Hlavní obsah

„Myslíme na krále.“ Zpráva o nemoci Karla III. sjednotila britské politiky

Foto: ComposedPix, Shutterstock.com

Karel III. ještě jako následník na snímku z roku 2019.

Reklama

Zpráva o zdravotním stavu Karla III. vyvolala jednotnou reakci napříč britským politickým spektrem. Pevné zdraví králi popřáli i americký prezident Joe Biden nebo jeho vyzyvatel Donald Trump.

Článek

Na oznámení Buckinghamského paláce, že lékaři diagnostikovali králi Karlu III. rakovinu, zareagovali britští politici jednotně.

Mezi prvními se přihlásil premiér Rishi Sunak, který popřál králi „rychlé a úplné uzdravení“.

„Nemám pochyb o tom, že se co nevidět vrátí do plných sil a jsem si jistý, že celý národ mu bude přát zdraví,“ napsal Sunak na sociální síti X. Podle informací BBC se král bude i nadále s premiérem Sunakem každý týden setkávat.

I šéf opozice vydal prohlášení v návaznosti na zprávu, že se král Karel léčí s rakovinou. „Jménem Labouristické strany přeji Jeho Veličenstvu vše nejlepší k jeho uzdravení,“ prohlásil Sir Keir Starmer podle BBC.

Severoirská první ministryně Michelle O’Neillová uvedla, že je jí králova diagnóza „velmi líto“. „Je mi velmi líto nemoci krále Karla, chci mu popřát, aby se mu v léčbě dařilo a aby se co nejdříve plně uzdravil,“ prohlásila podle BBC teprve dva dny poté, co nastoupila do funkce.

V podobném duchu se vyjádřili i šéfové vlád Skotska a Walesu. Skotský první ministr Humza Yousaf uvedl, že králi přeje brzký návrat do veřejného života, velšský premiér Mark Drakeford prohlásil, že je zarmoucen zprávou, že Jeho Veličenstvo král Karel III. čelí dalším zdravotním problémům.

I někdejší premiéři Boris Johnson a Liz Trussová poslali králi přání brzkého uzdravení. „Celá země dnes bude fandit králi. Přejeme Karlovi III. brzké a úplné uzdravení,“ napsal expremiér země Boris Johnson. „Posílám Jeho Veličenstvu králi a královské rodině v době, kdy podstupuje léčbu rakoviny, jen to nejlepší. Budeme na něj myslet a modlit se za něj,“ napsala Trussová.

Zprávy o zdravotním stavu britského monarchy vyvolávají téměř globální odezvu.

„Stejně jako Kanaďané v celé zemi a lidé na celém světě myslím na Jeho Veličenstvo krále Karla III., který se podrobuje léčbě rakoviny… doufáme v jeho rychlé a úplné uzdravení,“ napsal na X Justin Trudeau, premiér Kanady, jejíž oficiální hlavou je právě britský monarcha.

Americký prezident Joe Biden podle BBC uvedl, že je skrze královu diagnózu „znepokojen“. Na otázku novinářů, zda má pro krále nějaký vzkaz, Biden odpověděl: „Ano, mám o něj obavy. Právě jsem se dozvěděl jeho diagnózu. Doufám, že s ním budu brzy mluvit.“

Bývalý americký prezident a zároveň kandidát na hlavu státu Donald Trump označil krále Karla za „úžasného člověka“. „Je to úžasný člověk, kterého jsem dobře poznal během svého prezidentství, a všichni se modlíme, aby se rychle a plně uzdravil,“ napsal.

Buckinghamský palác oznámil, že Karel III. navzdory léčbě rakoviny bude plnit své ústavní povinnosti. Pokud by se to změnilo, může si vybrat ze sedmičlenného seznamu zákonných zástupců.

Reklama

Doporučované