Hlavní obsah

Na Ukrajině roste sháňka po službách soukromých vojenských společností

Foto: Seznam Zprávy

Inzeráty na specializovaných stránkách nabízejí práci na Ukrajině lidem se zkušenostmi z armády.

Reklama

Statisíce za odvoz z města obleženého ruskou armádou. Za děti, celé rodiny nebo záchranu majetku cena raketově roste. Soukromé společnosti najímají bývalé vojáky pro práci na Ukrajině.

Článek

Americká firma hledá průvodce/bodyguardy pro evakuaci jednotlivých osob a rodin z venkova i velkých ukrajinských měst. Vítáme nabídky mužů i žen. Přijímáme pouze kandidáty s alespoň pětiletou vojenskou zkušeností v této části Evropy – bez výjimek.

Tak zní jeden z nejnavštěvovanějších inzerátů na webové stránce silentprofessionals.org. Odměna činí jeden až dva tisíce dolarů denně (23–46 tisíc korun) plus bonusy.

Zájemci musejí splňovat přísné požadavky, především zkušenosti s armádou, a to buď tradiční, nebo soukromou. Mezi nutnou výbavu patří dobrá fyzická kondice, schopnost používat zbraně z výbavy NATO a sovětské éry a orientovat se podle mapy a kompasu.

Náplň této „brigády“ se dá vyčíst z dalších požadavků na kvalifikaci uchazečů. Zkušenost s bezpečným řízením vozidel, a to i v malé koloně, dobrá orientace na ukrajinských dálnicích a silnicích, schopnost získat informace o bezprostředních bezpečnostních rizicích na trase, znalost ukrajinštiny, ruštiny, polštiny a dalších východoevropských jazyků, zkušenost s vojenskými záchrannými operacemi. Jinými slovy – soukromá americká firma shání profesionály, kteří za velké peníze odvezou do bezpečí majetné Ukrajince a jejich rodiny.

V angličtině se pro tyto lidi používá výraz „contractor“, česky bychom řekli žoldák, příslušník soukromé armády nebo třeba bodyguard. Uprostřed zuřící války na Ukrajině poptávka po jejich službách raketově roste, popisuje kanadsko-americký odborník na soukromé armády Robert Young Pelton pro server BBC

Zatímco západní dobrovolníci v ukrajinské armádě mohou očekávat stejnou odměnu jako místní vojáci, členové soukromých armád si podle Peltona přijdou v přepočtu na 700 tisíc až 140 milionů korun za odvoz lidí ze země zmítané válkou. Horní hranice této částky odpovídá záchraně celých rodin včetně jejich majetku, popisuje znalec.

Cena evakuace závisí na obtížnosti, říká pro BBC Tony Schiena, ředitel americké společnosti Mosaic, která poskytuje bezpečnostní služby na Ukrajině.

„Při větším počtu lidí nebezpečí vzrůstá. Děti a rodiny jsou složitější,“ říká Schiena. Většina práce spočívá ve zjišťování informací. Klienty jsou jak soukromé osoby, tak celé společnosti i veřejně exponovaní politici, kteří utíkají před válkou do zahraničí.

Soukromé armády na Ukrajině

Soukromé armády a bezpečnostní firmy se dostaly do veřejného povědomí po 11. září 2001 v souvislosti s válkami v Iráku a Afghánistánu, kde zhusta chránily zájmy západních států i soukromých společností. Nechvalně známou se stala americká společnost Blackwater, jejíž vojáci mimo jiné zabili čtrnáct civilistů v roce 2007 v Bagdádu, připomíná BBC.

Na Ukrajině údajně operují žoldáci na straně Ruské federace. Britský list The Times napsal, že na Ukrajině operuje 400 Vagnerovců, žoldáků miliardáře a Putinova osobního přítele Jevgenije Prigožina. Jejich velitel Dmitrij Utkin, přezdívaný Vagner, dostal medaili za odvahu přímo z rukou ruského prezidenta.

Skupina operovala například v Lybii, Středoafrické republice nebo v Sýrii a je proslulá svou brutalitou. Podle některých novinářů je placená přímo Kremlem pro operace, na které ruská armáda nestačí, nebo nemá politický mandát.

Nasazení soukromé armády do přímých bojů na straně Ukrajiny je ale nepravděpodobné, říká pro BBC bývalý důstojník britských speciálních Simon Mann.

„Jak by je platili? Kdo by jim velel? Jak by se zapojili do organizované obrany ukrajinských sil? Zařadili by se naplno do národních ozbrojených sil před jakoukoliv operací? Pokud ne, jaké by bylo jejich postavení z pohledu zákona? Jak by to bylo s padlými? Zdravotním pojištěním? Odškodněním za smrt nebo zranění?“ ptá se Mann.

On sám strávil mimochodem několik let za mřížemi kvůli obvinění z toho, že vedl neúspěšný vojenský převrat v Rovníkové Guineji. K zapojení západních žoldnéřů do války na Ukrajině je Mann skeptický. Sám ale údajně zaznamenal operace soukromých společností, které si za evakuaci účtují v přepočtu 300 tisíc korun za osobu.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované