Hlavní obsah

Čiré zoufalství v obléhaných městech, lidé pijí vodu z topení

Foto: AP/Evgeniy Maloletka, ČTK

Dívenka v improvizovaném protileteckém krytu v Mariupolu. Ukrajina, foceno v pondělí 7. března 2022.

Reklama

Lidé v Mariupolu trpí. Nemají přístup k pitné vodě a ze zoufalství už pijí i vodu z topení, popisují Lékaři bez hranic. V Kyjevě a Donětsku je bez plynu milion lidí, kteří nemohou topit ani vařit jídlo, varují ukrajinské úřady.

Článek

Válka na Ukrajině těžce dopadá na civilní obyvatelstvo. Po několikadenních jednání se sice otevřel první koridor pro obyvatele města Sumy, další však na příležitost uniknout z míst, které drží pod palbou ruské jednotky, teprve čekají.

Starosta obléhaného Mariupolu Vadym Boječenko o víkendu pro státní televizi popsal, že Rusové odpojili všech patnáct zdrojů elektrických vedení. Lidé si tak nemohou uvařit jídlo, nemohou třeba ani nabít mobilní telefony, popisuje německý časopis Focus. Špatnou situaci v Mariupolu dokládá i mezinárodní organizace Lékaři bez hranic.

„Supermarkety jsou zničené, nebo prázdné. Lidé nemají jak sehnat jídlo. Lékárny jsou prázdné. Nejde proud. Nefunguje topení. Neteče voda,“ popsal za Lékaře bez hranic Alex Wade s odkazem na zprávy od svých kolegů.

Nikdo neví, jak se dostat k pitné vodě. Lidé pijí dešťovou vodu, sbírají sníh, a dokonce se snaží získat vodu z topení, popisuje Wade.

„Podobné je to s péčí o zraněné. Nemocnice jsou na hraně s léky,“ dodává. Lékařským zařízením chybějí antibiotika i sedativa, doktoři musí některé naléhavé operace provádět bez nich.

V obleženém Mariupolu na jihu země zůstává přibližně 200 tisíc lidí. Poradce ukrajinské vlády Anton Geraščenko v pondělí zveřejnil video od místního starosty, na kterém lidé stojí dlouhou frontu na vodu z cisterny. Dříve se s ní kropily ulice.

„Ruští okupanti nevytvořili humanitární koridor. Chtějí zlomit odpor Mariupolu. Mariupol se ale nevzdá!“ vzkázal Geraščenko.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že ruské ostřelování zabránilo evakuaci obyvatel nejen z Mariupolu, ale také hlavního města Kyjeva a měst Sumy, Charkov, Volnovacha a Mykolajiv.

„Brání bezpečnému přesunu ukrajinských i zahraničních občanů, stejně jako dodávkám léků a jídla,“ uvedlo ministerstvo.

O příměří a humanitárních koridorech jednaly v pondělí při třetím kole rozhovorů delegace Ruska a Ukrajiny v běloruském pohraničí. Moskva poté oznámila otevření humanitárních evakuačních koridorů z Kyjeva, Charkova, Mariupolu, Černihivu a Sumy. Ukrajinská agentura Unian však v úterý dopoledne informovala, že evakuace začala jen ve městě Sumy, odkud první vozidla vyjela kolem deváté hodiny ráno středoevropského času a zamířila do středoukrajinské Poltavy. Klid zbraní má platit do osmi hodin večer.

Místostarosta města Sumy Michail Anančenko v úterý na Facebooku uvedl, že v jednu chvíli Rusové na civilisty stříleli, později byl koridor opět volný.

Pro evakuaci jsou ale potřební další řidiči autobusů.

Obyvatele velké části Ukrajiny trápí přerušené dodávky plynu. Ukrajinský operátor rozvodu zemního plynu v pondělí informoval, že 35 rozvodných stanic plynu v Donětské, Záporožské, Kyjevské, Luhanské, Mykolajivské a Chersonské oblasti je kvůli invazi mimo provoz.

Nejhorší je situace v Kyjevské a Donětské oblasti, kde je bez plynu přibližně milion lidí.

„Oprava dodávek plynu je nyní krajně složitá kvůli útokům a značným škodám na rozvodné síti. Obyvatelé těchto oblastí jsou na pokraji humanitární katastrofy – bez topení a možnosti si uvařit,“ uvádí ukrajinský operátor rozvodu plynu.

Mezi obyvateli přibývá i lidí přímo zabitích při ostřelování. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský v pondělí řekl, že v Irpini byla zabita celá rodina – muž, žena a dvě děti – přímo na cestě, když se pokoušeli utéct do bezpečí. Z Irpině pocházejí obrázky civilistů, kteří se schovávají pod zničeným mostem a čekají, až budou moci bezpečně prchnout do Kyjeva. Ten je vzdálen zhruba 25 kilometrů.

Foto: ČTK

Civilisté se schovávají pod mostem na útěku z města Irpin.

Přibývá i zasažených civilních objektů. Ukrajinské úřad v pondělí informovaly o pekárně, která se stala terčem ruského leteckého útoku. Místí záchranné složky ve městě Makariv v kyjevské oblasti zase informovaly o zásahu továrny. Záchranáři vyprostili mrtvá těla třinácti civilistů, ze třiceti dalších lidí se jich podařilo zachránit pět, uvedla agentura Reuters.

Novináři z agentury Reuters se o víkendu stali svědky toho, jak se civilisté prchající z Irpině dostali pod ostřelování Rusů.

„Je to jako pohroma. Město je skoro zničené. Ve čtvrti, kde bydlím, nejsou žádné domy, které by nezasáhlo bombardování,“ popsala pro Reuters mladá žena s dítětem na útěku z města.

Ukrajinci většinou prchají na západ, více než 200 tisíc jich našlo úkryt ve Lvově. Uprchlíci bydlí ve školách, tělocvičnách, kostelech i nemocnicích. Starosta Andriy Sadovyi ale varuje před nedostatkem jídla, navíc shání velké stany s kuchyní, kde by se lidé mohli najíst.

„Doopravdy potřebujeme pomoc,“ cituje starostu dnešní New York Post.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Související témata:

Doporučované