Hlavní obsah

Proč se nedaří dostat civilisty z míst zkázy: Cesty do bezpečí vedou k nepříteli

Foto: Zdroj: ISW, Sky News, Seznam Zprávy

Ruskem navrhované bezpečné koridory. Šipky v mapě ukazují směry bezpečnostních koridorů, jak je navrhlo Rusko. Červeně jsou vyznačená území kontrolovaná Ruskem. Červené šrafování představuje oblasti, kam Rusko postoupilo, ale zatím je nekontroluje. Žlutě jsou pak území, o nichž Rusko tvrdí, že je kontroluje.

Reklama

V úterý dopoledne začala evakuace města Sumy. Civilisté dostali šanci přesunout se do méně rizikových oblastí. Ostatní takzvané bezpečné koridory Kyjev odmítá, směřují do Ruska a Běloruska. Ruská strana mezitím porušila příměří.

Článek

Ukrajinští civilisté, včetně zahraničních studentů, dnes dostali možnost bezpečně opustit obležené město Sumy. Podle místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryny Vereščukové je to možné na základě dohody s Ruskem o vytvoření „humanitárních koridorů“. Informovala o tom agentura Reuters.

„Dohoda zněla tak, že první konvoj odstartuje v deset hodin ze Sumy. Následovat ho bude místní obyvatelstvo v osobních vozidlech,“ uvedla Vereščuková v televizním prohlášení. Ukrajinské ministerstvo zahraničí na Twitteru informovalo, že koridor ze Sumy vede do ukrajinského města Poltava, možnost evakuace platí do večerní deváté hodiny.

Bez komentáře: Evakuace studentů ze Sumy.Video: AP

Rusko Ukrajincům navrhovalo i několik dalších humanitárních koridorů, například z Kyjeva, Charkova, Černigovu nebo Mariupolu. Podle map zveřejněných ruskou státní tiskovou agenturou RIA Novosti by však trasa z Kyjeva vedla přes běloruský Homel, koridor z Charkova by směřoval do ruského Bělgorodu a konvoje z Mariupolu by měly vést k Rostovu na Donu. Ukrajinské úřady tuto podobu koridorů odmítly.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil postoj Kremlu za „zcela nemorální“ a prohlásil, že se Rusko snaží „využít utrpení lidí k vytvoření mediálního obrazu pomoci“. Rusko totiž prezentuje válku na Ukrajině jako zvláštní operaci „na záchranu ruských občanů“ a za denacifikaci Ukrajiny.

Zaminovaný Mariupol

Koridory – v podobě, v jaké je ruská strana nabídla – odsoudil Volodymyr Zelenskyj už v neděli ve svém videoprojevu. „Hodně se mluvilo o humanitárních koridorech. Každý den se mluvilo o možnosti lidí opustit města, kam přišli Rusové. Žádné humanitární koridory ale neexistují. Místo nich mohou vytvořit jen ‚krvavé koridory‘,“ citoval server Insider ukrajinského prezidenta.

Nejvyšší představitel Mezinárodního Červeného kříže navíc v pondělí pro BBC uvedl, že navrhovaná humanitární zóna v Mariupolu na Ukrajině byla lemována nášlapnými minami.

Právě v Mariupolu je situace momentálně kritická. Plánovaný humanitární koridor, díky kterému by se civilisté mimo jiné mohli dostat do Záporoží, totiž nebyl kvůli cílenému ostřelování ze strany Ruska otevřen, citoval Vereščukovou server SkyNews.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády dodala, že tato situace znemožňuje ženám, dětem a starším lidem opustit Mariupol. Dodala, že do města také není možné posílat vodu, základní léky a potraviny. „Je to humanitární katastrofa, která vyžaduje pozornost celého světa,“ řekla Vereščuková.

Vzhledem k situaci a snaze o bezpečný přesun civilistů se Rusko s Ukrajinou dohodlo na dočasném příměří.

To ale ruská strana podle ukrajinského ministerstva zahraničí, podobně jako v minulých dnech, porušila. „Příměří porušeno! Ruské síly nyní ostřelují humanitární koridor ze Záporoží do Mariupolu. 8 nákladních aut + 30 autobusů připravených k dodání humanitární pomoci do Mariupolu a k evakuaci civilistů do Záporoží,“ uvedlo ministerstvo na Twitteru.

Rusové dostávají v médiích zcela jinou interpretaci událostí. Podle té si ukrajinští fašisté dělají z občanů Mariupolu živé štíty (popsali jsme zde). Teorii šíří – už xtý den v řadě – mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov. Na stránkách online deníku Lenta, který patří do portfolia státem vlastněné Sberbank, Konašenkov v pondělí prohlásil, že na všechny civilisty, kteří se snaží opustit Mariupol, ukrajinští nacionalisté střílí.

Rodiny s dětmi nutí psát barvou na stěny či dveře svých domovů upozornění „Nestřílejte – jsou tady děti“, což má odvrátit pozornost ruských vojáků. Jenže: „Nacionalisté zároveň podle taktiky teroristů zaujímají v takových domech střelecké pozice,“ uvedl Konašenkov.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované