Hlavní obsah

„Na Ukrajině už nejste vítán.“ Saský premiér rozlítil velvyslance

Foto: Profimedia.cz

Saský předseda vlády Michael Kretschmer.

Reklama

Ukrajinský velvyslanec v Německu Andrij Melnyk vzkázal saskému premiérovi Michaelu Kretschmerovi, ať nejezdí na Ukrajinu. Reagoval tak na výroky německého politika o „zmrazení“ války a „šanci pro diplomacii“.

Článek

Dřívější pozvání saského premiéra Michaela Kretschmera na Ukrajinu podle ambasadora Kyjeva v Německu Andrije Melnyka už neplatí. Melnyk to německému politikovi veřejně a ostře vzkázal poté, co ho podle Deutsche Welle rozlítily Kretschmerovy komentáře k válce na Ukrajině v televizním pořadu.

„Pozval jsem vás na Ukrajinu. To pozvání bylo zrušeno. Už nejste vítán. Tečka,“ napsal ukrajinský diplomat v neděli na Twitter. Pod vzkazem sdílel screenshot s titulkem článku deníku Frankfurter Rundschau, který informuje o Kretschmerových výrocích o válce na Ukrajině.

Kretschmer během talkshow německého moderátora Markuse Lanze řekl, že debata kolem války na Ukrajině je „příliš jednostranná“ a Evropa i zbytek světa by měly vyvinout větší úsilí pro zajištění mírových rozhovorů. A to i přesto, že Rusko v současnosti prohlašuje, že nemá zájem.

„V Moskvě sedí příšerný válečný zločinec, to je pravda. V současnosti nechce vyjednávat, to je také pravda. Znamená to, že tento konflikt může skončit jedině vítězstvím na bitevním poli? Ne, to není pravda,“ řekl Kretschmer. „Musíme se pokusit docílit toho, aby se z této horké války stal zamrzlý konflikt, jaký známe z jiných koutů světa, aby v následujících letech, či dokonce desetiletích, mohla vzniknout možnost vyjednávání,“ dodal.

Ukrajinský ambasador nazval výrok o zmrazení války za „absurdní“ a obvinil Kretschmera, že „hraje Putinovi do karet“ a „podporuje ruskou agresi“. V twitterovém příspěvku Melnyk saského premiéra přímo označil. Ten zatím nereagoval.

Deutsche Welle připomíná, že nejde zdaleka o první případ kritiky německého politika ukrajinským představitelem kvůli postoji k Rusku. Čelil jí například i samotný kancléř Olaf Scholz.

Server německé televize nicméně dodává, že na aktuálním případu je jedna zvláštnost - Kretschmer je členem CDU, zatímco ukrajinská kritika většinou mířila do řad sociálních demokratů.

Reklama

Související témata:

Doporučované