Hlavní obsah

Snímek, který zaskočil NASA. U asteroidu našli miniaturní měsíc

Foto: NASA

Snímek asteroidu Dinkinesh a jeho oběžnice, který ve středu pořídila americká sonda Lucy.

Reklama

Malé vesmírné těleso, které tento týden navštívila americká sonda Lucy, přineslo vědcům velké překvapení. Záběry, které sonda pořídila, odhalily, že drobný asteroid má svůj vlastní „mini měsíc“.

Článek

Jeden z nejmenších, a přesto vzrušujících objevů, který americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v posledních letech představil.

Tak popisuje deník The Guardian zveřejnění snímků, které odhalily, že malé vesmírné těleso, které se nachází na oběžné dráze Marsu, má svůj vlastní „mini měsíc“.

Jeho snímky poslala americká sonda Lucy, která od roku 2021 zkoumá asteroidy na dráze kolem planety Jupiter.

K objevu došlo ve středu, když se sonda Lucy přiblížila k asteroidu Dinkinesh na asi 430 kilometrů a vyfotila právě zmíněné snímky, z nichž je patrné, že průměr asteroidu dosahuje asi 790 metrů. Jeho oběžnice má velikost asi 220 metrů.

„Jedná se o úžasnou sérii snímků. Ukazují, že systém sledování terminálu fungoval, jak měl, i když nám vesmír předložil obtížnější cíl, než jsme očekávali,“ řekl inženýr navádění a navigace ve společnosti Lockheed Martin Tom Kennedy. „Jedna věc je simulovat, testovat a cvičit. Něco úplně jiného je vidět, jak se to skutečně děje,“ dodal Kennedy.

O dalším objevu NASA

K2-18b. Poněkud nudný název pro potenciální převratný objev. Vědci z NASA pomocí Webbova teleskopu možná objevili oceán na vzdálené planetě. Existenci života naznačuje i složení atmosféry, vše je ale třeba ještě prozkoumat.

„Věděli jsme, že půjde o nejmenší těleso z hlavního pásu asteroidů, které zblízka uvidíme. A skutečnost, že ta tělesa jsou nakonec dvě, tomu ještě přidává na zajímavosti,“ okomentoval snímky Keith Noll, jeden z členů týmu, který se stará o řízení mise sondy Lucy.

NASA vyslala sondu k asteroidu Dinkinesh jako nácvik na misi k „větším a záhadnějším“ asteroidům v blízkosti Jupiteru. Sonda by se v roce 2027 měla přiblížit k tzv. trojanům, což jsou tělesa obíhající Slunce ve stejné vzdálenosti jako Jupiter. Zkoumat trojany by sonda Lucy měla po dobu šesti let.

Dinkinesh dostal své jméno stejně jako sonda Lucy podle slavného kosterního nálezu samice australopitéka v Etiopii v roce 1974. Slovo znamená „jsi překrásná“ v amharštině, což je jazyk, který se používá na severu Etiopie.

„Přijde nám, že Dinkinesh si toto pojmenování opravdu zaslouží, je to opravdu úžasné,“ uvedl Hal Levison, vedoucí vědecký pracovník na Jihovýchodním výzkumném institutu.

Reklama

Související témata:

Doporučované