Hlavní obsah

Naše síla spočívá v jednotě. Putin zvolil válku. My stojíme za Ukrajinou.

Jennifer Bachusová
Chargé d'affaires Velvyslanectví USA
Foto: Haditha26, Shutterstock.com

Kromě ekonomických sankcí schválil prezident Biden dalších 350 milionů dolarů na okamžitou pomoc Ukrajině.

Reklama

Tohle pro Vladimira Putina neskončí dobře. Spojené státy s jejich spojenci a partnery společně poženou Rusko k zodpovědnosti, píše zástupkyně amerického velvyslance v Praze Jennifer Bachusová.

Článek

Prožíváme nebezpečné chvíle pro Evropu i pro všechny pokojné lidi po celém světě. Brutálním útokem na Ukrajinu Vladimir Putin zároveň napadl principy, na nichž stojí světový mír a demokracie. Lidé na Ukrajině se ale nenechají zlomit. Demokracii si zavedli už před několika dekádami a jejich odvaha je inspirací pro celý svět. Spojené státy společně s jejich spojenci a partnery budou nadále ukrajinské občany podporovat při obraně jejich země. Až se bude psát historie této doby, ukáže se, že Putinovo rozhodnutí spustit nevyprovokovaný, nespravedlivý a předem naplánovaný útok vedlo k exponenciálnímu oslabení Ruska a zároveň dalšímu sjednocení Západu.

Společná odpověď

Tohle pro Vladimira Putina neskončí dobře. Spojené státy s jejich spojenci a partnery společně poženou Rusko k odpovědnosti. V důsledku bezprecedentní koordinace celosvětových sankcí vyloučily Spojené státy, Evropská unie i další spojenci vybrané ruské banky ze systému SWIFT a uvalily restriktivní opatření na Ruskou centrální banku.

Prezident Biden oznámil dalekosáhlé ekonomické sankce a přísné kontroly exportu, které poškodí ruskou ekonomiku, finanční systém a omezí přístup k nejmodernějším technologiím. Spojené státy společně se Spojeným královstvím a Evropskou unií uvalily sankce na architekty této války, včetně samotného Putina.

Výrazně Rusku ztížíme možnost financovat a budovat svou armádu. Významně snížíme ruskou konkurenceschopnost v globální ekonomice. A jsme připraveni přijmout další kroky.

Kromě ekonomických sankcí schválil prezident Biden dalších 350 milionů dolarů na okamžitou pomoc Ukrajině, aby se mohla nadále bránit. Tím se celková americká pomoc Kyjevu v oblasti bezpečnosti za poslední rok vyšplhala na více než jednu miliardu dolarů.

Jsme také připraveni bránit naše spojence v NATO. Prezident Biden koordinuje se spojeneckými vládami přemístění dalších tisíců vojáků do Německa a Polska a schválil rozmístění pozemních a vzdušných sil, které už v Evropě jsou, do východního a jihovýchodního křídla NATO: do Estonska, Lotyšska, Litvy, Polska a Rumunska. Oceňujeme, že naši spojenci včetně České republiky také nabídli své vlastní jednotky a kapacity k posílení naší společné obrany. Nemělo by být žádných pochyb o připravenosti největší vojenské aliance v dějinách světa: NATO je sjednocené více než kdykoliv předtím.

Spojené státy spolu s Českou republikou hrdě podporují Ukrajinu. Česká vláda darovala stovky miliónů korun na humanitární a bezpečnostní pomoc i vojenské vybavení. Česká republika také podpořila tvrdé sankce, a to jak doma, tak v rámci EU. Zacílila i na dezinformační síť Kremlu, zavřela své nebe ruským letadlům a intenzivně podporuje Ukrajinu v zahraničí. Běžní Češi vítají Ukrajince, kteří utíkají před válkou, a vyšli do ulic, aby podpořili Ukrajinu a demonstrovali proti ruské válce.

Opět jste na straně svobody, protože jste si sami prožili krutosti ruské agrese a sami si vybojovali zpět svobodu v roce 1989.

Putinova naplánovaná válka

Je to útok, který Vladimir Putin dlouho plánoval. Odmítl každou dobře míněnou snahu, kterou prostřednictvím diplomacie a dialogu vyvinuli jak naši spojenci, tak Spojené státy jako odpověď na jeho vykonstruované bezpečnostní obavy. A také aby zamezili zbytečnému konfliktu a lidskému utrpení.

Putin uskutečnil svůj scénář přesně tak, jak jsme varovali. Pozorovali jsme zinscenované politické divadlo v Moskvě a slyšeli bizarní a nepodložené požadavky vůči Ukrajině. Rusko pokračuje v ospravedlňování své vojenské agrese tím, že falešně hovoří o nutnosti zastavit „genocidu“ na Ukrajině, i když žádné důkazy o genocidě nejsou a nebyly.

A poté, ve stejný moment, kdy se Bezpečnostní rada OSN postavila za ukrajinskou svrchovanost a snažila se zabránit tragédii, Putin zahájil svou invazi, která porušila mezinárodní právo – pomocí raket, náletů, vojenských jednotek, tanků, dezinformací a lží.

Se světem jsme vždy jednali na rovinu. Odhalili jsme naše zjištění o ruských plánech, aby nedošlo k mýlce anebo utajení. Putin je agresor. Putin si tuto válku vybral. A nyní jeho lidé nesou následky jeho rozhodnutí investovat raději do války než do nich.

Agrese se vymstí i strategicky

Putinův záměr rozdělit Západ zkrachoval. Putin nedokázal podkopat naši společnou víru v základní právo suverénních národů rozhodnout o svém osudu a svých spojencích. Putin také nedokáže zničit hrdý národ Ukrajinců.

Nadcházející dny, týdny a měsíce budou pro lidi na Ukrajině nesmírně těžké. Putin jim způsobil obrovské utrpení. Ukrajinci nicméně mají za sebou 30 let nezávislosti a opakovaně prokázali, že nebudou tolerovat nikoho, kdo by to chtěl zvrátit.

Putinova agrese proti Ukrajině se Rusku vymstí jak ekonomicky, tak strategicky. Lidé v Rusku si od své vlády zaslouží víc, než aby nesli nesmírné následky, které v budoucnu zaplatí za tuto invazi.

Svoboda, demokracie a lidská důstojnost jsou hybateli mnohem silnějšími než strach a útlak. V souboji mezi demokracií a autokracií, mezi nezávislostí a porobou, není pochyb, že svoboda zvítězí.

Reklama

Doporučované