Hlavní obsah

NATO zmodernizuje své „oči ve vzduchu“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

NATO zmodernizuje své „oči ve vzduchu“. Nahradí zastaralé sledovací letouny. Video: Jan Marek

 

Reklama

Zástupci NATO ve středu oznámili, že Aliance rozšíří svou letku sledovacích letounů E-7A Wedgetail od americké společnosti Boeing. Mělo by se jednat o šest nových strojů, které významně zvýší monitorovací schopnosti Aliance.

Článek

Severoatlantická aliance v současné době využívá 14 strojů varovného a kontrolního leteckého systému. Letadla jsou však zastaralá a příliš náročná na údržbu. I přesto jsou však stále užitečná. Jejich radar dokáže objevit nepřátelské letadlo nebo raketu ve vzdálenosti stovek kilometrů. Od začátku války na Ukrajině pomáhají v monitorování bojiště.

Výroba nových šesti letadel, o jejichž plánovaném nákupu informovala agentura AP, by měla začít v následujících letech. První by se mělo začít používat od roku 2031, napsala agentura Reuters. Celková výše kontraktu za nové stroje by podle odhadů mohla dosáhnout pěti miliard dolarů. Typově se jedná o Boeingy 737 jetliner upravené pro potřeby armády a letectva.

„Monitorovací letadla jsou nesmírně důležitá pro kolektivní obranu Aliance,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Tato letadla jsou společně s malou letkou monitorovacích dronů jediným vojenským vybavením, jež NATO vlastní a pořizuje. „Pro jednotlivé státy je tato transakce příliš drahá,“ dodal Stoltenberg. Kromě těchto dvou zmíněných typů vojenského vybavení Aliance nic jiného nevlastní a spoléhá se jen na zdroje svých členských států.

S Boeingy E7-A Wedgetail létají nebo plánují jejich koupi Spojené státy, Velká Británie, Turecko a Austrálie.

Zastaralé Boeingy E-3s pořídila americká armáda už v roce 1977. Průběžně na nich probíhají opravy a rekonstrukce, aby byly schopné sloužit do roku 2035, kdy je pravděpodobně plně nahradí wedgetaily. Některé z nich byly použité po 11. září 2001, aby chránily americká města a jaderné elektrárny před možným teroristickým útokem.

Nemají jen bojové využití. Svou úlohu dokážou sehrát také při evakuaci nebo přírodních katastrofách.

Reklama

Doporučované