Hlavní obsah

Nechtějí „zelené mužíčky“. Polsko a spol. hrozí zavřením hranic s Běloruskem

Foto: President.gov.by

Ruský prezident Vladimir Putin nařkl polské elity, že si dělají zálusk na běloruské a ukrajinské území. Na snímku s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Reklama

Dojde-li k vážným incidentům s ruskými žodnéři z Vagnerovy skupiny, unijní sousedé Běloruska by mohli uzavřít hranice.

Článek

Polsko, Litva a Lotyšsko by mohly společně rozhodnout, že uzavřou hranice s Běloruskem, pokud by na nich došlo k vážným incidentům s ruskými žodnéři z Vagnerovy skupiny, uvedl dnes polský ministr vnitra Mariusz Kamiński podle médií na tiskové konferenci.

Na území Běloruska, blízkého ruského spojence, nyní žoldnéři cvičí běloruské síly. Polsko v obavě z provokací již dříve oznámilo přesun vojáků ze západu na východ země. Ruský prezident Vladimir Putin nařkl polské elity, že si dělají zálusk na běloruské a ukrajinské území, a varoval, že napadení Běloruska přijme Moskva jako útok na Rusko a odpoví všemi prostředky.

„Kdyby došlo k vážným incidentům s účastí Vagnerovy skupiny na hranicích členských zemí NATO a Evropské unie, jako je Polsko, Litva a Lotyšsko, bezpochyby bychom přistoupili k akci společně. Nevylučuji, že zavedeme úplnou izolaci Běloruska, pokud uznáme, že je to v dané chvíli správná odpověď. Každá vážná provokace na hranici Polska, Litvy a Lotyšska vyvolá společnou, rozhodnou a promyšlenou reakci,“ zdůraznil Kamiński podle webu týdeníku Wprost.

Odhadl, že v Bělorusku je asi 1000 až 1200 žoldnéřů. Máme co do činění s lidmi „bezpochyby velmi nebezpečnými“, mnohdy demoralizovanými a s kriminální minulostí, prohlásil. Polské služby proto bedlivě sledují, co se děje na druhé straně hranic.

„Určitě nedovolíme, aby nám zelení mužíčci běhali po hranicích. K takové situaci nikdy nedojde. Jsme dobře zorganizovaní a máme promyšlené různé scénáře,“ zdůraznil ministr podle polského listu Dziennik Gazeta Prawna.

Nepochybuje, že polská armáda by se „bleskově“ vypořádala s žoldnéřským uskupením, které je v Bělorusku bez těžkých zbraní.

Varšava odmítla, že by měla jakékoliv územní nároky vůči Bělorusku. Polsko se stalo důležitým útočištěm pro odpůrce autoritářského režimu Alexandra Lukašenka a Poláci patří k nejpevnějším zastáncům Ukrajiny od ruského vpádu na ukrajinské území loni v únoru. Varšava také obvinila Minsk z umělého vyvolání migrační krize na společných hranicích přílivem lidí dovezených za tímto účelem z Blízkého východu a Afriky. Bělorusko to opakovaně popřelo.

Reklama

Doporučované