Hlavní obsah

„Největší bolehlav NATO.“ Baltem pluje nejmodernější ruská jaderná ponorka

Foto: Kuleshov Oleg, Shutterstock.com

Ruská ponorka třídy Jaseň, kam patří i Severodvinsk plující Baltským mořem.

Reklama

Z poloostrova Kola u Severního ledového oceánu přes Baltské moře do Petrohradu pluje ruská jaderná ponorka Severodvinsk. Podle dánského námořnictva se plavidlo přemisťuje na přehlídku. Přesto může jít i o ruskou ukázku síly.

Článek

Ruská jaderná ponorka třídy Jaseň Severodvinsk pluje za doprovodu dvou dalších ruských lodí Baltským mořem. Podle serveru The Barents Observer je to vůbec poprvé, co se nejmodernější typ ruských jaderných ponorek v této oblasti vyskytuje. V provozu jsou už přes deset let.

„Cesta je plánovaná a dánská armáda ji sleduje. (…) Plavidla putují na přehlídku ke Dni námořnictva v Petrohradu,“ napsala v úterý na Twitteru dánská armáda. Steffen Lund z jejího operačního centra potvrdil, že ponorka dlouhá 140 metrů proplula pod mostem přes Velký Belt.

„Ponorce zajišťujeme doprovod dánskými vodami, abychom se ujistili, že proplují v pořádku. Jsme jim k dispozici, pokud by potřebovali pomoc nebo měli nějaké otázky,“ řekl Lund dánské státní televizi TV2.

Severodvinsk je součástí Severní flotily a její domovskou základnou je Zapadnaja Litsa na poloostrově Kola u Barentsova moře. Norská armáda odmítla komentovat, zda ponorka proplula norskými vodami, nebo se jim vyhnula.

Německý server Focus ponorku označuje za jednu z nejutajovanějších v rámci ruského námořnictva. Loni na podzim Rusové právě z tohoto plavidla zkušebně zpod hladiny odpálili novou hypersonickou raketu Zirkon, odpalovali z něj i střely s plochou dráhou letu Kalibr. Informace o jejím aktuálním vybavení ale nejsou k dispozici.

Johannes Peters, který se zabývá námořní strategií a bezpečností na německé univerzitě v Kielu, považuje přesun ponorky za jasný signál vůči NATO. „Právě tato součást ruského námořnictva v současnosti způsobuje NATO největší bolehlav. Součástí její výzbroje jsou rakety dlouhého doletu, které mohou jednou ranou zasáhnout téměř všechny zásobovací přístavy Aliance v severní Evropě,“ řekl deníku Kieler Nachrichten.

Severodvinsk dokáže podle listu odpálit až osmkrát tolik raket ve srovnání s ruskými ponorkami, které jsou běžně v Černém moři a už týdny ostřelují ukrajinskou Oděsu.

Steffen Lund z dánské armády nicméně ujišťuje, že přesuny plavidel Baltským mořem ze států, které nejsou členy NATO, nejsou nic dramatického. Zároveň ale připustil, že takhle velká plavidla dánské námořnictvo příliš často nedoprovází.

Ruská ponorka proplouvala dánskými vodami na hladině, a tak ji bylo možné spatřit pouhým okem. Dánská TV2 očekává, že se Severodvinsk bude dánskými vodami z petrohradské přehlídky zase vracet, ale zatím není jasné kdy.

Den námořnictva se v Rusku slaví každoročně poslední červencovou neděli. Tradice má kořeny v carských dobách. Připomíná námořní bitvu u Gangutu z roku 1714, která byla součástí severní války, v níž se střetlo Švédsko s koalicí Dánska, Saska a Ruska.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované