Hlavní obsah

Nezakazujte jednání s Ruskem úplně, žádají Kyjev Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: UPI, Profimedia.cz

Záběr z jednání lídrů zemí G7, EU a Ukrajiny, které se v říjnu uskutečnilo formou videokonference (ilustrační snímek).

Reklama

Spojené státy podle zpráv v tisku tlačí na Kyjev, aby projevil ochotu jednat s Ruskem i za Putinovy vlády. Důvodem jsou obavy o udržení podpory spojenců.

Článek

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Vladimir Putin u moci. Uvedl to list The Washigton Post s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s těmito rozhovory.

Gesto pro uklidnění nejistých?

Podle zdrojů není cílem požadavků amerických úředníků dotlačit Ukrajinu k jednacímu stolu, ale je vypočítavou snahou zajistit, aby si Kyjev udržel podporu dalších zemí, které čelí obavám voličů z pokračování války několik dalších let.

Jednání podle listu ukazují na složitost pozice Bidenovy vlády v otázce Ukrajiny. Američtí představitelé veřejně slibují, že budou Kyjev podporovat obrovskými částkami pomoci tak dlouho, jak to bude nutné, a zároveň doufají v řešení konfliktu. Ten trvá už osm měsíců a vyžádal si velkou daň na stavu světové ekonomiky a vyvolal obavy z jaderné války.

Podle listu američtí představitelé sdílejí hodnocení jejich ukrajinských protějšků, že Putin to nemyslí s jednáními vážně. Zároveň ale přiznávají, že zákaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jednat s Putinem vyvolal znepokojení v některých částech Evropy, Afriky a Latinské Ameriky, kde jsou dopady války na náklady na potraviny a pohonné hmoty nejvíce patrné.

„Únava z Ukrajiny je u některých našich partnerů skutečná,“ citoval list jednoho ze zdrojů.

Rusko dál útočí i na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

Miliony lidí byly na Ukrajině v noci na pátek a také v pátek ráno bez proudu. Důvodem jsou ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu mluví o ruském „energetickém terorismu“.

Národní bezpečnostní rada Bílého domu a ministerstvo zahraničí na žádost o komentář ke zprávě bezprostředně nereagovaly.

Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan při páteční návštěvě Kyjeva prohlásil, že podpora Ukrajiny zůstane neochvějná i po volbách do Kongresu, které se uskuteční v úterý.

Reklama

Doporučované