Hlavní obsah

Noční lovci na frontě u Bachmutu. Speciální tým tam bojuje za Ukrajinu

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské obrněné vozidlo projíždí ulicemi Bachmutu. Ilustrační foto.

Reklama

Tým ukrajinské zahraniční legie vedený americkým mariňákem za pomocí termovizní techniky v noci loví ruské vojáky, kteří se snaží dobýt ukrajinské město Bachmut. Práci jim ale ztěžuje vypadávající internet.

Článek

Skupina mužů vchází do ohořelého domu, stoupá po schodech pokrytých rozbitým sklem a nakonec vstupuje do opuštěného bytu, kde před válkou nejspíše žila rodina s dítětem. Vybalují termovizní zaměřovač velikosti notebooku, jeho stativ, satelitní anténu Starlink a baterii. Na noc se stávají očima ukrajinské armády.

Novináři amerického deníku The New York Times se připojili k týmu, který je součástí zahraniční legie. Jednotka sdružuje zahraniční dobrovolníky, kteří se rozhodli posílit řady ukrajinské armády. Jeho úkolem je odhalovat pozice ruských vojáků v bojích o Bachmut a informace dál předávat kilometry vzdáleným dělostřeleckým jednotkám.

Ruské vojsko nadále usiluje o dobytí města Bachmut. O průnik do města se pokusilo už několikrát. Svoje pozice přímo v Bachmutu musely ruské jednotky opustit na podzim, teď se pokoušejí do města vrátit – a v jeho části se jim to nejspíše daří. Úsilí ruské armády u Bachmutu v posledních dnech zesiluje a ukrajinští vojáci se nachází v nelehké situaci (více o vývoji na bojišti zde).

Jak upozorňují Timesy, boje o Bachmut mohou na první pohled připomínat bitvy ve východoevropských stepích za druhé světové války. Tým vybavený satelitním připojením a termovizní technikou, která zachytí člověka na vzdálenost pěti kilometrů, však dokazuje, jak moc se vedení války za poslední desítky let změnilo.

Tým vede devětadvacetiletý americký mariňák, který vystupuje pod krycím jménem Vlk. Do války na Ukrajině se dle svých slov zapojil, protože je „dobrý křesťan“ a „je to správná věc, kterou je třeba udělat“. Dalšími členy týmu jsou ukrajinský překladatel z Charkova, Kanaďan, Brit a Australan. Dohromady odvádějí práci, která je pro vývoj války zcela klíčová.

Zprávy z bojiště

Zima přinesla na ukrajinská bojiště nové podmínky, vrací se bahno. To ale nijak nezastavilo intenzivní střety na několika místech fronty. Například u Bachmutu, kde obě strany stejně nasazují téměř výhradně lehkou pěchotu.

Novináři deníku popsali, jak probíhala noc, kterou ve společnosti týmu strávili, a nastínili, jak jednotka funguje.

Bývalý kanadský dělostřelec, který vystupuje pod krycím jménem Medvěd, za pomocí termovizního zaměřovače přejíždí po obzoru a snaží se odhalit pozice ruských vojsk. Monitoruje přitom dva hlavní sektory, do kterých se boje v okolí Bachmutu rozdělily - jižní i východní.

Všechno živé či zahřívané motorem nebo elektřinou se na obrazovce proměňuje v černou skvrnu. I když se ovšem týmu podaří postupující ruské jednotky nebo tanky odhalit, nemají vyhráno. Překážkou jim je nedostatečné připojení k internetu a téměř žádný mobilní signál. Problémy jim činí husté mraky, zničené mobilní věze i ruské GPS rušičky.

Členové týmu musejí neustále restartovat satelit Starlink a odpojovat ho od přenosné baterie. K internetu se jim ho podaří připojit jen zřídka. Když mají štěstí, mohou se spojit s ukrajinskými důstojníky, kteří dohlíží na dělostřelectvo v okolí města, a sdělit jim získané informace.

Než se připojení po chvíli opět přeruší, tým jim stihne sdělit, že ruské jednotky pravděpodobně postupují na východní straně Bachmutu. Černé tečky se mezitím pohybují po obrazovce termovizního zaměřovače. Tým nakonec dočasnou pozorovací stanici opouští, bez Starlinku je jeho mise u konce.

Reklama

Související témata:

Doporučované