Hlavní obsah

Nová Banksyho malba byla po dvou dnech zničena. Polili ji bílou barvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Nová Banksyho malba budí pozornost. Bohužel i vandalů.Video: AP

 

Reklama

Ještě než novou nástěnnou malbu Banksyho město stačilo obestavět vysokým plotem, byla poničena bílou barvou. Místo ale i přesto láká davy lidí, které chtějí mural vidět na vlastní oči.

Článek

Z neděle na pondělí se na obytné budově v severním Londýně objevil nový mural streetartového anonymního umělce Banksyho. Zobrazuje postavu ženy s tlakovým postřikovačem v ruce, která zelenou barvou doplnila živý třešňový strom s osekanými větvemi o pomyslné listy. Hned v pondělí začalo město kolem stromu i budovy stavět oplocení. Předtím, než bylo dokončeno, stihl někdo polít malbu bílou barvou, píše The Guardian.

O Banksyho autorství se spekulovalo již v pondělí dopoledne, umělec se k dílu oficiálně přihlásil v odpoledních hodinách, kdy fotografii místa přidal na svůj instagramový účet. Podle deníku Daily Mail se místní obyvatelé cítili hrdí a potěšení při pomyšlení, že si umělec vybral právě jejich ulici. S radostí přišly ale také obavy, že by se jejich nájemné mohlo násobně zvýšit.

Osobu, která graffiti přes noc z úterý na středu bílou barvou poškodila, se zatím nepodařilo identifikovat. V podcastu BBC s názvem The Banksy Story ale graffiti umělec Joe Epstein vysvětlil, že autoři nástěnných maleb často vedou „války o území“, při kterých si mohou „svá díla navzájem ničit“.

„Je smutné, že bylo dílo poničeno. Když se nástěnná malba v Islingtonu objevila, rychle jsme zavedli dočasná opatření na její ochranu a usměrnění davu, jako je instalace oplocení a návštěvy hlídky,“ uvedla pro The Guardian islingtonská rada, která o následujících krocích jedná s majitelem domu a plánuje na místě také instalaci průmyslových kamer.

Reklama

Doporučované