Hlavní obsah

Nová naděje pro korálové útesy – umělé oplodnění a zvuky ryb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sára Sverenyáková, Seznam Zprávy

Korálový útes, Maledivy.

Reklama

Podmořský experiment na obnovu korálových útesů pomocí kombinace „korálového umělého oplodnění“ a nahrávek zvuků ryb by mohl být novou nadějí pro křehký ekosystém korálových útesů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Experiment, který je globální spoluprací dvou vědeckých týmů, které nezávisle na sobě vyvinuly své inovativní techniky na záchranu korálů, by mohl výrazně zvýšit pravděpodobnost, že zničené útesy znovu osídlí korály. Jedná se o umělé oplodnění korálů a následné přilákání korálových larev pomocí zvuků ryb, informuje britský zpravodajský server The Guardian.

První použití kombinovaných technik k opravě poškozených atolů (typů ostrova v tropických mořích) na Maledivách bude k vidění v televizním seriálu BBC One Our Changing Planet. Seriál bude uvádět přírodovědec Steve Backshall.

Nová technika může přinést velké změny. Vědci doufají, že by mohla být použita ve velkém měřítku, aby pomohla oživit umírající útesy.„Všechny korály ve všech oceánských pánvích na světě jsou v nebezpečí,“ uvedl profesor Peter Harrison, ekolog korálů na Southern Cross University v Austrálii.

Korálové útesy v ohrožení

Vědci nedávno oznámili, že od roku 1998 dochází již ke čtvrtému celoplanetárnímu bělení korálů, přičemž 54 % útesů ve světových oceánech zažívá natolik silný tepelný stres, že jejich barevné korály zbělají. Australský Velký bariérový útes postihlo nejhorší bělení v historii - postiženo bylo přibližně 73 % útesu o délce 1429 mil (2300 km).

Peter Harrison je průkopníkem „korálového IVF“ (oplodnění „ve zkumavce“, pozn. red.), které spočívá v zachycení milionů potěru z „tepelně tolerantních“ reprodukčních korálů nebo v obklopení korálů, které odolaly bělení. Používá k tomu kuželovitou síť, která funguje jako obrovský „korálový kondom“.

„Pokud využijete korály odolné vůči teplu, které přežijí tepelný stres v laboratoři, mají také jejich larvy vyšší odolnost vůči teplejším mořím,“ řekl Harrison. Gamety (rozmnožovací buňky) se pak spojí, oplodní a vytvoří korálové larvy v plovoucích „mateřských“ bazénech, které je chrání před predátory a zabraňují jejich ztrátě v moři. „Pokud nepodpoříme proces přírodního výběru tím, že se zaměříme na přeživší, přijdeme o všechno.“

Podle Harrisona může díky této technice vzniknout stokrát více korálových kolonií, než kolik by jich při stejném počtu larev přirozeně vzniklo na útesu: „A my pracujeme na tom, abychom se dostali na počet kolem tisícovky.“

Aby vědci přilákali larvy k usazení na poškozeném útesu, vysílají nahrávky zvuků ryb, které nahrálo v blízkosti rušného zdravého útesu.

„Tímto způsobem se nám podařilo znovu osadit degradované útesy rybami,“ řekl Steve Simpson, profesor mořské biologie a globálních změn na Bristolské univerzitě.

„Ve spolupráci s Peterem jsme to poprvé zkusili s korály. Maximalizuje se tak šance, že vypouštěné larvy korálů najdou místo k životu, kde obnoví útesové prostředí.“

Je však možné, že pokud se globální teplota zvýší o dva a půl stupně nebo tři stupně Celsia, pak „jsou korálové útesy odsouzeny k zániku“ bez ohledu na tyto nové techniky.

Podle Harrisona se svět „velmi postupně“ probouzí a uvědomuje si závažnost globální klimatické krize.

Reklama

Doporučované