Hlavní obsah

Nový domov vagnerovců? Na opuštěné běloruské základně je rušno

Foto: Andrey Sayfutdinov, Shutterstock.com

Snímek ze sobotního Rostova na Donu. Víc než milionové město fakticky obsadili příslušníci Vagnerovy skupiny.

Reklama

Bělorusko možná začalo se stavbou rozsáhlé vojenské základny pro příslušníky Vagnerovy skupiny, která o víkendu pochodovala na Moskvu. S odkazem na satelitní snímky o tom informoval deník The New York Times.

Článek

Nad osudem příslušníků Vagnerovy skupiny, která o víkendu vedla pochod na Moskvu, visí několik otazníků. Ruský prezident Vladimir Putin bojovníky v pondělí vyzval, aby buď vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska. Tam se ostatně alespoň na chvíli přesunul i šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin, který v čele vzpoury stál.

Jak ale budou v zemi, která je nejbližším ruským spojencem, fungovat, není jasné. Indicie nabízejí satelitní snímky shromážděné americkým deníkem The New York Times, které ukazují, že na jedné z dosud opuštěných vojenských základen se začalo rychle stavět. Podle listu by tam mohlo vzniknout nové středisko Vagnerovy skupiny.

Satelitní snímky poprvé zachytily stavbu v pondělí, tedy dva dny poté, co vagnerovci náhle vzpouru proti ruskému ministerstvu obrany zastavili. Dosud přitom zůstávala základna několik let úplně prázdná. Hned následující den se na místě objevily dočasné stavby, které podle listu připomínají velké stany.

Rozměry, barva a uspořádání objektů jsou podobné jako u jiných vojenských táborů, které úřady v Rusku a Bělorusku nechaly postavit od počátku roku 2022, tedy krátce před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, poznamenal deník.

Možné nové sídlo vagnerovců se nachází necelých 130 kilometrů od běloruského hlavního města Minsku. Nedaleko opuštěné základny leží město Asipovičy, v němž má běloruská armáda několik cvičišť i muničních skladů.

Bělorusko ve středu vzpoury vagnerovců

„Pobyt šéfa vagnerovců může Bělorusku přivodit nové západní sankce a prohloubit izolaci Lukašenkova režimu,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy běloruský analytik Aliaksandr Klaskouski.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko je jediným ze zapojených aktérů, který ze vzpoury vagnerovců viditelně něco získal. Z dlouhodobého hlediska nicméně ani pro něj nemusí dění posledních dní znamenat nic dobrého.

O tom, že by se okolí města mohlo stát novým domovem Vagnerovy skupiny, informoval také nezávislý ruský portál Vjorstka. Podle něj základna dokáže pojmout asi 8 tisíc mužů. V Bělorusku ale v těchto dnech pro vagnerovce vznikají i další útočiště, tvrdí zdroje serveru.

Popis základny se navíc shoduje s detaily, které uvedl běloruský diktátor Alexandr Lukašenko v úterý, když mluvil o přicházejících vagnerovcích. „Nabídli jsme jim jednu z opuštěných základen. Je tam plot, všechno je tam, klidně si postavte stany. Pomůžeme, s čím budeme moci,“ řekl Lukašenko.

Středisko dříve obývala elitní běloruská 465. raketová brigáda. Jde o jedinou běloruskou brigádu, která disponuje ruskými raketami Iskander, jež jsou schopné nést konvenční i jadernou nálož, popsal pro NYT expert na jaderné zbraně William Aberk z think-tanku International Institute for Strategic Studies.

Mezi Bělorusy panuje ohledně přítomnosti žoldnéřů nevraživost

Bělorusko se stalo nečekaným aktérem v událostech, které o víkendu otřásly Ruskem. Blízký Putinův spojenec, který je všeobecně považován spíše za jeho vazala, zprostředkoval dohodu mezi Prigožinem a Kremlem.

Přestože Lukašenko vyšel podle odborníků ze situace jako jediný, kdo si připsal nějaké politické body, v samotném Bělorusku panuje vůči azylu pro šéfa žoldnéřů skepse.

Shrnutí víkendových událostí

  • V pátek večer Prigožin obvinil ruskou armádu z ostřelování vagnerovců a oznámil začátek „pochodu spravedlnosti“.
  • V sobotu ráno Prigožin oznámil, že obsadil Rostov na Donu a táhne dál na Moskvu. Kolona vagnerovců měla později obsadit i vojenské budovy ve městě Voroněž a dostat se až do vzdálenosti 200 kilometrů od Moskvy.
  • Večer nicméně Prigožin uvedl, že „otáčí kolonu“ a vrací se opačným směrem. Běloruský diktátor posléze přišel s prohlášením, že došlo k dohodě, na jejímž základě Rusko zruší stíhání Prigožina, který má odjet do Běloruska.

Upozornila na to například novinářka Hanna Liubaková, která vedla rozhovory s řadou Bělorusů, včetně těch, kteří nejsou proti Lukašenkovi. Ti Prigožina považují za válečného zločince, který by mohl v zemi způsobit jen chaos.

Znepokojení zní i z běloruské opozice sídlící v exilu. „Lidé v naší zemi jsou proti přijetí válečného zločince Prigožina v Bělorusku. Jeho přítomnost jen vyvolá další hrozby. Nezastaví ale náš boj za svobodu a demokracii,“ vzkázala běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Aliaksandr Klaskouski, běloruský politický analytik projektu Pozirk, ale považuje za nepravděpodobné, že by proti vagnerovcům zasáhli běloruští partyzáni spojení s exilovou opozicí.

„Lukašenko, pokračující v nejtvrdších represích po pokojném povstání v roce 2020, spoutal protestní část společnosti strachem. Dnes nejsou možné ani masové pouliční demonstrace, ani široký partyzánský nebo podzemní odboj. K tomu musíte být kamikadze,“ napsal Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované