Hlavní obsah

Očima Ukrajinců: Takhle teď vypadá náš „běžný“ život

Bez komentáře: Kyjev, Charkov, cesta k hranicím s Rumunskem. Jana Zymová s přáteli posílají fotografie a videa, zatímco se snaží dostat do bezpečí.Video: Jana Zymová a kolektiv

 

Reklama

Ukrajinci žijí už sedmým dnem ve válce. Někteří prchají, jiní se přesouvají do bezpečnější části země a někdo zůstává tam, kde to bezpečně zná. Do jejich životů můžete nahlédnout nejen díky fotografiím, které redakci zaslali.

Článek

Rozhovor s Janou Zymovou vznikal v sobotu večer. Nejdříve neměla v plánu Ukrajinu opustit, nakonec se ovšem rozhodla pro cestu do Polska. Tam se vydala přes rumunskou hranici, jejíž přechod byl v té chvíli o poznání rychlejší. Na cestě ovšem kvůli velkému provozu strávila mnoho desítek hodin.

„Plánuji v Polsku zůstat, je tam stabilní připojení a mohu odtamtud pomáhat - organizovat pomoc pro kamarády, mluvit s médii a podobně. Na Ukrajině jsem byla k ničemu, připojení tam navíc mohlo kdykoliv vypadnout,“ napsala mladá Ukrajinka v úterý během cesty do sousední země.

Cestu zdokumentovala a některé z fotografií a videí poskytla i redakci Seznam Zpráv.

Celý rozhovor s Janou najdete zde:

Pohled na to, jak momentálně vypadá „všední“ život na Ukrajině, nabídli i někteří z jejich přátel. Vyrábějí molotovovy koktejly, sklepy mění v úkryty před bombami a nejen z oken sledují doutnající a poškozená města.

Redakce se rozhodla jejich svědectví přetisknout jako doplněk ke zpravodajským informacím, které každý den publikuje.

+8

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované