Hlavní obsah

Odlesňování Amazonie se snížilo o třetinu, hlásí Brazílie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: PARALAXIS, Shutterstock.com

Letecký pohled na odlesněnou oblast amazonského deštného pralesa způsobenou nezákonnou těžbou v Brazílii. Odlesňování a nelegální těžba zlata prales ničí, řeky kontaminují rtutí.

Reklama

Nový brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva tvrdí, že za prvních šest měsíců svého funkčního období zpomalil ničení amazonského deštného pralesa. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2022 kleslo odlesňování o třetinu.

Článek

Zatím se čeká na nezávislá data, která by tvrzení brazilské vlády podpořila. Satelitní snímky, které Brazilci oficiálně zveřejnili, však ukazují, že se kácení v brazilské části amazonského deštného pralesa za první polovinu letošního roku podařilo zpomalit.

BBC na svých stránkách píše, že se deštný prales mezi lednem a červnem zmenšil o 2649 km2, což je pokles oproti 3988 km2, které se za stejné období vykácely loni během úřadování předchozího brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.

„Dosáhli jsme našeho cíle a zvrátili růst křivky. Odlesňování se nezvyšuje,“ citoval list The Guardian tajemníka ministerstva životního prostředí Joãa Paula Capobianca.

Celoroční výsledky budou ovšem záviset na několika náročných měsících sucha. Satelity zaznamenaly v Amazonii už během června, kdy období sucha začíná, 3075 požárů. Jde o největší počet od roku 2007.

Zahraniční média se shodují, že avizované zpomalení o třetinu – téměř 34 % – je i tak dobrou vizitkou pro nynějšího brazilského prezidenta, který během loňské předvolební kampaně sliboval, že omezí nelegální těžbu dřeva a napraví devastaci životního prostředí. Luiz Inácio Lula da Silva se dokonce zavázal do roku 2030 ukončit odlesňování úplně.

Plán je to ambiciózní, protože krajně pravicový Bolsonaro za svého vládnutí zásadně oslabil úřady pro ochranu životního prostředí. To tehdy těžařům dodalo odvahu a odlesňování Amazonie vzrostlo nejvíce za posledních 15 let.

Rozbor

Splnění slibu zastavit a otočit trend odlesňování do roku 2030, který podepsali lídři stovky zemí v roce 2021, se spíš vzdaluje, než přibližuje. Ukazují to nová data shrnující odlesňování tropických pralesů za loňský rok.

Čtvrteční údaje o odlesňování pocházejí ze systému Deter, který spravuje Národní institut pro výzkum vesmíru. Jedná se o iniciativu zaměřenou především na monitorování odlesňování v reálném čase. Červen označili za měsíc, který zaznamenal rekordní 41% pokles kácení lesů ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Nejpřesnější výpočty odlesňování pocházejí z jiného systému zvaného Prodes. Jeho údaje jsou však zveřejňovány pouze jednou ročně.

„Podtrženo a sečteno, prioritou je pro nás prosazování práva v oblasti životního prostředí,“ uvedl pro The Guardian Jair Schmitt, vedoucí oddělení ochrany životního prostředí brazilské státní agentury Ibama.

Kvůli dlouhodobému nedostatku personálu to však není snadný úkol. Mnoho zaměstnanců Ibamy odešlo do důchodu a během Bolsonarovy vlády nebyli nahrazeni, což je jednou z mnoha ilustrací onoho zmiňovaného pokusu exprezidenta vyřadit ze hry orgány ochrany životního prostředí.

Lula da Silva dal pokyn k doplnění agentury, zatím však zůstává počet pracovníků Ibamy nejnižší za posledních 24 let.

Ibama teď chce podle Schmitta posílit takzvaný dálkový dohled, při němž se odlesňování zjišťuje pomocí satelitních snímků. Porovnáním s pozemkovými záznamy je možné v mnoha případech identifikovat vlastníka oblasti, což vede k uvalení embarga, které omezuje přístup k finančním půjčkám a ukládá sankce a pokuty.

Odlesňování v Brazílii

Téměř 600 milionů stromů. Tolik bylo za rok 2022 vykáceno v brazilském pralese, jak informovala platforma PlenaMata. Změnu slibuje nedávno inaugurovaný prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Amazonie je největší deštný prales na světě a 60 % z něj se nachází v Brazílii. Vzhledem k velkému počtu stromů je často nazýván „plícemi planety“ – to pro uvolňování kyslíku fotosyntézou. Zastavit jeho odlesňování je jedním z klíčových bodů v celosvětovém boji proti změnám klimatu.

V dubnu výzkum firmy Global Forest Research ukázal, že v roce 2022 byla každou minutu vykácena nebo spálena plocha o velikosti asi 11 fotbalových hřišť a v ničení dominovala právě Brazílie.

Reklama

Doporučované