Hlavní obsah

Okupanti odtáhli a veřejně oběsili ženu. Říkala jim, že jsou na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci dohlížejí na každodenní život v ukrajinském městě Skadovsk v Chersonské oblasti.

Reklama

Situace v Ruskem okupovaných oblastech na jihu Ukrajiny se vyostřuje. V říjnu například okupační správa oběsila jednu z obyvatelek ukrajinského Skadovsku. Jen proto, že prohlásila, že město je součástí Ukrajiny.

Článek

Když ruské síly v únoru obsadily jejich domovské město Skadovsk nedaleko ukrajinského Chersonu, varovala šestapadesátiletá Natalja Čorná své prostořeké dvojče, Teťjanu Mudrjenkovou, aby si dávala pozor na to, co říká. Teťjana ale sestru neposlechla; bylo pro ni těžké nechat si hněv kvůli válce pouze pro sebe.

Minulý měsíc tak drzejší z dvojčat zaplatila za to, že prohlásila Skadovsk za ukrajinské území, tu nejvyšší cenu. Podle několika svědků ji zástupci tamějších samozvaných promoskevských úřadů vytáhli na ulici a oběsili při veřejné popravě, píší Financial Times.

Pozůstalá sestra Natalja popisuje, že Teťjana během okupace ruské vojáky několikrát konfrontovala. „Procházely jsme se u moře a narazily na skupinku ruských vojáků. Podívala se jednomu z nich přímo do očí a zeptala se: ‚Proč jsi tady? Zastřelíš mě?‘“ vzpomíná na odvahu, s jakou se její sestra proti válce stavěla.

K poslednímu incidentu před její smrtí pak mělo dojít začátkem října. Teťjana nadávala ukrajinské policii za to, že spolupracuje s ruskými silami. „Skadovsk je Ukrajina!“ křičela.

Její sestra Natalja tou dobou žila v Dnipru, který zůstává pod ukrajinskou kontrolou. 7. října, pár dní po incidentu, se s Teťjanou spojila telefonicky, aby se zeptala, jak se jí daří. Spojení ale bylo špatné a hovor vypadl.

Rusko dál útočí i na energetickou infrastrukturu Ukrajiny

Miliony lidí byly na Ukrajině v noci na pátek a také v pátek ráno bez proudu. Důvodem jsou ruské útoky na ukrajinskou infrastrukturu. Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli tomu mluví o ruském „energetickém terorismu“.

O něco později pak byli Teťjana i její partner, šedesátiletý Anatolij Orchejov, uneseni z předzahrádky jejich domu ukrajinskými policisty spolupracujícími s Ruskem, popsali pro Financial Times očití svědkové.

Sousedé pak Natalji sdělili, že Teťjanin dům vyplenili okupanti, kteří manželům ukradli auto i kola. Celé dny nikdo nevěděl, kde jsou. 15. října ale Natalji zavolala cizí žena s oznámením, že Teťjana zemřela. A že to byli právě zástupci ruských okupačních úřadů, kteří ji vytáhli na ulici a zabili.

„Řekla mi, že Teťjanu oběsili,“ vypráví šestapadesátiletá Ukrajinka. „Něco jí nalili do úst a pak ji oběsili před budovou soudu,“ upřesňuje. Když volala do márnice, aby si sestřinu smrt potvrdila, zaměstnanec s ní nejprve odmítl mluvit. Nakonec jí ale poslal úmrtní list, který jako příčinu smrti uvádí mechanické udušení: to znamená, že na Teťjanin krk byl vyvíjen silný fyzický tlak.

Známá v telefonátu dále Natalji sdělila, že Teťjanina manžela Anatolije ze zajetí propustili. Měl zlomenou ruku a obecně nesl známky bití, ale dovolili mu pohřbít manželčino tělo. Pak ale zmizel a od té doby jej nikdo neslyšel ani neviděl.

Financial Times upozorňují, že některé podrobnosti týkající se únosu a smrti Teťjany Mudrjenkové nebylo možné nezávisle ověřit, protože k nim došlo v oblastech, které jsou západním reportérům zapovězené. Reportéři však přezkoumali úmrtní list a stejně tak textové zprávy a diskuze mezi místními obyvateli i očitými svědky, kteří příběh potvrzují.

Případ navíc zdokumentovala i ukrajinská nevládní organizace Mediální iniciativa pro lidská práva. Ukrajinská státní bezpečnostní služba SBU pak na sociální síti Telegram 14. října napsala, že prokázala četné případy vražd a mučení místních obyvatel během dočasné okupace Chersonské oblasti.

Ruská armáda podle Kyjeva v Chersonu posiluje obranu

Ruská armáda vytváří zdání, že Cherson opouští. Ukrajinské zpravodajské služby jsou opačného názoru, podle nich Rusové posilují obranné pozice a připravují se na ukrajinský útok.

„V okupovaném Skadovsku nemůžete mít vlastní názor,“ myslí si pozůstalá Natalja Čorná. Obyvatelé jižní Ukrajiny pak potvrzují, že okupační úřady terorizují každého, kdo se jim vzepře.

Financial Times získaly svědectví několika obyvatel Skadovska, černomořského přístavu, kde žije přibližně 15 tisíc obyvatel. Uvádějí, že lidé jsou vězněni a je jim zabavován majetek za to, že vystupují proti ruským okupantům.

Ruští vojáci navíc zabírají domy Ukrajinců, kteří se přestěhovali na území ovládané Kyjevem, nebo byli deportováni do Ruska či na Ruskem okupovaný Krym.

Ukrajinská armáda pak v úterý sdělila, že ruské síly rozšířily oblast, ze které nutí obyvatele k evakuaci. Údajně proto, aby je ochránily před boji; zároveň se ale také snaží usnadnit si obranu regionu. Moskva také přesunula svou okupační správu z Chersonu právě do Skadovska, protože se snaží posílit své pozice na východním břehu řeky Dněpr.

Navzdory zprávám o potenciálním ruském stažení z Chersonu ukrajinská armáda v pátečním prohlášení tvrdí, že tam dorazilo asi tisíc nově mobilizovaných ruských vojáků. Možná se tak rýsuje obtížná, ale důležitá bitva mezi Kyjevem a Moskvou o kontrolu Chersonu.

Chersonský region má totiž pro Rusko strategický význam kvůli svému napojení na Krym, který Rusko v rozporu se svými mezinárodně-právními závazky anektovalo už v roce 2014. Po protizákonných referendech v ukrajinských regionech ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc prohlásil, že Cherson anektuje spolu s dalšími třemi oblastmi – Doněckou, Luhanskou a Záporožskou.

Ukrajinci, kteří v okupované Chersonské oblasti dále zůstávají, i někteří z těch, kteří nedávno uprchli a z bezpečnostních důvodů si nepřejí být jmenováni, uvádějí, že ruské síly v posledních týdnech zesilují svou krutost vůči místním obyvatelům.

Proč hraje Cherson pro Rusko zásadní roli?

Rusové by po ztrátě Chersonu museli zapomenout na ovládnutí dalších velkých měst na jihu Ukrajiny. Ústup by snížil autoritu Kremlu u ruské veřejnosti i v zahraničí.

Jeden z obyvatel, který se minulý měsíc přestěhoval na území kontrolované Ukrajinou, řekl, že okupanti ve velkém zavírají obchody a podniky a snaží se vytvořit podmínky nevhodné pro život.

Jiná žena pak naříkala nad „koncentračním táborem“ a „vojenskou základnou“, kterými se podle ní stalo kdysi klidné město Skadovsk, kam se do plážových resortů sjížděli lidé z celé Ukrajiny. „Všechno ale bude Ukrajina,“ věří tatáž žena a dodává, že většina ukrajinských obyvatel, kteří zůstávají, je vzdorovitá. „Dnes jsem odmítla platit za potraviny v rublech,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované