Hlavní obsah

Organizovaná evakuace neexistuje, láteří lidé ve městě okupovaném Ruskem

Foto: Profimedia.cz

Zaplavené ulice Chersonu.

Reklama

Prolomení Kachovské přehrady ohrozilo až 40 tisíc lidí žijících ve vesnicích a městech po proudu řeky. Někteří z nich jsou nuceni odejít, jiní vyčkávají.

Článek

Ekologická katastrofa, válečný zločin, nebo akt terorismu. Tak je označován útok na Kachovskou přehradu, která se protrhla v úterý ráno a stále není stoprocentně jisté, z jakého důvodu. Podle Ukrajinců ji vyhodily do povětří ruské síly, které mají přehradu pod kontrolou, Rusko naopak nepodloženě obviňuje Ukrajinu.

Podle ukrajinských představitelů i několika západních státníků včetně českého prezidenta Petra Pavla prozatím vše nasvědčuje tomu, že za útokem stojí Rusko. Ať už má však incident na svědomí kdokoliv, způsobená katastrofa ohrožuje až 40 tisíc lidí. Kvůli ruské okupaci však mohou ukrajinské úřady zajistit evakuaci jen 17 tisíc z nich, uvedl na twitteru ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin.

Ukrajinská služba pro mimořádné situace oznámila, že do čtyř hodin místního času (15:00 SEČ) se podařilo zatím evakuovat 1300 osob. Zatopeno je nyní podle ní 13 obcí na pravém břehu Dněpru, který mají pod kontrolou ukrajinské síly. Mluvčí služby zároveň ujistil, že záchranné složky v tuto chvíli mají dostatek sil i prostředků, aby mohly na situaci reagovat.

Vojáci brání lidem v pohybu

Na Moskvou kontrolovaném břehu Dněpru v obci Nová Kachovka stoupla podle ruského starosty Vladimira Leonťjeva hladina vody na 11 metrů a údajně začala evakuace místních. Videa na sociálních sítích ukazovala labutě proplouvající zatopeným náměstím.

Agentura Reuters telefonicky kontaktovala některé z místních obyvatel. Ti uvedli, že někteří se rozhodli zůstat, přestože jim ruská okupační správa nařídila odejít. Místní občanka Jevgenija zmiňuje, že se po městě pohybují ruští vojáci a zabraňují lidem v pohybu. „Když se pokusíte jít někam, kde se jim to nelíbí, okamžitě na vás namíří kulomety. A pořád přitéká víc a víc vody,“ řekla. Do obchodu prý mohou, avšak nikdo neví, jaké budou další rozkazy.

Někteří místní také popsali chaos v souvislosti s evakuací. „Každý je ponechán napospas, neexistuje žádná organizovaná evakuace,“ uvedl Gleb, jenž hledal způsob, jak město opustit. Dvě místní ženy také řekly listu The Guardian, že kolem druhé hodiny ráno zaslechly hlasité exploze.

„Probudil mě velmi hlasitý zvuk,“ řekla Taťána, která odmítla uvést své celé jméno. Krátce po prvním výbuchu prý slyšela hluk, který zněl jako proudění vody. Jelena, další obyvatelka města, řekla, že ji probudil zvuk, který považovala za výbuch, asi ve dvě hodiny ráno. „Zvykli jsme si na hlasité rány, takže jsem si nemyslela, že je to něco vážného. Těžko říci, odkud ten výbuch přišel,“ řekla.

Ve městě bylo zaplaveno také minizoo, kde žilo asi 300 zvířat. Jeho majitelka podle portálu Ukrajinska Pravda předpokládá, že všechna uhynula.

Nedaleké městečko Olešky, v současnosti rovněž pod ruskou kontrolou, bylo také téměř úplně zaplaveno, řekl v úterý Ruskem jmenovaný regionální úředník. Evakuace je údajně možná pouze za použití speciálního vybavení.

Nechci opustit město

Olga, která žije v Chersonu, řekla BBC, že ji v 7 ráno místního času vzbudily zprávy jejích přátel. „Všechny domy u řeky jsou úplně zatopené, lidé jsou evakuováni. Jsem v šoku z toho, jak lidé všechno ztrácejí. Voda opravdu stoupá a stoupá,“ uvedla Olga v ranním vysílání BBC.

Olga si prý sbalila kufr a připravila vše potřebné, ale má čtyři kočky a dva psy a neví, jak je všechny vezme s sebou. „Je mi 62 a celý život žiju tady. Moje děti musely odejít, ale já zůstala. Nechci tohle město opustit,“ dodala.

Na pomoc Chersonu

„Pro Chersonskou oblast je kritických příštích 14 hodin,“ odhaduje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Andrew Negrych z organizace GEM. Je v kontaktu s lidmi v zasaženém regionu a sám se tam brzy chystá pomáhat.

Podle ukrajinského novináře Jevgenije Kučerova obyvatelé Chersonu zůstávají relativně klidní a nepropadají panice. Podle něj zatím nedošlo k „žádné děsivé situaci, žádné panice“ a evakuace probíhá zejména u nemocných či nemohoucích.

Některé části města jsou sice bez elektřiny, ale lidé se s tím vyrovnávají dobře. Podle ukrajinského ministerstva vnitra pokračovala ruská armáda v ostřelování města i v průběhu evakuace, což ministerstvo odsoudilo.

Foto: NY Times, Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa Kachovské přehrady a okolí.

Reklama

Doporučované