Hlavní obsah

Jede pomáhat k Chersonu. Chystá se na brodění v neprůstřelné vestě

Bez komentáře: Ukrajinští záchranáři v akci v zatopených částech Chersonské oblasti. Záběry zveřejnilo ukrajinské ministerstvo vnitra.Video: Telegram/mvs_ukraine

 

Reklama

Pro Chersonskou oblast je kritických příštích 14 hodin, odhaduje v rozhovoru pro Seznam Zprávy Andrew Negrych z organizace GEM. Je v kontaktu s lidmi v zasaženém regionu a sám se tam brzy chystá pomáhat.

Článek

Charitativní organizace Global Empowerment Mission (GEM) pomáhá lidem po celém světě s následky nejrůznějších neštěstí a aktuálně se soustředí i na Ukrajinu. Její pracovníci tam lidem zasaženým válkou poskytují například humanitární pomoc.

Organizace se zaměřuje i na jih země, kde stála Kachovská přehrada, která se v úterý ráno protrhla (podrobné informace zde). Voda z ní už zaplavila několik vesnic i část města Cherson. Cestu regionem si ovšem klestí dál a do oblasti už se chystá i Andrew Negrych, ředitel GEM pro ukrajinské operace, se svým týmem.

„Zatím si stále nemůžeme být jistí, jak bude situace v následujících hodinách a během nadcházející noci vypadat,“ popsal pro Seznam Zprávy, zatímco se v Kyjevě připravuje na odjezd na východ země. „Problémem není jen voda, ale i možné ruské ostřelování z druhé strany Dněpru.“

V rozhovoru mimo jiné nastínil, jak se tým, který charitativní organizace v regionu měla, se situací vyrovnává. Vzhledem k tomu, že oblast má dlouhodobě problémy s telefonním signálem, je v tuto chvíli spojení s nimi omezené.

Jak vaše organizace na Ukrajině funguje? Pracovali jste i v nyní vodou zaplavených oblastech?

Týmy, které pomáhají s naší misí, máme po celé zemi, nejvíce jich je ale v blízkosti fronty. Jeden z nich v podstatě každý všední den trávil distribucemi pro Chersonskou oblast a akorát včera doručovali dodávky pomoci ve vesnicích, které se nacházejí za přehradou a které dnes byly zničeny.

Vesnice podél řeky jsme měli v plánu zásobovat po dobu dalších dvou týdnů, nyní je to ovšem nemožné, protože hladina vody každou hodinu stoupá. Plány proto měníme, náš chersonský tým je ale v blízkosti zasažených oblastí a čekají na náš speciální tým, který se nyní v Kyjevě připravuje na výjezd.

První fotografie následků katastrofy

Máte od nich nějaké zprávy? Co nyní zažívají?

Byli opravdu blízko zasažených vesnic a k přepravě tam a zpět mohli využívat jen provizorní mosty, jelikož téměř všechny původní v chersonském regionu jsou nyní zničené. Vzhledem k tomu, že vody přibývá, je ale možné, že i tyto mosty budou odstaveny. Momentálně jsou tak mimo tento region - měli štěstí, že se dostali ven.

Jaký je váš plán v Chersonu?

Aktuálně nakládáme speciální terénní vůz, který se popere s náročnými podmínkami na cestách a může se dostat i skrze vodu. Dále s sebou bereme i čluny a další nezbytné speciální vybavení, kterým můžeme lidem v Chersonu pomoci. Součástí této mise budu i já a na místě budeme zítra (ve středu) ráno.

Pracovat tam budeme v koordinaci s ukrajinským ministerstvem pro mimořádné události a s chersonskými úřady. Chceme je podpořit a pomoct se záchranou lidí, kteří uvázli ve svých domovech. Dále pak chceme místním poskytnout humanitární podporu, jako jsou spacáky, pitná voda nebo jídlo, které s sebou povezeme také.

Momentálně tak koordinujeme naše kroky s vládou a pozorně sledujeme, jak se situace vyvine. Voda se totiž do oblasti stále valí a nikdo neví, jaké následky to přesně bude mít. Nevíme tedy třeba ani to, kolik vesnic bude ve finále zaplaveno.

Nejdůležitější otázky k protržení Kachovské přehrady

Všudypřítomná voda vám bude cestu do regionu určitě dost ztěžovat. Jaké čekáte, že to bude?

Zatím si stále nemůžeme být jistí, jak bude situace v následujících hodinách a během nadcházející noci vypadat. Co vím, tak se očekává, že úroveň vody by mohla růst tři dny a že následujících 14 hodin bude kritických. Věřím tak, že při cestě dovnitř budeme čelit mnoha potížím.

Problémem nicméně není jen voda, ale i možné ruské ostřelování z druhé strany Dněpru.

Jste na tuto komplikaci připravení?

Máme helmy i neprůstřelné vesty, nebude to ale asi úplně legrace; fungovat ve vodě, když na sobě máte takové vybavení. Jsme ale odhodláni pomáhat lidem, mohou tam být ti, kteří uvázli na střechách domů, nebo staří lidé, kteří bez pomoci nejsou schopni odejít. Proto do toho jdeme.

Pokud to bude možné zítra nebo v příštích dnech, hodláte se vydat i do vesnic v blízkosti Kachovské přehrady, kde je situace zřejmě nejhorší?

Když to situace dovolí, ano. Všechno záleží na dalším vývoji a zda takové pokyny dostaneme od našich vládních partnerů, se kterými svou misi koordinujeme. Také se ale samozřejmě snažíme naše týmy udržet naživu a v bezpečných podmínkách.

Reklama

Doporučované