Hlavní obsah

Sobectví vůči bezbranným. Pečovatelé opustili postižené ukrajinské děti

Foto: Profimedia.cz

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského stál ozbrojený konflikt, který na Ukrajině rozpoutalo Rusko, život 220 dětí. Ilustrační snímek.

Reklama

Válka citelně zasáhla i děti se zdravotním postižením, které jsou odkázané na druhé. Na Ukrajině jich teď zůstaly tisíce bez pečovatelů a stát se o ně nezvládá postarat.

Článek

Tisíce dětí a nezletilých se zdravotním postižením zůstaly na Ukrajině opuštěné v pečovatelských institucích. Jejich zaměstnanci uprchli před ruskou invazí a domovy teď nemají dostatek personálu, který by se o děti postaral.

Se zdrcující zprávou přišla lidskoprávní organizace Disability Rights International. V rámci vyšetřování, jež na Ukrajině zmítané válkou provedla, našla v přelidněných ústavech mimo jiné děti s vážným handicapem připoutané k postelím. Pracovníci zařízení totiž nezvládali o příliš vysoký počet dětských pacientů pečovat.

„Nejednají s nimi jako s lidskými bytostmi. Jen je udržují naživu. Přestože jsou v bezpečí, jejich stav se zhorší, protože se jim nedostává žádné stimulace, rehabilitace – a to jejich zdravotní postižení podle mě dále prohlubuje,“ řekla podle americké televizní stanice ABC News představitelka organizace Halyna Kurylovová o situaci v jednom z takových domovů na jihozápadě Ukrajiny.

„Bylo to od nich tak sobecké“

Britská veřejnoprávní BBC natočila v jednom ústavu reportáž. V zařízení přebývají děti se zdravotním postižením, převážně náctileté dívky, které pocházejí z východní Ukrajiny. V bezpečnější oblasti na západě země je nechali pečovatelé, kteří pak před boji uprchli do sousedních států s nezletilými s méně závažným handicapem.

Domov, v němž dívky skončily, není původně určený pro péči o děti s takto vážným postižením. „Bylo to od nich (dřívějších pečovatelů) tak sobecké, utekli odsud, jak nejrychleji to šlo. Měl jsem za to, že sem přijdou a řeknou nám, kdo má epilepsii, kdo trpí inkontinencí a tak dále. Oni tu ale vydrželi do oběda a pak zmizeli,“ vysvětlil ředitel zařízení.

O děti se teď částečně starají starší obyvatelé města, kde se domov nachází. Britské veřejnoprávní médium nesdělilo přesnou polohu zařízení.

OSN: V ohrožení jsou životy 2,7 milionu lidí

Konflikt, který na Ukrajině rozpoutalo Rusko, nicméně zvláště ohrožuje i dospělé se zdravotním postižením. Podle Výboru OSN pro práva osob se zdravotním postižením se celkem jedná o zhruba 2,7 milionu lidí.

„Výbor je hluboce znepokojený tím, jak nejasný je na Ukrajině osud lidí s postižením. Množí se zprávy o tom, že mnoho takových lidí včetně dětí zůstalo uvězněno nebo opuštěno ve svých domovech i pečovatelských či dětských domovech. A to bez přístupu k životně důležitým lékům, kyslíku, jídlu, vodě a hygienickým a dalším základním zařízením,“ vyjádřil se výbor OSN k situaci.

Doplnil také, že lidé se zdravotním postižením mají často jen omezený či dokonce nulový přístup k informacím. A nemají ani možnost se schovat do krytů před útoky. Výbor také upozornil na to, že ženy se zdravotním postižením čelí i většímu riziku, že se stanou oběťmi znásilnění či sexuálního násilí ze strany ruských ozbrojených sil.

Dostat tyto osoby do bezpečí mimo Ukrajinu je navíc velmi složité. „Převézt uprchlíky se zdravotním postižením často vyžaduje spoustu zvláštních nástrojů, poučené pracovníky a ubytování s bezbariérovým přístupem, což může být drahé. Mnoho organizací, které se o uprchlíky starají, nejsou na péči o ty se zdravotním postižením vybavené,“ řekl serveru Business Insider hendikepovaný muž, kterému se podařilo dostat za hranice Ukrajiny.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované