Hlavní obsah

Američanka po požití kratomu zemřela. Rodina vysoudila 11 milionů dolarů

Foto: Yanawut.S, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Kontroverzní kratom se těší oblibě nejen v Česku, ale i po celém světě. Jeho rizika nyní připomněl případ matky, která po intoxikaci extraktem z byliny zemřela. Rodinou vyhraný soudní spor se může stát budíkem pro celý průmysl.

Článek

Kratom vyráběný z tropické rostliny má psychoaktivní účinky a odborníci se přou, zda je jeho užívání bezpečné. Oblíbený je zejména mezi mladými, kteří ho využívají k relaxaci, nebo naopak soustředění během studia. Popularitu si ale získal napříč věkovými kategoriemi.

Devětatřicetiletá Američanka Krystal Talaverová užila silný extrakt z legální byliny, kterému se říká Space dust, v roce 2021 a krátce poté zemřela. Pitva uvedla jako příčinu smrti akutní intoxikaci mitragyninem, hlavní složkou kratomu. Rodina ženy z Floridy, která bylinu považovala za neškodnou, nyní získala odškodnění ve výši více než 11 milionů dolarů (240 milionů Kč) od distributora Kratom Distro, píše britský deník The Guardian.

„Samozřejmě neexistuje žádné množství peněz, které by vynahradilo bolest a utrpení, které děti paní Talaverové snášejí po smrti své matky,“ napsal soudce Donald Middlebrooks do soudního záznamu. Dodal, že ze zákona musí incident vyřešit pokutou, ačkoliv to považuje za neadekvátní.

Nejstarší syn Talaverové Devin Filipelli řekl pro McClatchy News, že tragédie jeho rodiny by snad mohla upozornit na nebezpečí kratomu. „Jsem vděčný za rozhodnutí soudce, ale žádné množství peněz mou mámu nevrátí zpět a ani neutlumí moji bolest,“ uvedl.

Majitel Kratom Distra Sean Michael Harder v sobotu deníku The Guardian řekl, že nemá žádné komentáře k finálnímu rozsudku a neplánuje se odvolat.

Vedlejší účinky kratomu

Závislost na kratomu není tak silná jako například na opioidech a liší se u každého jedince. Vzniká při pravidelném užívání vyšších dávek kratomu.

Krátkodobé vedlejší účinky kratomu, které mohou nastat při jedné nadměrné dávce, jsou nervozita, svalový třes, zrychlený tep, pocení, nevolnost nebo naopak sedativní stav a ospalost.

Dlouhodobé vedlejší účinky jsou spojeny s nadužíváním kratomu a vznikem závislosti. Patří mezi ně nedostatek motivace, poruchy soustředění nebo úbytek na váze. Dlouhodobé nadužívání kratomu také negativně ovlivňuje hormonální rovnováhu, což například u mužů vede ke sníženému libidu a poruchám erekce.

Zdroj: ČSAK

V Česku se otázka zákazu kratomu řeší posledních pár měsíců velmi intenzivně. Před pár týdny ale vláda kratom, stejně jako kontroverzní kanabiol HHC, na seznam nelegálních látek nezapsala.

V malém množství mohou mít tyto látky léčivé účinky, ve velkém ale utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek, který je nejspecifičtější právě pro kratom. Resort zdravotnictví navrhoval zákaz kvůli snadné dostupnosti dětem. Mnohdy se totiž dá koupit i v automatech umístěných v obchodním centru.

V Česku by měl kratom patřit na seznam takzvaných psychomodulačních látek. Stanovit by se měla pravidla jeho prodeje a kontroly, aby se tragédie z USA neopakovala. „Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením. O tom se nám podařilo přesvědčit i naše koaliční partnery na dnešním jednání vlády. Kratom ani HHC tak nebudou zařazeny mezi zakázané látky. Místo toho bude kladen důraz na větší ochranu dětí i dospělých uživatelů,“ uvedli před časem Piráti.

Také ministr pro legislativu nebo i vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se stavěli proti zákazu. Upozorňovali na to, že by pak držení kratomu bylo trestné. Zvýšily by se tím náklady na stíhání i soudní procesy. Podle plánů Vobořila by si látky jako Kratom nemohli koupit mladí do 18 let a děti. Prodej by mohl být jen s obsluhou, ne v automatech. Zakázaná by byla reklama.

Kratom očima lékaře

Kratom, psychoaktivní látka populární mezi mladými Čechy, s sebou nese riziko závislosti, a to speciálně právě pro teenagery. Nyní je kratom zcela volně dostupný. Namístě je ovšem výrazné omezení jeho distribuce.

Naopak americká protidrogová agentura v roce 2016 uvalila nejpřísnější omezení na kratom, který lidé často používají k samoléčbě bolesti, úzkosti, deprese a závislosti na opioidech, stejně jako i abstinenčních příznaků.

Tento přístup však vyvolal odpor veřejnosti, což přimělo úřad pro potírání drog, aby zrušil svůj zákaz kratomu, který se prodává v obchodech i online. V reakci na to americký úřad pro potraviny a léčiva varoval spotřebitele před možnými riziky bezpečnosti a závislosti spojenými s kratomem. Vyslovil se pro další výzkum zaměřený na lepší pochopení „látky a jejích složek“.

Jedna z právniček Talaveriny rodiny Tamara Williamsová uvedla, že vyhraný rozsudek „by měl být budíček pro ‚kratomský‘ průmysl“.

V textu jsme původně neuvedli, že se jednalo o koncentrovaný extrakt z kratomu. Za tuto chybu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované