Hlavní obsah

Putinův kritik, který burcuje do války, skončil ve vazbě

Foto: Denis Kornilov, Shutterstock.com

Igor Girkin-Strelkov si v posledních dnech až utahoval z ruského prezidenta. Zde na archivním snímku.

Reklama

aktualizováno •

Igor Girkin, známý také jako Strelkov, byl už před lety politicky odstaven. Mezi Rusy si však stále udržoval vliv jako mluvčí „rozhněvaných patriotů“, který se nebojí navážet i do Putina.

Článek

Pro Kreml to je nepříjemný „vnitřní nepřítel“. V táboře ruských nacionalistů, kteří vehementně podporují válčení proti Ukrajině, si v poslední době nikdo neodvážil kritizovat prezidenta Vladimira Putina a vedení armády s takovou otevřeností jako Igor Girkin alias Strelkov.

V prostředí, kde byla potlačena všechna opoziční média, tak logicky dlouho visela otázka, jak dlouho si režim nechá Girkinovo ironické plísnění líbit.

Pomyslná klec spadla v pátek. Girkina dopoledne v Moskvě zatkli příslušníci bezpečnostní služby a večer ho soudkyně poslala do vazby, kde může zůstat až do 18. září. Vyhověla tak požadavku vyšetřovatelů, kteří známého muže ruské nacionalistické scény obvinili z podněcování k extremistickým projevům.

Podle toho, co u soudu podle ruských médií řekl Girkinův obhájce, se obvinění netýká výroků na Putinovu adresu, ale Girkinových komentářů z konce května, ve kterých vytýkal vládě samozvané Doněcké lidové republiky, že neposkytla slíbené peníze rodinám vojáků.

S návrhem, aby mohl místo vazby zůstat v domácím vězení kvůli problémům se srdcem, obviněný u soudu neuspěl.

Girkin, který byl v roce 2014 ministrem obrany Doněcké lidové republiky a sehrál důležitou úlohu na začátku bojů o Donbas, je v krátké době druhým odstaveným kritikem Kremlu. Před necelým měsícem se z veřejného prostoru stáhl šéf žoldnéřské Vagnerovy armády Jevgenij Prigožin, který se vzepřel snahám o začlenění jeho jednotek pod velení armády a vytáhl se svými muži na Moskvu. Nakonec se však dohodl na stažení do Běloruska.

Nyní bude zajímavé sledovat, jaké reakce Girkinovo uvěznění vyvolá. Prozatím se za něj postavili jeho přátelé, sdružení v Klubu rozhněvaných patriotů, který byl založen letos na jaře. Jeden z nich Pavel Gubarev protestoval proti Girkinově uvěznění před soudem s nápisem: „Svobodu Strelkovovi. Sláva Rusku“. Poté, co začal mluvit, byl zatčen policií. Další člen Klubu podle webu Mediazona oznámil zahájení kampaně za Girkinovo propuštění.

„Strelkov samozřejmě už dávno překročil všechny možné červené čáry a bezpečnostní složky (od FSB až po vojenské velitele) už měly dlouho nutkání ho zatknout,“ reagovala na zprávu o Girkinově zatčení analytička Taťána Stanovajová, která vede evropský think-tank R.Politik.

Zásah proti Girkinovi je podle ní jedním z důsledků Prigožinovy vzpoury. „Zatčení je bezesporu v zájmu ministerstva obrany,“ uvedla. Armáda podle ní využila příležitost k potlačení jednoho ze svých odpůrců.

Odměna za chycení Girkina

Za dopadení Girkina vypsala loni ukrajinská rozvědka odměnu 100 tisíc dolarů (2,5 milionu Kč).

Ačkoli Girkin a Prigožin slovně útočili na Kreml z podobných pozic, navzájem mezi sebou soupeřili. Girkin si pak na rozdíl od šéfa vagnerovců, který se až do poslední chvíle zdráhal otevřeně kritizovat Putina, nebral servítky a v posledních dnech prezidenta až zesměšňoval.

„Musím litovat, že Putin není žena. Povahově slabá a nepříliš chytrá žena by mohla mít talentovaného favorita. Byla by to také otázka štěstí, ale alespoň by byla šance,“ napsal na svém telegramovém účtu toto úterý, přičemž v další větě si ještě rýpl do bývalé gymnastky Aliny Kabajavové, o níž se spekuluje, že je Putinovou milenkou.

V dalším příspěvku zase Girkin Putinovi vytkl „ubohé fňukání“ a chybějící mužnost. „Hodně tlachání, minimum případů a absolutní nezodpovědnost za neúspěchy – to je styl ‚pozdního Putina‘,“ uvedl. Tyto příspěvky si přečetly stovky tisíc uživatelů sociálních sítí.

Známý válečný zpravodaj Semjon Pegov, který vystupuje na sociální síti Telegram pod přezdívkou WarGonzo, však varoval, aby lidé nespřádali konspirační teorie o čistkách proti odpůrcům vagnerovců. „Věc je s největší pravděpodobností úplně jiná,“ uvedl zpravodaj.

Podrobně o soudu:

Osm let po tragédii letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru nizozemský soud rozhodl, kdo měl pád letadla na svědomí. Na doživotí odsoudil dva Rusy a jednoho občana separatistické republiky.

Girkin působil v separatistické vládě v Doněcku jen do srpna 2014, pak byl na pokyn Kremlu odvolán. Zůstal ale vlivným glosátorem konfliktu na východě Ukrajiny a jeho význam opět stoupl po zahájení ruské invaze v únoru 2022. Je také spojován se sestřelením malajského dopravního letadla z července 2014, při kterém zahynulo skoro 300 lidí. Loni v listopadu byl nizozemským soudem odsouzen za účast na sestřelení v nepřítomnosti na doživotí.

Reklama

Doporučované