Hlavní obsah

Po válce do Konga? Izrael podle médií jedná o přesídlování Palestinců

Foto: Shutterstock.com

Benjamin Netanjahu na zasedání své strany Likud prohlásil, že se snaží usnadnit dobrovolnou migraci obyvatel Gazy do jiných zemí.

Reklama

„Dobrovolné“ přesídlení Palestinců z Pásma Gazy se pomalu stává klíčovou oficiální politikou Izraele. Jeden z vysokých úředníků uvedl, že židovský stát vede rozhovory s několika zeměmi o jejich možném přijetí.

Článek

Izrael vede rozhovory s několika zeměmi především Afriky a arabského světa o možném přesidlování obyvatel Pásma Gazy, ke kterému by mělo dojít po konci války, kterou židovský stát vede proti hnutí Hamás.

Se zjištěním přišel Zman Israel, hebrejský sesterský web deníku Times of Israel. Podle jeho zdrojů by mělo jít především o Kongo. Někteří ministři prý uvádějí Saúdskou Arábii, kam by mohli Gazané jezdit hledat práci ve stavebnictví. Deník zároveň polemizuje o skutečné dobrovolnosti přesidlování a uvádí, že „dobrovolné“ přesídlení Palestinců z Pásma Gazy se pomalu stává klíčovou oficiální politikou Izraele.

Již minulé pondělí premiér Benjamin Netanjahu na zasedání své strany Likud prohlásil, že se snaží usnadnit dobrovolnou migraci obyvatel Gazy do jiných zemí. „Naším problémem je najít země, které jsou ochotny Gazany přijmout. My na tom pracujeme,“ prohlásil tehdy. A práce se zřejmě začíná vyplácet. „Kongo bude ochotno přijmout migranty a jednáme i s dalšími zeměmi,“ uvedl pro Times of Israel vysoce postavený zdroj z bezpečnostního kabinetu.

Krajně pravicové strany Náboženský sionismus a Otzma Jehudit, v jejichž čele stojí ministr financí Becalel Smotrič, respektive ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir, plány na migraci podpořily.

Mezitím se Gaza potýká s rostoucí humanitární krizí v souvislosti s válkou mezi Izraelem a hnutím Hamás, která byla rozpoutána 7. října, kdy tisíce teroristů vtrhly na území jižního Izraele. V posledních týdnech se konflikt vyostřuje. Za 89 dní trvání konfliktu již podle světových agentur v důsledku války zemřelo více než 22 000 lidí.

Reklama

Doporučované