Hlavní obsah

Počet obětí pandemie v Evropě do března přesáhne dva miliony, varuje WHO

Foto: TASR / Profimedia, Profimedia.cz

Jednotka intenzivní péče v Nemocnici Ružinov v Bratislavě.

Reklama

Celkový počet obětí pandemie v Evropě pravděpodobně do března příštího roku překročí hranici dvou milionů, uvedla Světová zdravotnická organizace. Podle WHO je covid-19 aktuálně nejčastější příčinou úmrtí na starém kontinentu.

Článek

V Evropě aktuálně podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vinou pandemie umírá denně 4 200 lidí, tedy dvakrát více, než tomu bylo letos v září. V Evropě už od počátku pandemie podlehlo covidu-19 více než 1,5 milionu lidí.

WHO označila situaci za „velmi vážnou“ a uvedla, že očekává „vysoký nebo extrémní nápor“ na nemocniční lůžka ve 25 státech regionu, stejné zátěži pak mají být vystaveny také jednotky intenzivní péče v nejméně 49 evropských zemích. Pokud bude současný trend v počtu nově nakažených, hospitalizovaných i zemřelých pokračovat, vyžádá si podle WHO pandemie v Evropě do 1. března dalších nejméně 600 tisíc obětí, uvádí deník The Guardian.

Prudký nárůst případů nákazy způsobila vysoce přenosná varianta delta, která je nyní dominantní v celém regionu, uvedla WHO. Stejně tak k současné situaci podle organizace přispělo rozsáhlé rozvolňování protiepidemických opatření, jako je nošení roušek nebo rozestupy. Vliv na zhoršenou situaci má také podle WHO chladnější počasí, kvůli němuž se větší množství lidí zdržuje uvnitř budov, kde se virus snadněji přenáší.

Velký počet lidí navíc stále není očkovaný proti covidu a účinnost vakcíny také postupně slábne. Regionální ředitel WHO pro evropský region Hans Kluge uvedl, že je nezbytné, aby evropské státy zvolily strategii posilovacích dávek. „To znamená být naočkovaný standardními dávkami a ještě se nechat, pokud máte tu možnost, přeočkovat,“ cituje Guardian Klugeho. „Je ale také zásadní nadále dodržovat preventivní opatření a nadále je mít jako součást své rutiny,“ dodal Kluge.

V kombinaci s očkováním je nošení roušky, mytí rukou, pravidelné větrání vnitřních prostor a udržování rozestupů „jednoduchým a účinným způsobem, jak získat kontrolu nad virem,“ řekl také Kluge. „Všichni máme příležitost a odpovědnost pomoci odvrátit zbytečnou tragédii a ztráty na životech a omezit další uzavírání společnosti a podniků v této sezoně,“ dodal regionální ředitel WHO.

Mezi nejhůře zasažené státy Evropy nadále patří Slovensko. Na základě dat serveru Our World In Data v sobotu server Aktuality.sk informoval, že v přepočtu na obyvatele přibývá na Slovensku nejvíce nakažených na světě.

Konkrétně šlo o takzvaný sedmidenní průměr počtu nakažených, podle něhož na Slovensku v té době přibývalo denně 1 600 nakažených na jeden milion obyvatel. Tento ukazatel se ale nadále zhoršuje a podle aktuálních dat v zemi přibývá denně více než 1 800 nakažených na milion obyvatel denně.

Počet pacientů s onemocněním covid-19 ve slovenských nemocnicích v pondělí téměř dosáhl hranice 3 200. Její překročení by podle dřívějších informací slovenských úřadů znamenalo, že země bude na prahu humanitární katastrofy.

Slovenská vláda tak nadále jedná o zpřísnění opatření. Ideální cestou v boji s pandemií by bylo povinné očkování pro vybrané věkové skupiny, uvedl premiér Eduard Heger v posledním dílu relace Sobotní dialogy Rádia Slovensko (RTVS). Možnost Heger podle svých slov diskutuje s lékaři i právníky. „Pokud to bude možné, bude toto jednoznačně můj návrh,“ řekl o povinném očkování předseda slovenské vlády.

Očkování je podle premiéra šancí dostat se ven z pandemie. „Jsem přesvědčený, že není jiné cesty, pokud nechceme mít další vlny a lockdowny. Pokud nechceme zažívat tuto agonii po dobu měsíců a let, musíme se chránit,“ prohlásil Heger.

Proti premiérově plánu se ale staví jeho koaliční partneři i opozice. Koaliční partneři ze hnutí Jsme rodina, Za lidi nebo strany Svoboda a Solidarita by se raději vydali cestou pozitivní motivace k očkování a obávají se v případě prosazení povinného očkování například u zdravotníků odlivu personálu z už tak oslabených nemocnic. Podle opoziční strany Hlas bývalého premiéra Petera Pellegriniho svým návrhem Heger „zapaluje ve slovenské společnosti rozbušku,“ cituje Pellegriniho deník SME.

V úterý vystoupila před slovenskou veřejnost s emotivním projevem prezidentka Zuzana Čaputová po návštěvě Nemocnice Ružinok v Bratislavě. Scény, které viděla v nemocnici, označila za „hrozné“. „Situace je alarmující. To, co potřebujeme, je přestat šířit bludy o covidu. Přestat tlachat o covidu a musíme poslouchat odborníky,“ cituje Čaputovou server Aktuality.sk.

Podle prezidentky Slovensko prohrává boj s covidem. „Nevím, co ještě je potřeba vidět, než přeplněné nemocnice, než lidi umírající na plicní ventilaci, z nichž většina se už domů nevrátí. Co víc je potřeba vidět, než vyčerpaný zdravotnický personál, než lidi, kteří umírají na jiné diagnózy, protože se na ně už kvůli vyčerpané kapacitě nedostane,“ řekla před budovou bratislavské nemocnice Čaputová. „Žiju v zemi, které nerozumím,“ dodala hlava státu.

Konzilium odborníků má podle Čaputové jasné doporučení, a to zavést v zemi lockdown. Lockdown je nepopulární, ale také nevyhnutelný a bohužel se musí dotknout neočkovaných i očkovaných, uvedla prezidentka. „Jednoduše jsme na tom tak špatně, že takováto opatření, která navrhují odborníci, se musí dotknout všech,“ řekla Čaputová.

O zavedení lockdownu měla v pondělí až dlouho do noci jednat koaliční rada vlády. Návrh podle Aktuality.sk předložil ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský. Podle zdrojů slovenských médií panovala na zavedení lockdownu shoda, všichni účastníci jednání se ale zatím odmítají vyjádřit.

Podle Aktuality.sk by měl lockdown mírně zvýhodňovat očkované. Ministr Lengvarský lockdown pro všechny obyvatele navrhoval už minulý týden, vláda ale schválila pouze omezení pro neočkované, která platí od pondělí.

Reklama

Doporučované