Hlavní obsah

Pohřešovaného německého chlapce našli po osmi dnech v kanále

Video: Policisté prohledávají kanalizaci, v níž chlapce nakonec úspěšně nalezli.Video: AP

 

Reklama

Příběh pohřešovaného osmiletého chlapce dopadl šťastně. Kluk, kterému média říkají pouze Joe, přežil v německém městě Oldenburg více než týden v kanále.

Článek

Osmiletý Joe se ztratil 17. června z rodinné zahrady v německém městě Oldenburg, načež se rozjela obrovská policejní pátrací akce. Informoval o tom britský web BBC. Podle dosavadních zjištění se zdá, že si na pozemku před svým domem hrál a podle policie „s největší pravděpodobností“ vlezl do nedalekého betonového kanalizačního potrubí, které mělo průměr zhruba metr.

Mezi vchodem a místem, kde byl chlapec nalezen, byly v pravidelných rozestupech kanálové šachty, v nichž se chlapec mohl postavit. Dítě tak pravděpodobně stále více ztrácelo orientaci. „První výpověď chlapce tuto domněnku potvrzuje,“ uvádí se v policejním prohlášení.

Nakonec ho našel náhodný kolemjdoucí, který zaslechl hluk vycházející z poklopu kanálu vzdáleného pouze asi 300 metrů od chlapcova domova.

Původně se vyšetřovatelé obávali, že se Joeovi mohlo stát něco horšího, jeden ze svědků totiž uvedl, že chlapce viděl ve společnosti neznámé osoby. Nyní ale policie cizí zavinění vyloučila a tvrdí, že chlapec do kanálu vlezl v den zmizení a od té doby tam zůstával.

Poté, co hasiči chlapce vytáhli, převezli jej do nemocnice s podchlazením, žádná vážnější zranění ale neutrpěl. „Díky tipu od veřejnosti se nám podařilo Joea najít v kanalizaci. Nejdůležitější je, že žije a byl okamžitě převezen do nemocnice, kde je v dobrých rukou. Všichni si můžeme oddechnout,“ řekl policejní šéf Johann Kühme.

V oblasti mezi domem dítěte a místem, kde jej bezpečnostní složky nalezly, rovněž příslušníci objevili několik kusů klukova oblečení. To se nacházelo v potrubí o průměru jenom asi 60 centimetrů. Všechno to byly kusy oblečení, které na sobě Joe měl před svým zmizením.

Joeův otec místním médiím řekl, že se chlapci vzhledem k okolnostem „daří dobře“. Spekulovalo se o tom, jak chlapec skončil v kanále, ale policie v úterý uvedla, že se dovnitř doplazil a pak „ztratil orientaci“.

Lze předpokládat, že se Joe v potrubním systému stále více ztrácel a už nemohl najít východ. Jak uvedla dolnosaská televize NDR, Joe prý řekl zaměstnanci nemocnice, že byl celou dobu sám. Podle vyšetřovatelů se jim zatím nepodařilo chlapce důkladněji vyslechnout.

Reklama

Doporučované