Hlavní obsah

Polská vládní strana přirovnala opoziční akci k Osvětimi, pobouřila i Dudu

Foto: Fer Olombrada, Shutterstock.com

Koncentrační tábor Osvětim se objevil v polské předvolební kampani.

Reklama

Polská vládní strana Právo i spravedlnost zveřejnila spot, v němž zobrazuje koncentrační tábor Osvětim a vybízí k ignoraci opoziční demonstrace. Reagovala na výrok novináře, který napsal, že polský prezident patří do „komory“.

Článek

Polsko bude volit nový parlament i senát až na podzim, kampaň už nicméně běží.

Zatímco bývalý premiér Donald Tusk svolal na 4. června demonstraci ve Varšavě, vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) představila zákon namířený proti opozici, který podle kritiků porušuje ústavu.

Spory se vyostřily také kolem příspěvku, který zveřejnil opoziční novinář a aktivista Tomasz Lis. Stálo v něm, že se pro „Dudu a Kaczora (přezdívka šéfa PiS Jarosława Kaczyńského) najde komora“.

Příspěvek vymezující se proti polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi rozpoutal vlnu nevole hlavně u vládnoucí strany. Ta v reakci zveřejnila video, v němž spojuje Lisův výrok s plynovými komorami v koncentračních táborech ve snaze shodit nadcházející opoziční demonstraci, popsal server Onet.pl.

V krátkém spotu je zobrazená vstupní brána koncentračního tábora Osvětim s nápisem „Arbeit Macht Frei“ a data o obětech tragédie. O chvíli později se objeví snímek obrazovky, na němž je vidět novinářův příspěvek. Video končí výzvou: „Opravdu chcete pochodovat pod tímto heslem?“ s odkazem na nedělní demonstraci.

Lis se ještě v úterý omluvil, že použil výraz „komora“, který může být spojován s plynovými komorami. Tvrdí, že měl na mysli vězeňskou celu, kdy v tamním argotu „komora“ znamená samotku.

„Počítám s tím, že pánové Duda a Kaczyński zaplatí za své zločiny proti demokracii, ale lidsky jim přeji zdraví a dlouhý život,“ poznamenal.

„Holokaust v politické kampani“

Využití tragédie v kampani odsoudilo osvětimské muzeum. „Instrumentalizace tragédie lidí, kteří trpěli a umírali v německém nacistickém táboře v Osvětimi, jakoukoli stranou politického sporu uráží památku obětí. Je to smutný, bolestný a nepřípustný projev morální a intelektuální zkaženosti veřejné debaty,“ uvedli jeho představitelé podle agentury AP.

Nezvykle ostře reagoval i polský prezident. „Památka obětí německých zločinů v Osvětimi je svatá a nedotknutelná. Tragédie milionů obětí nemůže být zneužívána v politickém boji. To je nedůstojné počínání a není pro něj omluvy,“  zareagoval na twitteru Duda, který sám pochází z PiS.

V Osvětimi zahynulo více než 1,1 milionu lidí, většinou Židů - v plynových komorách nebo hladem, zimou a nemocemi. V letech 1941-1945 nacistické Německo a jeho kolaboranti systematicky vyvraždili přibližně šest milionů Židů v Německem okupované Evropě, připomněla agentura Reuters.

Opoziční politici označili spot za „holokaust v politické kampani“ a „zneužívání tragédie kvůli vítězství ve volbách“, anebo „odporné překročení dalšího tabu“, popřípadě „tonoucí strana se chytá i břitvy“, shrnula agentura ČTK.

Co se děje na polské politické scéně?

Varšavský radní Jan Strzežek kvůli spotu podal na PiS trestní oznámení, informovala televize TVN 24. „Může to dopadnout tak, že prokuratura uzná, že to není žádný zločin, že se dohromady nic nestalo. A to bude ještě horší, protože se ukáže, že PiS si může dělat naprosto cokoliv, a to beztrestně,“ nechal se slyšet.

Prokuratura spadá pod gesci ministra spravedlnosti Zbigniewa Ziobra z PiS, který je současně generálním prokurátorem.

Lis zveřejnil tweet uprostřed bouřlivé debaty o zákonu, který přijali poslanci a podepsal Duda a který USA, Evropská unie a mnozí polští kritici považují za protidemokratický.

Podle kritiků by zákon mohl bez soudu zabránit politickým oponentům ve výkonu veřejných funkcí. Podle některých expertů porušuje polskou ústavu a opozice Dudu vyzvala, aby ho nepodepisoval.

Reklama

Doporučované