Hlavní obsah

Porodit, získat pas a odjet. Rusky ve velkém létají rodit do Argentiny

Foto: Profimedia.cz

Ruští klienti si Buenos Aires vybírají také kvůli vysoké kvalitě zdravotní péče, a to jak soukromé, tak i veřejné. Ilustrační fotografie.

Reklama

Argentina od začátku ruské invaze na Ukrajinu zažívá prudký nárůst v takzvané porodní turistice. Do země totiž proudí tisíce těhotných Rusek, aby pro své děti získaly nové pasy. Argentinské imigrační úřady to ale chtějí změnit.

Článek

„Bylo to šílené, přede mnou čekalo nejméně osm těhotných Rusek,“ vzpomínala Polina Čerepovická v telefonickém rozhovoru s listem The Guardian na návštěvu polikliniky Sanatorio Finochietto v argentinském Buenos Aires. Žena, která se dnes živí jako návrhářka šperků, dříve žila v Moskvě a známý zvuk ruštiny jí tak neutekl.

Polina a její manžel opustili Rusko krátce po vypuknutí války na Ukrajině a rodiči jsou od loňského prosince. Zpátky do rodné země se ovšem nechystají a plánují zůstat v Buenos Aires. Tamní úřady totiž chtějí požádat o občanství, což je proces, který je za skutečnosti, že jejich dcera je nyní z Argentiny, jednodušší, než by se mohlo zdát.

„To, že jsem těhotná, jsem zjistila krátce po začátku války,“ sdělila novinářům Ruska. „Když jsme viděli, že se kolem nás začaly rychle uzavírat hranice, věděli jsme, že musíme najít místo, kam bychom mohli snadno cestovat. Argentinský pas mému dítěti otevře mnoho dveří.“

Koncept „porodní turistiky“ není nový; kvůli izolaci Moskvy od Západu se ale Argentina stala oblíbenou destinací pro rodiny, které chtějí svým dětem poskytnout výsady druhého občanství. Rusové totiž k návštěvě Argentiny nepotřebují vízum a prodloužení běžného 90denního pobytu - stejně jako žádost o povolení k pobytu - je poměrně snadné.

Jednou z hlavních výhod argentinského pasu je navíc i to, že jeho držitelé mohou bez víza krátkodobě cestovat do 171 zemí, a to včetně EU nebo Spojeného království.

Porodit a domů

Jen za poslední rok podle šéfky argentinského imigračního úřadu Florencie Carignanové přijelo do země přibližně 10 500 těhotných Rusek, přičemž 5800 z těchto žen přicestovalo v posledních třech měsících. Mnohé z nich navíc deklarovaly, že jsou ve 33. či 34. týdnu těhotenství, tedy jen pár týdnů před termínem porodu.

Asi sedm tisíc z celkového počtu těchto žen ovšem po porodu nezůstalo v zemi a jejich kroky mířily zpět domů. Žádost o argentinské občanství pro dítě - a následně i pro rodiče - pak nechaly na argentinských právnících.

Jak vypadá situace na bojišti?

Ukrajinské velení sice okolí Bachmutu posiluje, ale nezdá se, že by sahalo příliš hluboko do svých rezerv. V tuto chvíli se tedy zdá, že strategií je spíše vyčerpat protivníka než město za každou cenu udržet.

„Problém je v tom, že přijedou, porodí děti, opustí Argentinu a už se nikdy nevrátí,“ sdělila Carignanová v pátečním rozhovoru pro televizní stanici Telenueve. „Nemůžeme jim dovolit, aby nám bezostyšně lhali, že jsou turisté, i když tomu tak není.“

Ředitelka imigračního úřadu o situaci promluvila poté, co ve čtvrtek přiletělo do Argentiny stejným letadlem 33 nastávajících matek. Dvě z žen měly být na letišti zadrženy a právník jedné z nich již informoval, že jeho klientkou je Ruska ve 32. týdnu těhotenství, která utíká před válkou.

Nárůstu ruských rodiček si mimo jiné všimly i argentinské nemocnice, které se připravují na to, že fenomén během roku 2023 ještě nabude na síle. „Přichází minimálně dvě denně,“ prozradila argentinskému listu La Nacion recepční jedné z tamních klinik. Ženy podle ní navíc přicházejí s překladateli, „kteří jsou stále stejní“.

Lukrativní obchod

Podle Carignanové již bylo zahájeno soudní vyšetřování toho, co ona sama označila za lukrativní obchod, který ruským rodičkám slibuje argentinské pasy. Existují totiž agentury, které nastávajícím matkám pomáhají celou výpravu do kulturně i geograficky vzdálené země zařídit.

Ruské rakety nad Moldavskem

Ruské rakety v pátek podle náčelníka ukrajinského generálního štábu proletěly nad Moldavskem a Rumunskem. Druhý zmíněný stát je členem NATO. Podle Bukurešti ale rakety její vzdušný prostor těsně minuly.

„O Buenos Aires je zájem, je to jediná destinace, se kterou v této době spolupracujeme,“ potvrdila pro The Guardian Eva Pekurová, která stojí v čele agentury zajišťující cestovní doklady, ubytování a pobyt v nemocnici pro Rusky rodící v zahraničí.

Stejně jako mnoho dalších firem v oboru i její společnost dříve nabízela podobné zájezdy do populárního floridského Miami. Její obchodní model se ovšem zhroutil, když udeřila pandemie covidu-19 a USA uzavřely své hranice. Cesty Rusů do země pak dále zkomplikovala i válka na Ukrajině.

Podobné služby ale nabízí například i Kirill Makovejev, zakladatel agentury RuArgentina, která za poslední rok pomohla více než 100 ruským ženám a jejich partnerům. Jeho byznys se podle informací La Nacion zrodil poté, co se sám před lety do Argentiny přestěhoval a začal dostávat dotazy ohledně své cesty, které mu odhalily velký zájem o zdravotní turistiku.

„V Rusku je stav medicíny v 19. století. Nabízejí vám léky, které neexistují, které nejsou nikde jinde na světě schválené,“ uvedl Makovejev pro list. V Argentině je podle něj zdravotnictví výborné, což je i jeden z důvodů, proč si těhotné ženy, které mají peníze, začaly vybírat právě tuto zemi.

Mohlo by Vás zajímat

Ukrajinou otřásly v posledních týdnech korupční skandály. V době, kdy země čelí ruské agresi, přibývají zprávy o problémech ve vysokých kruzích. Ukrajina tak kromě vnějších nepřátel musí bojovat i s těmi vnitřními.

Zvýšený zájem o porodní turistiku pak doložil i statistikami návštěvnosti svého webu. Před ruskou invazí na Ukrajinu šlo o zhruba 100 tisíc ročně, zatímco loni tento počet vzrostl čtyřnásobně.

Zprostředkovatelé si díky ženám, které do Argentiny přijedou rodit, mohou v přepočtu na koruny přijít až na 215 tisíc. Peníze pokrývají poskytované služby, mezi které patří zajištění překladatelů a pomoc s papírováním, ale i focení s novorozencem.

Na platformě Telegram pak například funguje také ruská chatovací skupina s názvem Giving Birth in Argentina, která má více než pět tisíc členů. Ti si v ní vyměňují zkušenosti, tipy na nejlepší porodnice v Buenos Aires či kontakty na překladatele i chůvy.

Reklama

Doporučované