Hlavní obsah

Potratová pilulka zůstane v USA zatím dostupná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z newyorské demonstrace proti omezení dostupnosti potratové pilulky mifepriston.

Reklama

Minulý týden federální soud v Texasu rozhodl o zneplatnění licence často užívané potratové tabletky mifepriston, čímž ji prakticky zakázal. Odvolací soud ale tento verdikt zrušil. Tabletky tak zůstanou s omezeními dostupné.

Článek

Potratová pilulka mifepriston, jejíž prodej minulý týden znemožnil federální soud v Texasu, zůstane zatím ve Spojených státech dostupná. Její prodej bude nicméně omezený do skončení projednávání případu. Pro získání tabletky tak bude například nutná osobní návštěva u lékaře. Rozhodl o tom odvolací soud v New Orleansu, napsal deník The New York Times.

Soud z větší části zrušil rozhodnutí texaského federálního soudce Matthewa Kacsmaryka, který svým rozhodnutím pozastavil platnost registrace pilulky vydané už před 23 lety Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), poznamenala stanice CNN.

Soudce, kterého do funkce dosadil někdejší republikánský prezident Donald Trump, rozhodl na podnět organizací, které bojují proti interrupcím a které tvrdí, že FDA při schvalování mifepristonu v roce 2000 nepoužil správný postup. Úřad pochybení odmítá.

Mifepriston se podle agentury Reuters používá při více než polovině potratů v USA.

Dostupnost potratových pilulek minulý týden podpořilo rozhodnutí soudce ve státě Washington, který v osmnácti státech nařídil FDA, aby přístup k mifepristonu neměnil.

O rozhodnutí soudů k potratové pilulce

V pátečním případu se jasně promítá americká politická polarizace. Federální soudce Matthew Kacsmaryk z Texasu pozastavil platnost registrace pilulky mifepriston. Potratové pilulky jsou v USA registrované pro používání už 23 let a prošly posouzením Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Rozhodnutí texaského soudce kritizoval kromě jiných i prezident Joe Biden. „Jediný federální soudce v Texasu rozhodl, že lék na předpis, který je k dispozici již více než 22 let, je schválen FDA a bezpečně a účinně ho užívají miliony žen u nás i ve světě, by již neměl být ve Spojených státech schválen,“ řekl.

Žalobu a soudní rozhodnutí označil za „další bezprecedentní krok“, který ženám bere základní svobody a ohrožuje jejich zdraví. Proti rozhodnutí soudu se vymezilo i více než 400 farmaceutických firem, které podepsaly petici žádající jeho přezkum (psali jsme zde).

Reklama

Doporučované