Hlavní obsah

Posádce zbývá kyslík do čtvrtečního poledne. Co víme o pohřešované ponorce

Foto: Profimedia.cz

Expedice k Titaniku pořádá společnost OceanGate Expeditions (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Ponorka mířila k vraku Titaniku, rozsáhlá pátrací a záchranná akce probíhá na hladině i pod ní. Turistická společnost OceanGate uvedla, že zkoumá všechny možnosti, jak posádku bezpečně dostat zpět.

Článek

Ponorka Titan se ztratila v pondělí cestou k vraku parníku Titanic.

Pohřešovaný stroj pilotuje Paul Henry Nargeolet, který k vraku legendárního plavidla vedl několik expedic. Na palubě je i britský cestovatel Hamish Harding.

Nabízíme přehled toho, co o pohřešované ponorce, záchranné misi a pasažérech, dosud víme.

Kdy se ponorka ztratila?

Kontakt s ponorkou Titan byl ztracen asi hodinu a 45 minut po jejím ponoření, uvedla americká pobřežní stráž. Předpokládalo se, že Titan se v té době nacházel přibližně 1450 kilometrů od pobřeží. Ponorka byla spuštěna z výzkumné lodi Polar Prince.

Kontradmirál John Mauger z americké pobřežní stráže v pondělí uvedl, že vést pátrání v tak odlehlé oblasti je náročné.

Jaké naděje mají přeživší?

Konkrétní ponorka má pouze omezenou kapacitu kyslíku - podle kontradmirála Maugera celkem na 96 hodin.

V úterý večer SELČ kapitán pobřežní stráže Jamie Frederick informoval, že podle jejich odhadů zbývá posádce kyslík na 40 hodin, tedy do čtvrtečního poledne.

„Přežití je zcela závislé na dostatečných zdrojích energie, neboť veškeré systémy v této ponorce spoléhají na elektrický pohon. Kritickým faktorem je samozřejmě zásoba vzduchu. Pokud by neměli ani elektřinu, bude tam obrovská zima. Je otázka, jak dlouho se dá v takových podmínkách vydržet,“ řekl pro Seznam Zprávy potápěč Petr Slezák.

Pokud se ponořila na mořské dno a nemůže se dostat zpět nahoru vlastní silou, jsou možnosti osazenstva ponorky jen velmi omezené. Pro BBC to uvedl profesor Alistair Greig z University College London.

„Ponorka sice může být stále neporušená, ale pokud je hlouběji než 200 metrů, existuje jen velmi málo plavidel, která se mohou dostat tak hluboko, a už vůbec ne potápěči. Plavidla určená pro záchranu námořních ponorek se rozhodně nemohou dostat do hloubky, kde leží Titanik,“ prohlásil profesor.

V jaké fázi je záchranná mise?

Pokračovala i přes noc, po plavidlu ale zatím není ani stopy. Pátrání mimo jiné komplikuje odlehlost oblasti i skutečnost, že pod vodní hladinou se rychle ztrácí viditelnost, popsala stanice BBC.

Pátrání pokračuje již druhým dnem. Pobřežní stráž během úterní tiskové konference uvedla, že dosud prohledala oblast o rozloze 7600 mil čtverečních, což je více než má americký stát Connecticut. „Toto pátrací úsilí nepřineslo žádné výsledky,“ oznámil Frederick.

Loď Polar Prince poprvé dorazila do blízkosti vraku Titaniku v neděli ráno a ponorka Titan měla začít svou plavbu brzy ráno ve 4:00 místního času.

V dnešní době veškeré pátrání a záchranné operace v podmořských hlubinách podle Slezáka provádí technika - mořské sonary obsluhované specialisty na doprovodných plavidlech. V těchto náročných podmínkách není prostor pro klasické záchranné týmy, které by se vydaly do vody.

Zpravodajský server BBC News hovořil s vedoucím expedice Davidem Mearnsem, který pozorně sledoval vývoj u Newfoundlandu. Ten uvedl, že do oblasti, kde byl s ponorkou naposledy navázán kontakt, dorazila komerční loď, která je uzpůsobená na pokládání potrubí. Ta tak bude schopna s hledáním výrazně pomoct.

„Právě v poslední hodině - nebo tak nějak - dorazilo další komerční plavidlo, velmi schopné plavidlo pro pokládku potrubí, moderní loď… doufáme, že bude schopna dosáhnout takové hloubky, aby mohla ponorku hledat a případně ji dokonce vyzvednout,“ řekl Mearns.

Podle BBC má pátrání dva aspekty. Jedná se o povrchové pro případ, že by se Titan vrátil na hladinu oceánu, ale nějakým způsobem ztratil komunikaci, a podvodní pomocí sonaru.

Jak velký je prohledávaný sektor?

Představitel americké pobřežní stráže uvedl, že záchranné práce pokračovaly i v noci s řadou partnerů, uvedl Mauger pro CNN. Dodal, že nyní oblast pátrání byla rozšířena do hlubších vod.

Zapojil se kanadský letoun vybavený sonarem, uvedla americká pobřežní stráž.

Francouzi na pomoc vysílají plavidlo, které je vybaveno hlubinným robotem. Loď Atalante by měla dorazit do pátrací zóny později ve středu, uvedlo ministerstvo námořnictví. Naléhavě byli také vysláni odborníci, kteří budou obsluhovat robota pro jeho ponor.

Co víme o ponorce Titan?

Titan je ponorka pro pět osob, která je zkonstruována tak, aby se mohla spustit do hloubky 4000 metrů, a pohybuje se rychlostí tří uzlů (5,56 kilometru v hodině). Kromě toho, že potápěče vozí k vraku Titaniku, se používá k průzkumu a inspekci místa, výzkumu a sběru dat, produkci filmů a médií a k hlubokomořskému testování hardwaru a softwaru.

Foto: OceanGate.com, Seznam Zprávy

Ponorka Titan.

Podle společnosti je Titan „vybaven nejmodernějším osvětlením a sonarovými navigačními systémy a navíc interně i externě namontovaným 4K video a fotografickým vybavením“.

Podle webových stránek společnosti OceanGate je ponorka vybavena systémem pro sledování trupu plavidla v reálném čase. Má senzory pro analýzu účinků měnícího se tlaku na ponorku při jejím potápění, aby bylo možné posoudit integritu konstrukce.

„Tento palubní monitorovací systém pro analýzu stavu poskytuje pilotovi včasné varování s dostatkem času na zastavení klesání a bezpečný návrat na hladinu,“ uvádí společnost.

Kdo byl na palubě?

Na palubě pohřešované ponorky se s jistotou nachází britsko-pákistánský podnikatel Šahzada Dawood a jeho syn Suleman.

Pilotem ponorky je Paul-Henry Nargeolet, bývalý velitel francouzského námořnictva, který již dříve zkoumal Titanic a účastnil se desítek ponorů.

V plavidle se nachází také Stockton Rush, zakladatel OceanGate - firmy, která za expedicemi k Titaniku, jichž se účastní i turisté, stojí. Společnost v úterý vydala krátké prohlášení, ve kterém potvrdila dohady o tom, že členem posádky byl i Rush.

O všech Seznam Zprávy podrobněji informovaly zde.

Na jaké misi ponorka byla?

Jeden ponor, včetně sestupu i výstupu, údajně trvá kolem osmi hodin. Společnost OceanGate Expeditions si za místo na osmidenní expedici za slavným vrakem, který se nachází 3800 m pod hladinou na dně Atlantiku, účtuje 250 000 dolarů.

Záběry z mise ponorky Titan.Video: OceanGate, Youtube.com

Vrak Titaniku leží asi 600 kilometrů od pobřeží Newfoundlandu a je rozdělen na dvě části, přičemž příď a záď jsou od sebe vzdáleny asi 800 metrů. Rozbité plavidlo obklopuje obrovské pole trosek.

Každá expedice trvá podle OceanGate osm dní. Každý ponor má vědecký cíl, včetně studia rozpadu vraku.

Co se s ponorkou mohlo stát?

Odborník na ponorky Alistair Greig podle BBC vypracoval několik scénářů, které nabízí pohled na to, kde by se mohla pohřešovaná ponorka nacházet. Potvrzené ale v tuto chvíli není nic.

Podle jednoho takového scénáře je možné, že pilot ponorky v nouzové situaci uvolnil takzvané „pádové závaží“, aby se ponorka dostala na hladinu. Dalším scénářem podle něj je, že došlo k poškození trupu a následnému vniku vody do plavidla. „Pak by prognóza nebyla dobrá,“ uvedl Greig.

Na záchranné akci je podle něj také problematické, že musí probíhat na hladině oceánu i v jeho hlubinách. Existuje totiž možnost, že ponorka plave na hladině, akorát ztratila schopnost komunikace.

Reklama

Doporučované