Hlavní obsah

Při výbuchu nelegální rafinérie na jihu Nigérie zemřelo přes 100 lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilegální rafinérie představují v Nigérii velkou zátěž i pro životní prostředí.

Reklama

Chudoba a nezaměstnanost na jihu Nigérie nutí zoufalé místní k práci v nebezpečných a na život ohrožujících podmínkách. K obrovské tragédii, při které zemřelo přes sto lidí, tak došlo v noci z pátku na sobotu ve státě Rivers.

Článek

Při výbuchu nelegálního skladiště ropy ve státě Rivers na jihu Nigérie zemřelo minimálně 100 lidí, informuje server Al-Džazíra. K incidentu došlo v noci z pátku na sobotu. Těla některých jsou natolik spálená, že je nelze identifikovat, uvádí lokální představitelé i zahraniční média.

„Dozvěděli jsme se, že mnoho těl je v nedalekých křovinách a lesích, kam někteří pracovníci a jejich šéfové utekli do bezpečí,“ uvedl pro britskou BBC představitel Národní agentury pro krizové řešení Ifeanyi Nnaji.

Zatím není jasné, co výbuch způsobilo. Před zákonem je na útěku i samotný majitel rafinérie.

Nigérie je v Africe největším vývozcem ropy, která se ovšem v zemi také ve velkém krade. Mnozí místní se s vidinou zisku nelegálně napojují na ropovody a surovinu z nich odvádějí. Následně ji v primitivních a nebezpečných podmínkách zpracovávají a dál s ní nakládají. Dělají tak především z důvodu vysoké míry chudoby i nezaměstnanosti.

„Nezaměstnaná mládež se sama snaží vyrábět olej k prodeji, aby přežila… Mladí vědí, že je to nebezpečné, ale kvůli míře chudoby jsou ochotni pracovat v nelegálních rafinériích,“ uvedl pro Al-Džazíru zpravodaj Fidelis Mbah.

Podle odhadů nigerijských úřadů země každý den v průměru přichází o 200 tisíc barelů ropy, což je více než deset procent její produkce. Smrtelné nehody jsou proto v oblasti poměrně časté.

Reklama

Doporučované