Hlavní obsah

„Prostě neodejdu,“ tvrdil Trump po prohraných volbách

Foto: Joseph Sohm, Shutterstock.com

Bývalý americký prezident Donald Trump.

Reklama

Novinářka The New York Times zveřejnila další část ze své připravované knihy o dění kolem amerického exprezidenta Donalda Trumpa. V ní mimo jiné popisuje, jak se měnil jeho názor po prohraných volbách na podzim 2020.

Článek

Po prohře v prezidentských volbách se svým demokratickým rivalem Joem Bidenem řekl exprezident Donald Trump, že z Bílého domu neodejde. O zákulisním dění po volbách v roce 2020 informuje reportérka listu The New York Times Maggie Habermanová.

V dosud nepublikované knize „Confidence Man: The Making of Donald Trump and The Breaking of America“ autorka popisuje Trumpovu změnu postoje ohledně výsledku voleb, která následně vyvrcholila násilím ze strany jeho podporovatelů na budovu Kapitolu ve Washingtonu.

Trump podle ukázky publikované na stanici CNN bezprostředně po volbách 3. listopadu 2020 svoji prohru nejprve uznal. Svých poradců se například ptal, co udělal špatně. „Udělali jsme, co jsme mohli,“ utěšoval příkladem svého poradce.

Následně ale změnil názor a poradcům oznámil, že z Bílého domu v plánu odejít nemá. „Já prostě neodejdu,“ řekl jednomu z nich. „Neodejdeme,“ řekl dalšímu. „Jak máme odejít, když jsme vyhráli?“ divil se dále.

Útočník z Kapitolu půjde do vězení

Čtyřicetiletý Joshua Pruitt pracoval jako barman a osobní trenér. V den útoku na budovu amerického Kapitolu se zúčastnil shromáždění Proud Boys, pro něž byl díky své robustní postavě skvělým kandidátem na členství, píše AP.

Juniorním tiskovým poradcům pak sdělil, že si „myslel, že (výhru) to měli“. „Proč bych měl odejít, když mi to ukradli?“ zaznělo dále v rozhovoru s předsedkyní celostátního výboru Republikánské strany Ronny McDanielovou.

Co bude ze strany Trumpa následovat, tak podle Habermanové poradci dále nevěděli. Přestože Trump po své prohře dále veřejně šířil zprávy o „ukradených“ a „zmanipulovaných“ volbách a popíral, že by se funkce vzdal, před novináři tvrdil něco jiného.

„Určitě jo…Určitě to udělám a vy to víte,“ odpověděl na konci listopadu 2020 v rozporu se svými veřejnými prohlášeními na otázku novináře, zda Bílý dům opustí, nebo ne.

Habermanová je politická analytička CNN, která Trumpa a dění kolem něj pokrývá od prezidentských voleb v roce 2016. Ten se do ní neváhal několikrát veřejně i na Twitteru za její práci pustit. V roce 2018 získala za popis vztahu mezi Ruskem a Trumpovým volebním týmem Pulitzerovu cenu.

V knize, která vyjde na začátku října, se mimo jiné věnuje exprezidentově okolí a vztahům se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Reklama

Doporučované