Hlavní obsah

Putin by měl na konci srpna navštívit Turecko

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin na snímku z kraje letošního srpna.

Reklama

O chystané návštěvě informoval turecký list Hurriyet. Ruská média už zmiňují konkrétní agendu, kterou chce ruský vládce probírat se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Půjde hlavně o obilí a plyn.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin, na kterého je vydán zatykač Mezinárodního trestního soudu, se chystá do Ankary. Jak píše s odkazem na své zdroje turecký provládní list Hurriyet, do Turecka by měl Putin dorazit v posledním srpnovém týdnu.

Deník se věnuje pondělní agendě Erdoganovy vlády, která má řešit právě i Putinovu návštěvu.

„Řeč bude o průběhu rusko-ukrajinské války, o diplomatických kontaktech Turecka s cílem ukončit válku a o Černomořské obilné iniciativě, kde se Rusko jednostranně stáhlo. V této souvislosti budou přezkoumány strategie, které bude Turecko dodržovat, aby znovu zprovoznilo obilný koridor. Kromě toho bude vyhodnocena i případná návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina v Turecku koncem tohoto měsíce,“ uvádí list.

Ruská média pak publikují další detaily. Podle státem plně řízené agentury TASS si měli prezidenti Ruska a Turecka 2. srpna telefonovat; právě tehdy se smluvili na přípravě schůzky.

Erdogan o možném příjezdu ruského vůdce informoval média 4. srpna s tím, že přesný termín návštěvy ještě není stanoven a bude „dohodnut diplomatickou cestou“.

O situaci kolem vývozu ukrajinského obilí

Po odstoupení od černomořské dohody má Rusko novou taktiku, jak zabránit vývozu obilí z Ukrajiny. Systematicky zaměřuje ostřelování na alternativní cestu přes řeku Dunaj.

V navazující zprávě pak TASS cituje svůj zdroj z prostředí diplomacie, podle kterého chce Putin v Turecku řešit zejména energetiku. Zejména dlouho plánovaný vznik plynového uzlu na tureckém území.

„Program jednání bude vzhledem k rozsahu obchodní a hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi poměrně široký. Prioritou bude energetika a plány na vytvoření plynového uzlu či centra pro dodávky plynu do Evropy na tureckém území. Turecko z něj chce udělat platformu, kde se budou tvořit ceny energií,“ citovala TASS svůj zdroj.

Turecko má dlouhodobě ambici stát se významným energetickým centrem.

Fakt, že se chce stát distribučním centrem ruského plynu, který by proudil do Evropy, oznámila Ankara už loni v říjnu (více zde). Ruské a turecké úřady tehdy dostaly zadání, aby na záměru spolupracovaly.

Reklama

Doporučované