Hlavní obsah

Putin mi slíbil, že nenechá zavraždit Zelenského, řekl izraelský expremiér

Foto: Repro: TASS

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

aktualizováno •

Ruský prezident Vladimir Putin údajně slíbil bývalému izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že nenechá zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Článek

Bennett to řekl v rozhovoru, který cituje agentura AP. Putinova slova měla zaznít na začátku ruské invaze na Ukrajinu, kdy se Bennett snažil o zprostředkování řešení konfliktu. V březnu kvůli tomu odletěl do Moskvy.

„Zeptal jsem se: ‚Jak to je, máte v plánu zabít Zelenského?‘ On mi na to řekl: ‚Nezabiju Zelenského.‘ Já jsem na to na reagoval: ‚Chápu to správně, že mi dáváte slovo, že nezabijete Zelenského?‘ “ Na to prý Putin znovu odpověděl, že Zelenského nezabije.

Bennett pak podle svých slov ukrajinskému lídrovi zavolal, aby ho zpravil o Putinově slibu. „Poslyšte, právě jsem měl jednání, nezabije vás,“ řekl prý Zelenskému. Když se ho ukrajinský prezident ptal, jestli si tím je jistý, ujišťoval ho, že stoprocentně jistý.

Ukrajinští představitelé po zveřejnění zprávy označili Putina za lháře. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru napsal, že kdykoli v minulosti ruský prezident slíbil, že něco neudělá, nebyla to pravda.

„V minulosti Putin slíbil, že nebude okupovat Krym, neporuší minské dohody a nenapadne Ukrajinu, ale všechny tyto věci udělal. Nenechte se zmýlit: je to zkušený lhář,“ uvedl Kuleba.

Přečtěte si

Spojence zakladatele vagnerovců, který před časem v Moskvě pózoval s údajnou lebkou ukrajinského obránce Azovstalu, střelili do hlavy. Podle politického analytika mohl útok souviset s vyřizováním účtů uvnitř Kremlu.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zase mluvil o fikci. Podle něj není cílem ruské invaze zajištění bezpečnostních garancí, ale zničení Ukrajiny a zabíjení Ukrajinců.

Bennett, podle agentury AP do jisté míry nezkušený lídr, který v době vypuknutí války na Ukrajině působil ve funkci premiéra jen něco málo přes půl roku, zaujal pozici, kdy se Izrael nepřiklonil ani k jedné z válčících stran.

Izrael podle AP udržuje dobré vztahy s Kremlem ze strategických důvodů, jelikož chce pokračovat v operacích v Sýrii, jejichž cílem je zabránit upevnění pozic íránských sil v blízkosti Izraele. V této věci se přitom vojensky musí koordinovat s Ruskem. Zároveň se ale snaží po vzoru západních zemí dát najevo podporu Ukrajině.

K podobným obavám se dnes vyjádřil německý kancléř Olaf Scholz, který prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nikdy nevyhrožoval jemu ani Německu, a to v návaznosti na tvrzení Borise Johnsona, že Putin bývalému britskému premiérovi vyhrožoval raketovým úderem.

„Putin nevyhrožoval mně ani Německu,“ řekl Scholz německému listu Bild v rozhovoru zveřejněném v neděli.

V britském dokumentu, který byl odvysílán minulý týden, Johnson prozradil, že mu Putin v únoru 2022 těsně před ruskou invazí na Ukrajinu v dlouhém telefonátu vyhrožoval (více zde). „Borisi, nechci ti ublížit, ale s raketou by to trvalo jen minutu,“ měl Putin říct podle Johnsona.

Scholzovy komentáře přicházejí v době, kdy ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že se „situace na východě země vyostřuje“. „Moskva nasazuje „stále více jednotek, aby prolomila naši obranu. Nyní je to velmi obtížné v Bachmutu, Vuhledaru, u Lymanu, ale i na dalších místech,“ řekl Zelenskyj v obvyklém projevu v sobotu pozdě večer.

Reklama

Doporučované