Hlavní obsah

Putin zakázal vývoz ruské ropy do zemí, co zavedly cenový strop

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin během úterního projevu.

Reklama

aktualizováno •

V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. U ropných produktů by ruská vláda mohla stanovit pozdější začátek platnosti zákazu.

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý podepsal dekret, který zakazuje dodávky ruské ropy a ropných produktů do zemí uplatňujících cenový strop na ruskou ropu. Informovala o tom agentura Reuters. Moskva už dříve avizovala, že Putin příslušný dekret podepíše tento týden.

V případě exportu ropy vstoupí zákaz v platnost na začátku února a bude platit pět měsíců. Co se týče ropných produktů, ruská vláda datum, kdy zákaz začne platit, teprve stanoví. K tomu by tedy podle Reuters mohlo dojít i později než v únoru.

V dekretu je také klauzule, podle níž může Putin ve zvláštních případech zákaz dodávek zrušit.

Jak připomíná agentura ČTK, skupina ekonomicky vyspělých zemí G7, Evropská unie a Austrálie od 5. prosince zavedly maximální cenu za ruskou ropu přepravovanou po moři ve výši 60 dolarů za barel.

Cílem cenového stropu, který neměl obdoby ani v dobách studené války mezi Západem a Sovětským svazem, je ochromit ruskou státní pokladnu a vojenské úsilí Moskvy na Ukrajině, napsala agentura Reuters. V případě překročení tohoto limitu je zakázáno ropu převážet a pojišťovat její přepravu.

Kontext

Státy G7 zavedly cenový strop pro dovoz ruské ropy. Na opatření se dohodly společně s Austrálií a Evropskou unií, která od pondělí zcela zakazuje námořní dovoz ruské ropy do zemí EU i dalších států.

Dekret prezidenta Vladimira Putina je podle internetových stránkách Kremlu přímou reakcí na „nepřátelské a mezinárodnímu právu odporující akce Spojených států a cizích států a mezinárodních organizací, které se k nim připojují“.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak minulý týden podle ČTK uvedl, že Rusko by začátkem příštího roku mohlo v reakci na zavedení cenového stropu ze strany západních zemí snížit těžbu ropy o pět až sedm procent. To by znamenalo o 500 tisíc až 700 tisíc barelů denně.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov na začátku prosince uvedl, že cenový strop je útokem na tržní cenové mechanismy.

Rusko je po Saúdské Arábii druhým největším vývozcem ropy na světě a jakékoli skutečné přerušení jejího prodeje by podle Reuters mělo dalekosáhlé důsledky pro celosvětové dodávky energie.

Reklama

Doporučované