Hlavní obsah

Putin znovu kličkoval kolem otázky, jak může „zemi plnou fašistů“ vést Žid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Západ, že dosadil Volodymyra Zelenského do čela Ukrajiny, aby kryl oslavy nacismu.

Reklama

Ukrajina zareagovala obratem; výroky ruského prezidenta má za „další projev hluboce zakořeněného antisemitismu ruských elit“.

Článek

Začalo to dřív, než první ruský tank překročil hranice suverénní Ukrajiny. Ruský prezident Vladimir Putin v projevu, jímž zahájil válku, bez důkazů šermoval výroky o neonacistické genocidě, jíž se na ruské menšině dopouští Kyjev, jemuž vládnou krajní nacionalisté. A vyhlásil „speciální vojenskou operaci k denacifikaci“ země.

Od té doby se rétorika ruské propagandy drobně posunula. Příběh o fašistech, nacionalistech a nacistech, kterým je nezbytné se po vzoru otců a dědů postavit, získal více vrstev. Kreml vypustil řadu dezinformací sloužících na podporu této teze – stejně jako k popírání válečných zločinů či zpochybňování jasných faktů.

Špičky Kremlu se pak opakovaně pokusily zaplnit díru v logice, kterou představuje původ prezidenta oné „nacistické“ země: Volodymyr Zelenskyj má židovské kořeny.

Asi nejvážnější dopad měly výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova z loňského května, které způsobily diplomatickou roztržku s Izraelem. Lavrov tehdy argumentoval opakovaně vyvrácenou lží o tom, že „i Hitler měl židovskou krev“.

Teď se do tématu pustil i sám Vladimir Putin.

V úterním vyjádření pro televizi prohlásil, že západní mocnosti schválně „dosadily etnického Žida“ do funkce prezidenta, aby jím „zakryly nelidské základy“, na nichž stojí moderní Ukrajina. „A to dělá celou situaci krajně nechutnou v tom, že etnický Žid kryje oslavování nacismu a kryje ty, kteří svého času řídili holokaust na Ukrajině. Šlo o vyvraždění jednoho a půl milionu lidí,“ citoval výrok list The Jerusalem Post.

Putin pochopitelně svá tvrzení nepodložil žádným důkazem.

Připomeňte si Lavrovův výrok

Skandální výroky ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova vyvolaly pozdvižení v Izraeli. Obvinit Židy z antisemitismu je ten nejhorší projev rasismu, soudí šéf izraelské diplomacie Jair Lapid.

Ruský exilový server Meduza odhalil kontext výroku. Získal přepis rozhovoru, který se odehrál mezi Putinem a ředitelem moskevského Muzea vítězství Alexandrem Školnikem jen krátce před komentářem pro TV. Na schůzce Putin řediteli vysvětloval souvislost mezi aktuálním děním a tím, co se podle něj dělo za druhé světové války.

„Víte, kolik Židů bylo zabito na Ukrajině nacisty a kolaboranty? Řeknu vám kolik. (…) Místní nacionalisté a antisemité zabili na Ukrajině 1,5 milionu Židů. (…) Dokonce ani Němci – dokonce ani jednotky SS – nepovažovali za možné zúčastnit se těchto masových represí. Prakticky vše vložili do rukou místních nacionalistů a antisemitů. A všechno, co teď děláme, by nemělo být jenom abstraktní. To jsou konkrétní věci, které mají souvislost se současností,“ prohlásil Putin.

Ukrajina se proti Putinovým výrokům obratem ohradila. Mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko na facebooku napsal, že Ukrajina žádá svět, aby důrazně odsoudil Putinovy ​​antisemitské výroky. „V dnešním světě by nemělo být místo pro etnickou nenávist,“ uvedl.

Ve vyjádření, které citovala Ukrajinska pravda, pak uvedl, že „Putinova maniakální posedlost etnickým původem ukrajinského prezidenta je dalším projevem hluboce zakořeněného antisemitismu ruských elit.“

Banderovci a holokaust

Ukrajinské dějiny jsou vnořené do politiky a ideologie. Do neustálých pokusů o „přepisování“. Kdokoli poukáže na možné nacionalistické dezinterpretace, může být podezřelý z podpory Putina a jeho agrese. Jak to bylo s holokaustem na Ukrajině?

Ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak, kterého požádala o komentář agentura Reuters, dodal, že sám Putin je nechutný, „když se snaží ospravedlňovat masové zločiny proti občanům jiné země obludnou lží“.

Rádio Svobodná Evropa v souvislosti s aktuální přestřelkou připomíná, že naposledy se Putin pokusil nakreslit paralely mezi nacisty, kteří prováděli holokaust během druhé světové války, a současnou demokraticky zvolenou vládou Ukrajiny, když na ekonomickém fóru v Petrohradu (rovněž bez důkazů) řekl, že někteří Židé považují Zelenského za ostudu svého lidu.

Reklama

Doporučované