Hlavní obsah

Raději emigrovat. Vyhnout se vojně bude v Rusku o poznání těžší

Foto: Profimedia.cz

Ruský branec se loučí se svými příbuznými na nádraží v Sevastopolu na Krymu. Snímek z listopadu 2022.

Reklama

Kreml nasazuje proti odpíračům vojenské služby elektronické obsílky, zákaz vycestování a sankce. Na ruském internetu už se objevují různé návody, jak se nástupu do armády přesto vyhnout.

Článek

Obě komory ruského parlamentu schválily tento týden návrhy, které omezují možnosti, jak se vyhnout povolání do armády – ať už se jedná o povinnou vojenskou službu, nebo o případnou další vlnu mobilizace do války proti Ukrajině.

Vojenská správa bude nově obesílat všechny adepty také přes internetový portál veřejných služeb. Zásilka bude považována za doručenou, i když si ji adresát ve své elektronické schránce nepřečte. Pro dotyčného přitom ve stejném okamžiku začne platit zákaz vycestování za hranice.

Předvolání se nevyhnou ani muži, kteří nemají na státním portálu účet. Vojenská správa je vyzve k nástupu do armády poštou jako dosud. Po sedmi dnech od záznamu v rejstříku obsílek bude dopis i v tomto případě považován za doručený. Stejně tak bude platit, že adresát nesmí opustit Rusko.

Pokud občan neuposlechne výzvu a nedostaví se do dvaceti dnů od doručení do odvodové kanceláře, čekají ho celkem tvrdé postihy. Úřady mu mohou odebrat řidičské oprávnění, zajistit, aby dotyčný nedostal úvěr, nebo mu zablokovat prodej nemovitosti.

Velký nepořádek, nebo obavy z ukrajinského útoku?

Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova si změny vyžádal „velký nepořádek“ v práci některých odvodových kanceláří, který vyšel najevo po loňském zahájení invaze na Ukrajinu.

„Jde nám o to, že musíme zefektivnit systém registrace a odvodů těch, kteří mají sloužit v armádě. Podle ústavy branci musejí sloužit v naší armádě, je to ústavní povinnost občanů,“ zdůraznil prezidentův mluvčí na setkání s novináři.

Nejmenované zdroje z prostředí Kremlu, na které se odvolává ruskojazyčný zpravodajský web Meduza, nicméně přiznávají, že zavedení dokonalejšího systému povolávání branců souvisí s očekávanou protiofenzívou Ukrajiny proti ruským silám.

„Je třeba tomu nějakým způsobem čelit. Například tím, že v případě potřeby můžeme povolat do zbraně miliony. A bude celkem snadné to provést,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Rusové hledají možnosti úniku

Narychlo přijatý zákon, který měl v první řadě uzákonit zřízení jednotného registru branců, podnítil mezi mladými Rusy novou vlnu diskusí o tom, jak se ještě dá nástupu do armády vyhnout.

Kromě zdravotních důvodů, které mohou pomoci k odkladu nebo osvobození od vojny, existuje možnost náhradní civilní služby, která se vykonává v různých státních zařízeních. Na rozdíl od roční vojenské služby je ale delší – pokud slouží „civilku“ v ruských ozbrojených složkách, trvá 18 měsíců, v ostatních případech 21 měsíců.

I proto se nyní mezi mladými Rusy probírá téma emigrace. Ti, kteří nechtějí rukovat do války, se obávají, že tlak státu bude sílit.

Analýza ruské armády

Ruská armáda ze svých skladů vytahuje stařičkou bojovou techniku. Nové tanky nestíhá vyrábět, bude si vypomáhat například stroji T-54 vyráběnými od roku 1945. Zastaralé tanky ovšem těm současným nemohou konkurovat.

Zájemci mohou využít různé poradny, které nabízejí konzultace pro studenty nebo upřesňují podmínky civilní služby. K dispozici jsou také weby ve formě otázek a odpovědí, jak se vypořádat s nástrahami emigrace, nebo internetové „boty“, tedy programy s předvolenými odpověďmi, jež mají zpochybnit oprávnění k odvodu nebo mobilizaci.

Úvahy o emigraci podněcuje i nejistota, kdy se do armády začne povolávat elektronickými obsílkami. Ministr pro digitalizaci Maxut Šadajev prohlásil, že nový registr branců bude zprovozněn nejdříve na podzim. Na druhou stranu platí, že nově uzákoněná pravidla pro nábor vstoupí v platnost dříve, než začnou plánované informační zdroje fungovat. Povolání přes vládní elektronický portál tak občané mohou dostat už krátce poté, co prezident Putin podepíše změny v zákonech.

Ruští představitelé vytrvale popírají, že by po loňské částečné mobilizaci následovala další. Je však zřejmé, že se snaží zvýšit početní stav armády jinými způsoby. Podle zprávy agentury Bloomberg z konce března usiluje Kreml o nábor 400 tisíc dobrovolníků.

Na letošní podzim se chystá zvýšení věku branné povinnosti z 27 na 30 let. Tento týden vyšlo najevo, že spolu se zavedením elektronických obsílek poslanci Státní dumy schválili také návrh, který umožní nábor dobrovolníků do armády hned po ukončení střední školy. Na úřadech se také objevily nové plakáty, které lákají do armády na vysoké odměny.

Reklama

Doporučované