Hlavní obsah

Rakovinu odhalí fouknutí do sáčku. Klinické testy jdou do závěrečné fáze

Foto: Shutterstock.com

Pouhé fouknutí do sáčku má u pacienta odhalit, zda má rakovinu (ilustrační foto).

Reklama

Pokud se novou technologii podaří schválit, mohly by se „dechové testy na rakovinu“ za několik let používat k odhalení řady typů nádorů, navíc ještě v raných stadiích jejich vývoje.

Článek

Pouhé fouknutí do sáčku v ordinaci praktického lékaře může ukázat, že pacient má rakovinu. To je cílem nového ambiciózního projektu, který právě prochází závěrečnými klinickými zkouškami ve Velké Británii. Informoval o tom web The Guardian.

Technika je primárně zaměřena na odhalování rakoviny střev, včetně rakoviny jícnu, žaludku, slinivky a tlustého střeva, ale potenciálně by mohla být použita i k odhalení případů rakoviny jater. Celkově tyto nádory tvoří více než 20 procent všech případů rakoviny na světě, uvedl vedoucí projektu, profesor George Hanna z Imperial College London.

„Na této technice jsme pracovali více než 15 let a nyní jsme dospěli do fáze, kdy procházíme závěrečnými klinickými zkouškami,“ řekl pro Observer Hanna.

„Pokud budou úspěšné, mohli bychom se dočkat nasazení dechových testů na rakovinu v ordinacích lékařů za několik let.“

Hanna uvedl, že test využívá skutečnosti, že různé těkavé sloučeniny ve střevech mění koncentraci, když v nich začne růst nádor. „Některé těkavé látky se s rozvojem rakoviny zvyšují, jiné snižují,“ řekl. „Vybrali jsme panel 15 těchto chemických látek, které obzvláště citlivě reagují na vznik nádoru.“

Lék na rakovinu

Lék na rakovinu Litalir jeho nový dodavatel do Česka nezavezl od loňského léta. Náhradu se ale daří pacientům zajišťovat, i když jen přes výjimku. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že od června bude zase běžně dostupný.

„Když se koncentrace těchto těkavých látek změní, ovlivní to množství, které vydechujeme. Jejich shromažďováním a analýzou pomocí speciálních algoritmů můžeme přesně určit, jaký druh nádoru se tvoří. Tyto látky můžeme detekovat i v nepatrných množstvích - až do několika částic na miliardu. V závislosti na odchylkách, které tímto způsobem odhalíme, pak můžeme zjistit, zda má někdo rakovinu jícnu, žaludku, slinivky, tlustého střeva nebo jater,“ dodal Hanna.

Hlavním cílem této technologie bude zefektivnit postupy pro pacienty, kteří v současnosti musí podstupovat zdlouhavé, invazivní a nákladné testy. Dechové testy naopak poskytnou velmi rychlé odpovědi.

Covid-19

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že covid-19 již nepředstavuje celosvětové ohrožení zdraví.

Vzhledem k tomu, že systém bude pravděpodobně automatizovaný, bude také relativně levný, píše The Guardian. Jakmile bude výsledek pozitivní, bude pacient před zahájením léčby znovu testován, aby se potvrdila jeho diagnóza.

„Nyní nás čekají rozsáhlejší klinické studie na více než 20 000 pacientech, které budou probíhat v následujících třech letech. Jinými slovy, nyní provádíme definitivní zkoušky. Poté budeme muset získat povolení regulačních orgánů. Předpokládám tedy, že bude trvat ještě zhruba pět let, než se nám podaří zprovoznit dechové testy na rakovinu v ordinacích praktických lékařů,“ tvrdí Hanna.

Hanna plánuje předvést technologii dechových testů na rakovinu veřejnosti na festivalu Great Exhibition Road, který se bude konat 17. a 18. června v Londýně. „Ve skutečnosti nebudeme lidi testovat na rakovinu. Budeme však ukazovat, jak snadné by mohlo být provádění dechových testů,“ řekl.

Reklama

Doporučované