Hlavní obsah

Rekonstrukce Kyjevské oblasti je chaos. Stamiliony dostaly pochybné firmy

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Web Bihus.Info zjistil, že mnohé zakázky v hodnotách stovek milionů ukrajinských hřiven byly přiděleny firmám s pochybnými konexemi či těm, které neměly žádné zkušenosti. Mnohé z nich ale na dotazy novinářů nereagovaly.

Článek

Stovky milionů ukrajinských hřiven na rekonstrukci Kyjevské oblasti byly přiděleny bez výběrových řízení společnostem, které vystupují v trestním řízení, nemají relevantní zkušenosti, a mimo jiné také strukturám, které novináři spojují s vedením Kyjevské oblastní státní správy a kanceláří prezidenta, informuje ve své zprávě web Bihus.Info.

Podle novinářů se proces přestavby Kyjevské oblasti, který začal loni v létě, změnil v naprostý chaos. Většina smluv s dodavateli byla podepsána bez výběrových řízení. Samotné smlouvy buď nebyly v systému Prozorro zveřejněny vůbec, nebo byly zveřejněny s velkým zpožděním, na stejné objekty mohlo být zadáno několik podobných zakázek atd.

Současně je hlavní výtkou výběr dodavatelů, kteří se na rekonstrukci podílejí.

V loňském roce obdrželo město Buča přibližně 40 milionů hřiven od Kyjevské regionální státní správy. Firma vedoucí opravy je, včetně několika dalších, spřízněná s osobami zapojenými do řady trestních řízení souvisejících s daňovými úniky a paděláním. Majitel společnosti nechtěl s novináři mluvit.

Více než 200 milionů ukrajinských hřiven získala bez výběrového řízení rodina z Rivenské oblasti. Práce prováděli Serhij Tsybulskyi, jeho syn Dmytro a firma jeho bratra Grilana. Rodina neměla s takto rozsáhlými pracemi dosud žádné zkušenosti.

Serhij Tsybulskyi vysvětloval své zapojení do zakázek tím, že jeho rodina po deokupaci Kyjevské oblasti přivezla jako dobrovolníci do Buči chléb. Tehdy se měli setkat i s místními úředníky, kteří jim údajně nabídli práci na rekonstrukci.

Nedokázal ani vyjmenovat přesný počet objektů, které jim obyvatelé svěřili k obnově. Absenci některých smluv v systému Prozorro vysvětlil tím, že se s úředníky dohodli ústně.

Kromě toho zakázky na rekonstrukci Buči v hodnotě přibližně 40 milionů hřiven získala společnost s pravopisnou chybou v názvu - „Bulivelnya Kompaniya Vidbudova“ (správně v ukrajinštině by mělo být budivelnya, v překladu stavební, pozn. red.). Web Bihus poznamenává, že chybu lze vysvětlit spěchem. Společnost byla zaregistrována právníky, vystavena ihned k prodeji a téměř okamžitě poté, co ji koupili noví majitelé, obdržela první zakázky.

Bihus.Info dále zjistil, že ředitel společnosti Borys Lisovskyi dříve pracoval ve společnosti Kyivblagoustrii, kde působil Timur Tkachenko. Je to bývalý obchodní partner Oleksije Kuleby, který byl v roce 2022 vedoucím Kyjevského regionálního administrativního oddělení (KDA). To dohlíželo na proces rekonstrukce a podílelo se na rozdělování zakázek.

Oleksij Kuleba v rozhovoru novinářům řekl, že trestní stezky dodavatelů by měly řešit orgány činné v trestním řízení. KDA o zapojení firem do řízení nevěděla. Dodavatele se snažili vybírat mezi místními podnikateli a on osobně s nikým nejednal.

Zakázku za dalších 240 milionů hřiven dostala společnost Ukrbud Projekt Rekonstruce, která má obnovit Borodjanské centrum sociální a psychologické rehabilitace. V Sumské oblasti vyšetřuje policie činnost této firmy. V soudních dokumentech se uvádí, že místní úředník, který Ukrbud Projekt Rekonstrukce k zakázce přivedl, dříve pracoval pro rodinu majitelů. Samotná firma údajně neměla ani prostředky na provedení restaurátorských prací.

Zajímavé také je, že společnost vlastní David Kizimenko, syn Oleha Kizimenka, separatistického funkcionáře, který zůstal jako zástupce starosty Sevastopolu po okupaci Krymu.

Mezi dalšího podezřelého dodavatele patří společnost Atmosphere Engineering Systems. Firma je zájmovou osobou ve vyšetřování orgánů činných v trestním řízení. Tato společnost dostala zakázku na opravu poškozené střechy výškové budovy v Borodjance, kterou zničili Rusové.

Podle místních obyvatel však dělníci střechu na podzim demontovali a v tomto stavu ji nechali až do ledna. Během této doby byla budova silně zaplavena, v bytech se vytvořila plíseň a začala destrukce.

Zároveň plánovala dát dalších více než 80 milionů na velké opravy. Za 30 milionů měla obnovit stejnou budovu na Centrální ulici a za dalších 50 milionů poškozenou výškovou budovu v sousedství. Když ale novináři začali rozesílat dotazy a ptát se na konkrétní postupy, úředníci si to podle serveru Bihus.Info náhle rozmysleli a smlouvu s firmou nečekaně vypověděli.

„Předsedové některých městských a vesnických rad odmítli s novináři o rekonstrukci vůbec mluvit. Úředníci v Buči vysvětlovali, že chaos se zakázkami a dokumentací je důsledek války a spěchu,“ říkají novináři Bihus.Info.

Reklama

Doporučované