Hlavní obsah

Kosmická loď Orion překonala historický rekord Apolla 13

Foto: Profimedia.cz

Kosmická loď Orion dosáhla mezi moduly určenými k přepravě lidí největší vzdálenosti od planety Země.

Reklama

Kosmická loď Orion už urazila vzdálenost větší než 430 tisíc kilometrů od planety Země, a překonala tak dosavadní rekord Apolla 13. Orion je součástí programu Artemis, jehož cílem je návrat lidí na povrch Měsíce.

Článek

Kosmická loď Orion dosáhla klíčového milníku. Urazila vzdálenost větší než 430 tisíc kilometrů od Země, což je nejdále v historii všech kosmických lodí určených k přepravě lidí. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Loď hraje důležitou roli v programu Artemis, jehož cílem je po více než půlstoletí vrátit lidi na povrch Měsíce. Program rovněž cílí na založení dlouhodobé lunární kolonie, která by sloužila jako odrazový můstek pro ještě ambicióznější plán – lety na Mars.

Posádku Orionu sice nyní tvoří tři figuríny, ale pokud se současný let vyvaruje jakýchkoliv nehod, mohli by astronauti na palubě lodi letět již za dva roky.

Orion odstartoval do vesmíru asi před dvěma týdny, nyní je tedy těsně za polovinou své 25denní mise. Sonda by pak měla 11. prosince dopadnout do Tichého oceánu u San Diega v Kalifornii.

„To, že jsme v polovině mise, nám dává příležitost poodstoupit a podívat se, jaké máme rezervy a kde bychom mohli být o něco chytřejší, abychom zamezili rizikům a porozuměli tomu, jak může být kosmická loď výkonná při letu s posádkou při nejbližší misi,“ okomentoval milník pro stanici BBC Mike Sarafin, manažer NASA zodpovědný za misi Artemis.

Více o programu Artemis

Raketa SLS s modulem Orion odstartovala 16. listopadu k Měsíci. Rekordně silná i drahá loď NASA, která má vrátit lidi na Měsíc, měla letět už v srpnu. Roky zpoždění ale následovaly další odklady a technické potíže.

Vědci jsou s dosavadním výsledkem letu modulu spokojení. Vyskytly se sice drobné technické neduhy, ale „žádná z nezvyklostí nebo maličkostí, které se tam objevily, nezpůsobila následky,“ popsal Sarafin. Naopak v některých bodech jsou dosavadní výsledky letu lepší, než se očekávalo.

Loď spotřebovala mnohem méně paliva, a dokonce produkuje asi o 20 procent více energie, než skutečně potřebuje, řekl novinářům vedoucí programu Orion Howard Hu.

Orion překonal dosavadní rekord Apolla 13

NASA již dříve oznámila, že se systémy modulu bude snažit zatížit na maximum.

„Tohle je testovací let a ani ten není bez rizik. Ta jsme ale analyzovali nejlépe, jak jsme mohli, a také jsme je minimalizovali, jak jsme mohli. Orion ale budeme namáhat nad rámec toho, pro co byl navržen. Když připravujeme vyslání posádky na Měsíc, chceme si totiž být jistí, že všechno funguje perfektně a rozumíme i všem těm rizikům. A z tohoto testu se toho právě dozvíme dost,“ vysvětlil již v září Bob Cabana, zástupce ředitele NASA.

​​Sarafin dodal, že se lodi zatím daří natolik, že NASA pracuje na plánu několika dalších misí, díky kterým agentura shromáždí více údajů o schopnostech a výkonnosti kosmické lodi. Dokud se ale Orion v půlce prosince bezpečně nevrátí na Zemi, rizika se nedají vyloučit, poznamenal Sarafin.

První mise Artemis by měla spolu s posádkou odstartovat na konci roku 2024. Let, při němž by astronauti zároveň sestoupili na povrch Měsíce, by se mohl uskutečnit v roce 2025 nebo 2026.

„Artemis samozřejmě navazuje na Apollo. Nejenže poletíme dál a vrátíme se domů rychleji, ale Artemis připravuje půdu pro život a práci v hlubokém vesmíru v nehostinném prostředí, pro vynalézání, tvoření a nakonec i pro cestu s lidmi na Mars,“ řekl šéf NASA Bill Nelson.

Rekord kosmické lodi schopné nést lidskou posádku, která urazila největší vzdálenost, dodnes držela mise Apollo 13 z dubna 1970. Tehdy se loď od Země vzdálila asi na 400 tisíc kilometrů. V průběhu letu vybuchla jedna z kyslíkových nádrží, což vážně poškodilo servisní modul. Událost později převyprávěl slavný hollywoodský film.

Jedna z figurín na palubě Orionu pak dostala přezdívku Moonikin (jako manekýn) Campos na počest Artura Campose, inženýra NASA, který hrál klíčovou roli při pomoci s návratem problémového Apolla 13.

Reklama

Související témata:

Doporučované