Hlavní obsah

Ruská armáda ohlásila záměr okupovat jižní pás Ukrajiny až k Podněstří

Foto: Seznam Zprávy

Mapa ukazuje, z jakých pozic Rusko vstupuje do nové fáze války.

Reklama

„Už to nezakrývají. Velení ruských lupičů, násilníků a vrahů přiznalo, že cílem druhé fáze války není vítězství nad mytickými nacisty, ale prostě jen okupace východní a jižní Ukrajiny,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Článek

Ve druhé fázi vojenské operace na Ukrajině, která již začala, má ruská armáda za cíl získat úplnou kontrolu nad Donbasem na východě země a nad jižní Ukrajinou. Podle agentury TASS to řekl zástupce velitele Centrálního vojenského okruhu, generálmajor Rustam Minněkajev.

Ukrajinské ministerstvo obrany v reakci na oznámení na twitteru napsalo, že Rusku zjevně na Ukrajině nejde, v rozporu s tím, co dříve tvrdilo, o vyšší cíle, ale jen o okupaci jejího území. Avizované plány ruské armády označilo za ruský imperialismus.

Ovládnutí jihu Ukrajiny poskytne Rusku další spojení s Podněstřím, odkud přicházejí zprávy o pronásledování rusky hovořících obyvatel, prohlásil generálmajor Minněkajev.

„Po zahájení druhé fáze speciální operace, která začala doslova před dvěma dny, je jedním z úkolů ruské armády nastolit plnou kontrolu nad Donbasem a jižní Ukrajinou,“ řekl generálmajor na zasedání svazu obranného průmyslu Sverdlovské oblasti.

„Kontrola nad jihem Ukrajiny představuje další cestu do Podněstří, kde jsou zaznamenávány důkazy o útlaku rusky mluvícího obyvatelstva,“ nechal se podle agentury TASS slyšet Minněkajev. Ovládnutí Donbasu pak podle Minněkajeva Rusku umožní, aby získalo další spojnici s poloostrovem Krym, který v roce 2014 anektovalo.

Jak upozorňuje BBC, Minněkajev promluvil na zasedání Svazu závodů obranného průmyslu Sverdlovské oblasti a není zcela jisté, zda se jeho výroky slučují s oficiální linií Kremlu. Ten zatím na dodatečné otázky západních novinářů nereagoval.

Podněstří je separatistická proruská republika v Moldavsku, sousedí s jihozápadní Ukrajinou.

Kyjev se obává, že se Rusko chystá používat jeho území k podnikání dalších útoků na Ukrajinu.

„Už to nezakrývají. Velení ruských lupičů, násilníků a vrahů dnes přiznalo, že cílem druhé fáze války není vítězství nad mytickými nacisty, ale prostě jen okupace východní a jižní Ukrajiny. Jednoduše imperialismus,“ okomentovalo ohlášené plány ukrajinské ministerstvo obrany.

„Chtěl bych připomenout, že naše armáda a náš lid již zabránily vyplnění mnohých dřívějších plánů Kremlu,“ reagoval na ruské sdělení šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti Telegram.

Příběh Podněstří

Není snadné si to představit, ale v roce 1990 se lidé na východním břehu řeky Dněstr v tehdejší Moldavské sovětské republice rozhodli, že chtějí dále žít v Sovětském svazu.

Impérium se začalo hroutit a Moldavsko patřilo mezi první odbojné republiky. Usilovalo o nezávislost. Obyvatelé Tiraspolu a okolí se ale postavili proti.

Začala krátká občanská válka. Ruští vojáci obsadili východní břeh řeky. Rozpadu Svazu už zabránit nemohli. Samostatná Moldavská republika vznikla. Ale Rusko udrželo předmostí – Podněsterskou republiku s hlavním městem Tiraspol, kterou žádný stát neuznal. Dokonce ani Rusko ne.

Východní břeh Dněstru prožil složitou historii a nemá smysl se tvářit, že tamní Rusové neměli k obavám ze vzniku samostatné Moldavské republiky důvod.

Je to podobný model jako na Ukrajině: Ruskojazyčná menšina se obává nacionalismu většiny. V případě Moldávie je to většina s rumunskými kořeny. A nejde jen o nacionalismus. Jde i o „vyrovnávání se s minulostí“. O účty z 2. světové války. O nenávist k Sovětskému svazu, k diktátorskému okupačnímu režimu.

Neboli: Jste-li v takové oblasti konzervativní Rus sympatizující s minulým režimem, můžete mít pocit, že tahle budoucnost není pro vás. Můžete se bát. A můžete se snadno stát součástí propagandistické mocenské hry.

Součástí Nového Ruska. Rusem, kterého pronásledují novodobí ukrajinští nebo rumunští nacisté.

Válka na Ukrajině

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované