Hlavní obsah

Nejsledovanější dopingová podezřelá může jet. Ale medaile nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová.

Reklama

aktualizováno •

Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) rozhodla, že patnáctiletá ruská krasobruslařka Kamila Valijevová může dál závodit na olympijských hrách v Pekingu. Test na doping u ní přitom před několika týdny prokázal zakázanou látku.

Článek

Zprávu jsme aktualizovali ve 13:10 o zjištění deníku The New York Times.

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová se bude moci zúčastnit individuální olympijské disciplíny v krasobruslení. Po několikahodinovém slyšení tak v pondělí rozhodl tříčlenný panel Rozhodčího soudu pro sport (CAS).

Podle CAS by stopka pro ruskou závodnici mohla způsobit „nenapravitelné škody“. Podle kodexu Světové antidopingové agentury WADA totiž není zcela jasné, jak je to s vyloučením „chráněných osob“, mezi které se řadí sportovci mladší 16 let.

Panel ve svém rozhodnutí dále píše, že pro Rusku bylo těžší se bránit, jelikož výsledek jejího pozitivního testu měl zpoždění 44 dnů. (Pozitivní se prokázal test z loňského prosince.)

Neznamená to ale, že mají Valijevová i celý ruský tým, který už v Pekingu vybojoval v týmovém krasobruslení zlatou medaili, vyhráno. Konečný verdikt se dá očekávat až v následujících několika týdnech, napsal britský The Guardian.

A jak zjistil později list The New York Times, do verdiktu také Valijevová neobdrží žádnou medaili. Ani tu, kterou už získala v rámci týmové soutěže, ani tu, o niž začne bojovat v úterý v individuální soutěži žen. Valijevová přitom patří mezi hlavní favoritky na zlato.

„Mezinárodní olympijský výbor učinil mimořádný krok; upozornil, že Kamila Valijevová zůstane kvůli přetrvávajícím pochybnostem o její způsobilosti mimo stupně vítězů. A stejně tak ostatní medailisté z jejích akcí,“ napsal list. „Do vyřešení případu nebudou funkcionáři pořádat slavnostní předávání cen u žádného ze závodů, ve kterém medaili získá.“

Fakt, že se patnáctiletá ruská hvězda smí soutěže dál účastnil, už přivítal předseda ruské federace krasobruslení Alexandr Gorškov. Označil ho za „oslavu zdravého rozumu a spravedlnosti“, jak uvedla ruská agentura RIA Novosti.

Naopak nesouhlas s rozhodnutím vyjádřila ředitelka amerického olympijského a paralympijského výboru Sarah Hirshlandová, která ho označila za zklamání. A podobně reagoval také ředitel Americké antidopingové agentury Travis Tygart s odkazem na ostatní „čisté sportovce“, informovala americká CNN.

Valijevová byla pozitivně testována na látku trimetazidin. Ta se běžně využívá k léčbě anginy pectoris a pomáhá krevnímu oběhu. Od roku 2014 je na seznamu zakázaných látek.

Není jasné, zda ruská krasobruslařka požádala o výjimku pro terapeutické použití nebo zda měla v minulosti problémy se srdcem, uvedl časopis Time.

„Není to lék, který byste si vzali náhodou, není to něco, co by vám bylo běžně předepsáno, a není to něco, co byste očekávali, že bude předepsáno patnáctiletému dítěti,“ okomentoval pozitivní test bývalý ředitel agentury WADA David Howman.

Podle kardioložky Sadiyi Khanové by mohl být trimetazidin u zdravého člověka použit ke zvýšení průtoku krve nad normální úroveň, což by sportovkyni mohlo pomoci trénovat déle a efektivněji. „Je to teoretická výhoda,“ upozorňuje ovšem lékařka. „Neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o tom, že by to mělo nějaký význam.“

Reklama

Doporučované