Hlavní obsah

Ruské ne. Americká basketbalistka s odvoláním u soudu neuspěla

Foto: Profimedia.cz

Brittney Grinerová zvýšila popularitu ženského basketbalu v USA. Teď ji drží v ruském vězení.

Reklama

Ruský soud zamítl odvolání americké basketbalové hvězdy Brittney Grinerové. Sportovkyně si v Rusku odpykává trest odnětí svobody kvůli držení hašišového oleje.

Článek

Moskevský oblastní soud ponechal v platnosti rozsudek nad americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou, a potvrdil tak již dřívější rozhodnutí soudu ve městě Chimki, který sportovní hvězdu poslal za mříže na dlouhých devět let. Trest se nicméně mírně sníží, protože soudce rozhodl o započtení doby, kterou Grinerová již strávila ve vazbě.

Basketbalistka byla zadržena na letišti v Moskvě, kam v únoru přiletěla hrát nejvyšší ruskou ligu, a to jen pár dní před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. Zadržena byla kvůli tomu, že ve svém zavazadle převážela hašišový olej do vaporizéru. V Rusku se jedná o trestný čin a dvaatřicetiletá basketbalistka později vinu před soudem přiznala.

Podle Alexandra Bojkova, právníka Grinerové, není udělený trest v souladu s ruským trestním právem. Vrcholný americký diplomat, který se soudního jednání zúčastnil, zase trest označil za nepřiměřený. Odborníci se proto domnívají, že Moskva sportovkyni využívá jako politickou páku a nástroj vydírání proti Washingtonu.

Grinerová je držena v jedné z 35 ženských trestaneckých kolonií, ve kterých přebývá odhadem asi 60 tisíc vězenkyň. Ty tam žijí v podmínkách, které jsou považovány za jedny z nejhorších v celé Evropě. Podle informací z první poloviny října je na tom basketbalistka navíc psychicky nejhůř, jak se kdy cítila.

Ve stejnou dobu jeden z nejuznávanějších odborníků v oblasti vyjednávání o rukojmích a zadržených Bill Richardson ovšem informoval, že by sportovkyně mohla být do konce roku doma. S ní i bývalý člen americké námořní pěchoty Paul Whelan, který byl v roce 2018 zadržen v Rusku pro podezření ze špionáže a odsouzen k 16 letům vězení.

Kdo je Brittney Grinerová?

Brittney Yevette Grinerová, asi nejlepší basketbalistka všech dob, se nikdy s ničím nepárala. Stejně jako tahle 206 cm vysoká žena umí řádit pod košem, sdílí, klidně i veřejně, své názory a postoje.

„Mohu říci jen to, že Bidenova administrativa na tom usilovně pracuje. A já také. Koordinujeme se, byť se ne vždy shodneme na každém taktickém rozhodnutí. Ale nehodlám zasahovat do jejich procesu,“ přiblížil tehdy situaci Richardson.

V rámci výměny vězňů se debatovalo o tom, že Grinerová by měla být vyměněna za neblaze proslulého ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta. Pozorovatelé se ale domnívají, že takzvaný „Obchodník se smrtí“ je ten poslední člověk, kterého by Američané chtěli do Ruska vrátit. Je to však podle nich jediná možnost, jak Grinerovou dostat domů.

Bílý dům uvedl, že na tuto nabídku dosud neobdržel od Ruska žádnou produktivní odpověď. Ruští diplomaté pak americký návrh odmítli komentovat a vyzvali Washington, aby záležitost projednal v důvěrných rozhovorech a vyhnul se veřejným prohlášením.

Poslední výměna vězňů mezi Ruskem a Spojenými státy proběhla v dubnu tohoto roku. Země si tehdy vyměnily veterána námořní pěchoty Trevora Reeda uvězněného v ruské metropoli kvůli napadení policisty a usvědčeného ruského obchodníka s drogami Konstantina Jarošenka, který si v USA odpykával dlouholetý trest za pašování kokainu.

Mohlo by vás zajímat

Nosiči vody se v nejnovějším díle podcastu věnovali derby mezi Slavií a Spartou, ožehavé situaci kolem Cristiana Ronalda, plzeňské výkonnostní horské dráze a třeba i vyhlášení ankety Zlatý míč. Jak se ale podle nich v moderní éře proměnily fotbalové hvězdy?

Grinerová je jedinou americkou basketbalistkou NCAA, která dosáhla 2000 bodů a zablokovala 500 střel. V roce 2012 byla jmenována AP hráčkou roku a nejvýraznější osobností Final Four. Získala dvě zlaté olympijské medaile (2016 a 2021), je šampionkou NCAA, má zlatou medaili ze Světového poháru FIBA ​​a z mistrovství WNBA. Všeobecně se má za to, že právě ona zvýšila popularitu ženského basketbalu v USA.

Doma sice byla superhvězdou, platy ženských basketbalových hvězd jsou v USA ovšem nesrovnatelné s mužskými. S mnoha špičkovými kolegyněmi z Ameriky tak Grinerová začala od roku 2014 hrát basketbal v mimosezoně také v Rusku. I díky tomu je dnes dolarovou milionářkou.

Reklama

Doporučované