Hlavní obsah

Evropa kupuje pořád víc ruského zkapalněného plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: IMAGO, Profimedia.cz

Loňský protest proti ruskému plynu v Bruselu.

Reklama

Francouzský prezident Emmanuel Macron sice mluví o vyslání vojáků na Ukrajinu, jeho země ale letos poslala Rusku už 600 milionů eur za zkapalněný plyn. A není v tom sama.

Článek

„Není možné, že Francie na jedné straně říká, že musíme být tvrdí k Rusku, a na druhé straně mu platí velké peníze,“ řekl serveru Politico pod podmínkou anonymity diplomat z nejmenované země Evropské unie.

Reagoval tak na zprávu o rostoucích objemech ruského LNG dováženého do Francie, ale i dalších unijních států. Francie nicméně trvá na tom, že její nákupy plynu jsou nezbytné k udržení dodávek plynu do domácností po celé Evropě a že je vázána dlouhodobou dohodou s Ruskem, z níž je těžké se vymanit.

Konzultantská firma S&P Global sice ve své zprávě z tohoto týdne píše, že nákup ruského plynu poklesl v roce 2023 oproti předválečným časům o 84 procent, pro zkapalněný plyn LNG to ale neplatí.

„Pokud Evropa stále dováží LNG z Ruska, je to proto, že je to potřeba,“ řekl společnosti obchodník s plynem z Francie. „S našimi dalšími hlavními dodavateli, jako je Norsko, kteří pracují na maximální kapacitu, bude úplně zastavit tok ruského LNG těžké. Ještě stále nejsme venku z krize,“ dodal.

Na otázku, zda jde v tomto případě opravdu o nutnost, nebo spíše pokrytectví, odpověděl Seznam Zprávám analytik think-tanku Europeum Vít Havelka: „Rozpor zde do jisté míry je, nicméně se v rámci Evropy nejedná o neobvyklou situaci. Do EU se nadále dostává ruské LNG, které je nakupováno na mezinárodních trzích. Z hlediska Francie bych spíše upozornil na to, že je velmi schopná v propagaci své pomoci Ukrajině, která je řádově menší než například ta německá.“

LNG a LPG

LNG (anglicky liquefied natural gas, odtud používaná zkratka) – je zemní plyn ve zkapalnělé formě, který má při atmosférickém tlaku teplotu −162 °C. Plyn je zkapalňován po vytěžení, aby mohl být díky až 600krát menšímu objemu snadněji dopravován na odbytiště pomocí tankerů nebo cisternových vozidel. Terminály jsou vybaveny regazifikačním zařízením, v němž dojde ke znovuzplynění LNG, který se následně dá natlačit do trubek, odkud putuje dál.

LPG neboli zkapalněný ropný plyn je směs uhlovodíkových plynů používaná jako palivo do spalovacích spotřebičů a vozidel. Jde o novodobější označení pro směs topného plynu známou jako propan–butan. Používá se jako palivo pro vaření, vytápění i svícení, dále také jako palivo pro zážehové motory.

Zkapalněná varianta zemního plynu (LNG) se do Evropy vozí z Kataru či USA, zkapalněný ropný plyn (LPG) se dokonce vyrábí i přímo v tuzemsku.

Francie, Belgie, Španělsko

V letošním roce zatím Rusko dodalo do Evropy 4,89 milionu megatun LNG, což je více než 16 procent z celkových dodávek LNG na kontinent. V objemech dovozu ruského LNG dominuje Francie, jejíž prezident Emmanuel Macron se přitom v poslední době prezentuje jako lídr EU v boji s Ruskem. Ještě více - i když ne v objemu - odebírají Belgičané a Španělé.

„Španělsko nemá v plánu diverzifikovat dovozy a zbavit se ruského LNG,“ řekl David Lewis, analytik S&P Global. „Španělsko nemůže zrušit smlouvy bez zásahu vlády a vláda řekla, že nebude zasahovat do smlouvy mezi dvěma soukromými společnostmi.“

Příjmy z fosilních paliv jsou přitom pro Rusko - a tedy i pro financování války na Ukrajině - klíčové, tvoří zhruba polovinu státních příjmů. Evropská unie sice proto zavedla embargo na dovoz ruského uhlí a ropy po moři, závislost na plynu snížila o dvě třetiny, snahy o omezení dovozů zkapalněného plynu ale ztroskotaly.

Přestože LNG tvoří v zemích EU jen pět procent spotřeby plynu, jen v loňském roce za něj zaplatily členské státy Rusku na osm miliard eur, píše se ve zprávě Centra pro výzkum energie a čistého vzduchu (CREA).

LNG kupuje od Ruska stále devět unijních zemí, píše Politico. Francie vede jak v absolutním objemu, tak i v nárůstu dovozů v porovnání s loňským rokem. Podle ministra hospodářství Bruno Le Mairea by se se závislostí na ruském LNG mělo končit postupně, aby nedošlo k cenovým šokům.

Phuc-Vinh Nguyen, analytik Institutu Jacquesa Delorse, tvrdí, že francouzská vláda nemá zájem se k problému vyjadřovat, protože to protiřečí ostré Macronově rétorice směrem k Rusku. „Je to pro ně ostuda,“ myslí si.

Snížení závislosti má ve Francii silného oponenta - energetický koncern TotalEnergies. Ten vlastní 20procentní podíl v projektu Yamal LNG, který provozuje továrnu na zkapalňování plynu na severozápadě Sibiře, již většinově vlastní ruská soukromá firma Novatek. Podle dlouhodobé smlouvy je francouzská firma nucena ročně nakupovat nejméně 4 miliony tun LNG z tohoto zařízení až do roku 2032.

Podle ředitele Europea Martina Vokálka jde v případě Francie spíše o pragmatismus, než že by ji k nákupům ruského LNG nutilo mezinárodní smluvní právo.

„V tomto případě neznám obsah daných smluv, ale reálná schopnost vymáhat na Francii jejich plnění ze strany Ruska by potenciálně byla velmi problematická až nemožná, a to i s ohledem na probíhající ruskou agresi proti Ukrajině a soustavné porušování mezinárodního práva právě ze strany Ruska,“ říká s tím, že nárůst importů LNG je zarážející.

Omezení nákupů LNG z Ruska opakovaně na půdě EU žádalo Polsko a Baltské státy, zatím ale bez výsledku. Kritici tvrdí, že kromě hlavních současných dodavatelů, jimiž jsou USA a Katar, by EU mohla využít i dovoz z Turkmenistánu nebo vznikající LNG terminály v Africe.

Reklama

Doporučované