Hlavní obsah

Rusko na Ukrajině používá zakázané chemické zbraně, zmapoval britský deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Regina Erofeeva, Shutterstock.com

Vybavení ukrajinských vojáků je prý nedostatečné, používají často staré sovětské plynové masky. Ilustrační snímek.

Reklama

Slzný plyn sice nezpůsobí smrt ani těžkou újmu na zdraví, instinktem vojáků je však dostat se ven. Tam na ně mohou čekat konvenční zbraně. Ruské útoky tímto plynem jsou tak časté, že ukrajinští vojáci podstupují speciální výcvik.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské jednotky vedou systematickou kampaň nezákonných chemických útoků proti ukrajinským vojákům. Ukázalo to vyšetřování britského The Daily Telegraph.

Deník hovořil s řadou ukrajinských vojáků rozmístěných na pozicích na celé frontové linii, již podrobně popsali, jak jsou jejich pozice téměř denně napadány malými bezpilotními letouny, které shazují především granáty se slzným plynem, ale také dalšími chemickými látkami.

Používání slzného plynu, který běžně používají policejní jednotky po celém světě, je podle Úmluvy o zákazu chemických zbraní během války zakázáno. „Téměř na každou pozici v naší oblasti fronty byl denně svržen jeden nebo dva plynové granáty,“ řekl deníku Ihor, velitel ukrajinského průzkumného týmu, který je nasazen poblíž frontového města Chasiv Jar v Doněcké oblasti.

V současné situaci na bojišti je mnoho ukrajinských vojáků zakopáno v obranných pozicích a pro Rusy je tak obtížné útočit konvenčním dělostřelectvem nebo bezpilotními letouny. „Jediný způsob, jak na nás mohli úspěšně zaútočit, byl plyn,“ dodává Ihor.

Plyn nemá účinky, které by mohly vést ke smrti nebo okamžitému těžkému zdravotnímu poškození - ve většině případů jen dočasně dráždí oční a spojivkovou sliznici, obvykle také dýchací cesty. Ukrajinští vojáci ovšem popisují, že přirozeným instinktem je při takovém útoku dostat se ven. A v tu chvíli přišel čas na konvenční zbraně.

Tyto útoky se staly takovou součástí taktiky Moskvy, že ukrajinští vojáci mají nyní speciální výcvik, jak se s nimi vypořádat. Výcviková příručka vojákům říká, aby zůstali na místě a přetrpěli prvních několik minut působení slzného plynu, místo aby utekli ze svých bojových pozic. Po několika prvních minutách působení účinek plynu slábne.

Ukrajinští vojáci si ovšem stěžují na nedostatek vybavení. „Plynové masky máme, ale téměř ve všech případech jde o velmi staré, bývalé sovětské modely. Nejsou příliš účinné,“ uvedl Ihor. Některé mají dokonce zastaralé filtry, které obsahují azbest.

The Telegraph dokonce díky americké zdravotní sestře sloužící pro ukrajinskou armádu získal jeden takový granát. Marc-Michael Blum, odborník na chemické zbraně a bývalý vedoucí laboratoře Organizace pro zákaz chemických zbraní, potvrdil, že nalezená munice je plynový granát K-51, který se obvykle plní slzným plynem. Byly hlášeny i jiné typy chemických plynů, ačkoli tyto zprávy nemohl deník nezávisle ověřit.

Reklama

Doporučované