Hlavní obsah

Rusko porušuje pražskou smlouvu o kontrole jaderných zbraní, tvrdí USA

Foto: vchal, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

USA obvinily Rusko z porušení podmínek dohody Nový START, která limituje kapacity jaderných zbraní obou zemí. Dohoda vyprší v roce 2026. Po jejím konci může nastat vakuum, které ve vztazích mezi velmocemi nebylo desítky let.

Článek

Nový START je poslední větší bilaterální dohoda mezi USA a Ruskem o kontrole jaderných zbraní, která navazuje na dohody z období studené války. V roce 2010 ji v Praze podepsali tehdejší prezidenti obou zemí Barack Obama a Dmitrij Medveděv.

Kreml ale podle Spojených států odmítá inspekci svých jaderných zařízení, se kterými dohoda počítá. Informuje o tom agentura Reuters.

Nový START nabyl účinnosti v roce 2011 a volně navázal na předchozí obdobné dohody. Obě země se v ní zavázaly omezit počty jaderných hlavic a rozmístění balistických raket, ponorek a bombardérů schopných nést jaderné hlavice.

Moskva přestala podmínky dohody plnit v srpnu loňského roku. V té době Rusko znemožnilo pravidelné inspekce svých jaderných zařízení v odvetě za cestovní restrikce vůči ruským občanům zavedené v reakci na invazi na Ukrajinu.

V listopadu 2022 Kreml na poslední chvíli zrušil jednání s americkými diplomaty, které se mělo konat v Káhiře. Washington chtěl tehdy přimět Moskvu, aby se vrátila k dodržování závazků vycházejících ze smlouvy, a vytvořit časový harmonogram pro další obnovení smlouvy.

Teď americká diplomacie oficiálně upozornila Kongres, že Rusko porušuje své závazky.

„Ruská neochota umožnit inspektorům přístup do svých zařízení brání Spojeným státům uplatnit své právo, které z dohody vychází. Tento stav zároveň ohrožuje schopnost obou zemí vzájemně kontrolovat své jaderné arzenály,“ uvedlo ministerstvo zahraničí ve zprávě pro Kongres.

Hlavní představitelé senátních výborů, které se věnují národní bezpečnosti a které zároveň schvalují mezinárodní smlouvy, ve společném prohlášení uvedli, že neochota Kremlu spolupracovat ovlivní budoucí dohody.

„Aby bylo jasno, plnění závazků dohody bude mít vliv na budoucí rozhodování Senátu o dalších smlouvách o kontrole jaderných zbraní,“ uvedli v prohlášení demokratičtí senátoři Bob Menendez, Jack Reed a Mark Warner.

Jaká je hrozba jaderného útoku?

Před použitím jaderné zbraně by Kreml změnil rétoriku a zahájil přípravy, které by se daly jen těžko utajit, říká v rozhovoru Pavel Podvig, odborník na ruské jaderné síly a člen Institutu OSN pro výzkum odzbrojení (UNIDIR).

V podcastu 5:59 mluví politický geograf Jan Kofroň o pravděpodobnosti ruského jaderného útoku na Ukrajinu. Co by způsobil a jaká by byla pravděpodobná reakce Západu?

Menendez je předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy, Reed předsedou výboru pro ozbrojené síly a Warner předsedou zpravodajského výboru.

Už v pondělí Rusko oznámilo, že smlouva, která vyprší v roce 2026, nemusí být prodloužena, protože Spojené státy pomáhají Ukrajině.

Administrativa Joea Bidena stojí o prodloužení současné smlouvy, která byla v roce 2021 prodloužená na dalších pět let. Nicméně vztahy Washingtonu s Moskvou jsou kvůli ruské invazi na Ukrajinu v současné době nejkomplikovanější za několik posledních desítek let. A to se může i značně podepsat na snaze USA dosáhnout nové navazující dohody.

„Dohoda Nový START zůstává jedním z hlavních amerických bezpečnostních zájmů,“ uvedlo pro agenturu Reuters v e-mailovém vyjádření americké ministerstvo zahraničí.

V případě, že nedojde k obnovení dohody, nastane po několika desetiletích období, kdy si obě země nebudou svůj jaderný arzenál navzájem regulovat a kontrolovat.

„Myslím si, že nekontrolované jaderné zbrojení mezi Ruskem a USA není v ničím zájmu. Taková hrozba je ale reálná,“ řekl pro deník The New York Times expert na nešíření jaderných zbraní Jeffrey Lewis.

Podle něj vypadá situace velice špatně i přes to, že dohoda na tomto tématu je v zájmu obou stran. Tvrdí, že Rusko invazí na Ukrajině ovlivňuje všechny své geopolitické závazky.

Spojené státy doufají, že se Rusko k závazkům smlouvy vrátí. „Rusko má nadále možnost se k dodržování závazků smlouvy vrátit. Spojené státy v to doufají,“ řekl mluvčí americké diplomacie Ned Price.

USA a Rusko jsou největšími jadernými mocnostmi na světě. Jejich společný jaderný arzenál tvoří 90 procent celkového počtu všech hlavic.

Reklama

Doporučované