Hlavní obsah

Rusko posiluje ochranu Krymského mostu: Jen ať si něco zkusí

Foto: ZUMA/Mikhael Klimentyev, ČTK

Vladimir Putin přejíždí Krymský most, 15. 5. 2018.

Reklama

Přemostění Kerčského průlivu, které propojuje Rusko a jím ukradený poloostrov, označil Kyjev za legitimní vojenský cíl. Nelegální stavbu, jež by měla být zničena.

Článek

Psal se 15. květen 2018, když ruský vládce Vladimir Putin usedl do oranžového kamionu značky Kamaz a rozjel se v čele kolony těžké techniky, která jako první přejela po čerstvě dokončeném mostě z pevninského Ruska na Krym (psali jsme zde). Poloostrov o čtyři roky dříve převzali proruští separatisté podporovaní Moskvou, která ukrajinské území připojila k federaci.

V Rusku se devatenáct kilometrů dlouhý Krymský most – někdy nazývaný též Kerčský podle průlivu, který překlenul – považuje za stavbu století. „V různých historických epochách, dokonce už za cara, lidé snili o postavení takového mostu. A hle, nakonec díky vaší práci a talentu se tento projekt, tento zázrak uskutečnil,“ uvedl ve slavnostním projevu Putin poté, co vystoupil z Kamazu.

Teď se napříč ruskými weby píše o tom, že si na Krymský most brousí zuby „ukrajinská vládnoucí nacistická elita“.

Že Ukrajinci most z duše nenávidí, není tajemství. Že by jej rádi poslali za ruskou vlajkovou lodí, tedy na dno Černého moře, zaznívá od různých představitelů kyjevské vlády opakovaně.

Po sérii explozí, jež během posledního týdne otřásly hned několika strategickými cíli na Krymu a o kterých už ani Kreml nemůže tvrdit, že to byly pouhé nehody, však nový výrok o plánu most zničit vzbudil značnou pozornost.

Více o útocích

Ranní výbuchy na Krymu ukazují, jak zranitelné Rusko na Krymu je, uvedl britský expert Andrew MacLeod pro BBC. Ruští představitelé nejprve uvedli, že výbuchy způsobil požár, později ruské ministerstvo obrany uvedlo, že za výbuchy stojí „sabotáž“.

Aktuálně jej pronesl poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak v rozhovoru, který poskytl listu The Guardian. Řekl, že Ukrajina považuje Krymský most za legitimní vojenský cíl. „Je to nelegální stavba a hlavní brána pro zásobování ruské armády na Krymu. Takové objekty by měly být zničeny,“ uvedl.

Podoljak, jenž byl v počátcích ruské agrese v týmu vyjednavačů a účastnil se – jak dnes již víme – zcela planých mírových rozhovorů, dále potvrdil, že Kyjev hodlá pokračovat v protiofenzivě. I když odmítl odpovědnost Ukrajiny za sérii explozí na Krymu, obecně řekl, že celá protiofenziva je zaměřená na „vytvoření chaosu uvnitř ruských sil“.

Rychle pryč

To minimálně funguje u „nových“ obyvatel Krymu. Jak jsme už popsali, z poloostrova začali houfně utíkat Rusové už po prvních výbuších na vojenské letecké základně Saky.

A situace se opakovala i v úterý, kdy exploze otřásly severem okupovaného poloostrova. Vybuchl mimo jiné bývalý statek u města Džankoj, který ruská armáda využívala jako sklad munice. Dým stoupal i od letiště Hvardijske, jež leží mnoho stovek kilometrů od frontové linie.

Oficiální ruské úřady označily incidenty za výsledek sabotáže. Ministerstvo obrany uvedlo, že poškozeny byly i civilní objekty, včetně elektrického vedení a dalšího zařízení, železnice a řady obytných budov.

V důsledku úterních výbuchů zaplnily Kerčský most automobily s lidmi, kteří se snažili z poloostrova odjet, uvedla britská stanice Sky News s odvoláním na zprávy z místa. Most měl být rekordně vytížený. Ukrajinské zdroje pak popisovaly fronty, jež se tvořily před nádražím v krymské metropoli Simferopol.

Ruská RIA Novosti si ve svém aktuálním vydání všímá, že Podoljak nijak neupřesnil, jakým způsobem by se ukrajinská armáda mohla o útok na Krymský most pokusit.

Státem plně vlastněná tisková agentura připomíná dřívější výrok mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky Vadyma Skybyckého, že v úvahu přicházejí nové rakety dodané z USA. A popisuje také výrok ukrajinského poslance Oleksije Hončarenka, podle něhož zástupci Ukrajiny konzultovali své plány na zničení Krymského mostu s britským ministrem obrany Benem Wallacem.

Několik linií obrany

„Blafují. Chtějí si těmi výroky zvednout morálku a náladu. Mohou se o útok pokusit, ale na most se nedostanou,“ citovala ruská státní agentura TASS krymského senátora Sergeje Cekova. „Most maximálně chráníme, a to odevšad. Ze vzduchu, zpod vody, ze země. Ochrana mostu teď ještě posiluje.“

Podle Cekova není možné – ani čistě technicky – most vážně poškodit: „Most sloužil, slouží a bude sloužit lidu Ruska,“ prohlásil senátor.

Krymský most ve fotkách:

+4

RIA Novosti pak cituje poslance Putinova Jednotného Ruska Dmitrije Belika, podle kterého podobné úvahy svědčí o tom, že mezi ukrajinskými politiky nepanuje „střízlivé myšlení, ale delirium tremens“.

„Krymský most je strategický objekt, který je chráněn několika liniemi protiraketové obrany a moderními komplexy včetně radarových systémů,“ prohlásil Belik.

A do třetice ze stejného zdroje pak třeba výrok Romana Čegrince z vedení Shromáždění slovanských národů Krymu: „Krymský most je spolehlivě chráněn a ukrajinská strana nemá žádné vojenské možnosti, jak jej poškodit. Zároveň je ale samozřejmě nutné dodržovat režim nejvyšší pohotovosti. A naši občané samozřejmě musí zůstat bdělí.“

Válka na Ukrajině

Rusko 24. února napadlo Ukrajinu pod záminkou „speciální vojenské operace“, jak celou invazi nazval prezident Putin. Vojenské boje stále trvají. Rusko jde vstříc svým cílům a Ukrajina se odmítá vzdát. Aktuální informace o situaci na Ukrajině sledujte zde.

Reklama

Doporučované