Hlavní obsah

Rusko se chlubí laserovou zbraní. Expert říká, jak novinka ovlivní válku

Video z představení ruské laserové zbraně Peresvet v roce 2018.Video: Ministry of Defence of the Russian Federation, Profimedia.cz

 

Reklama

O ruských laserových zbraních se toho moc neví. Podle vojenského experta Jiřího Vojáčka je to pravděpodobně spíš propagandistický nástroj. Kdyby měly nějaký vojenský význam, používaly by se od začátku invaze.

Článek

Kreml tento týden informoval o nasazení „nové generace mocných zbraní pro ničení dronů“. Přímo se přitom odkazoval na ještě poměrně málo známý systém Peresvet a zcela neznámý laserový komplex Zadir.

Peresvet Rusko představilo už v roce 2018, kdy tamní ministerstvo obrany zveřejnilo na sociálních sítích videa zbraně a pro média uvedlo i pár detailů. Ve výzbroji armády měl být neznámý počet kusů této zbraně už rok před jejím oficiálním představením. Kreml tehdy Peresvet představil jako laserový systém protivzdušné obrany a v ruských médiích se spekulovalo, že kromě dronů by měl dokázat sestřelovat i rakety a letadla.

Teď místopředseda ruské vlády Jurij Borisov ve vysílání státní televize uvedl, že Peresvet podle něj umí „oslepit“ satelity ve výšce až 1,5 tisíce kilometrů.

Reportáž z hranic (ukrajinské vydání)

Nová generace laserových zbraní podle něj dokáže satelity i ničit. Letící cíl jako například dron pak podle Borisova umí Zadir zničit během několika sekund na vzdálenost až pěti kilometrů. Zadir už by podle něj měl být na Ukrajině nasazen, ruská armáda ho ale dosud ani oficiálně nepředstavila.

Zoufalý výkřik, zhodnotil výroky Zelenskyj

Na zprávu ve svém pravidelném večerním projevu reagoval ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj, který ji přirovnal ke snahám nacistů dát lidu revoluční zázračnou zbraní novou naději na zvrácení prohry ve druhé světové válce.

„Svědčí to o naprostém selhání invaze,“ řekl Zelenskyj a dodal, že když Borisov jako jeden z benefitů laserových zbraní zmiňoval možnost ušetření střel Tor i systému Pancir S1, přiznal tím, že Rusko už těchto raket zjevně nemá dost.

Jen reklama a propaganda, hodnotí expert

„Když se o tom asi před dvěma dny začalo poprvé spekulovat, první co mě napadlo, bylo přesně to samé přirovnání k německé Wunderwaffe,“ řekl k tomu Seznam Zprávám vojenský analytik Jiří Vojáček. „Jiný smysl, než politický a propagandistický vzkaz, to nemá,“ dodal.

Aktuální ruská prohlášení se podle Vojáčka dají přirovnat i k propagandě kolem březnového ostřelování hypersonickými střelami Kinžal. „Bombastická prohlášení“ o moderních zbraních mohou podle Vojáčka Rusku posloužit jako vzkaz domácím voličům, ale i jako reklama.

„Ruská armáda funguje v posledních letech jako výstava techniky, kterou Moskva nabízí na zbrojním trhu. Válka na Ukrajině byla ideální příležitostí, jak všechny zbraně ukázat. Když teď ale Kreml i svět vidí, jak Ukrajinci ruskou techniku ničí, snaží se to přebít těmito bombastickými zprávami,“ uvedl Vojáček.

Aby měly vliv, potřebovalo by jich stovky

Zbraně podobné laserovému systému Peresvet (alespoň podle toho, co se o něm ví), mají podle Vojáčka k dispozici i jiné země a jejich vývoj akceleroval v posledních asi deseti nebo patnácti letech.

„Jde o chemické, méně výkonné lasery, které mají za úkol ničit malé cíle, jako jsou drony, ale například i dělostřeleckou či minometnou munici. Průkopníky v tomto oboru jsou Američané a Izraelci,“ podotkl analytik.

Rusko tedy podle něj zřejmě má něco podobného, což není nikterak překvapivé, protože vývoji laserových zbraní se věnovalo už před desítkami let, následně ho pozastavilo a v nedávné době program zase obnovilo.

„Vojenský smysl nasazení na Ukrajině mi ale uniká. Kdyby to smysl mělo, tak už by tyto zbraně ruská armáda nejspíš nasadila dřív. Aby byly tyto zbraně efektivní, byly by jich navíc potřeba stovky,“ uzavřel odborník s dodatkem, že tolik jich Moskva téměř jistě nemá, sériově je podle Vojáčka určitě nevyrábí.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované