Hlavní obsah

Jedna zpráva vyvolala pozdvižení v moskevských redakcích. Chybějí instrukce

Foto: Hadrian, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Sonda do nálady prokremelské redakce v Rusku naznačuje, jak se původní nadšení postupně změnilo ve smíření s neúspěchem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve čtvrtek 11. května večer způsobil válečný zpravodaj ruských federálních televizních a rozhlasových stanic Jevgenij Poddubnyj pozdvižení v moskevských redakcích. Na svém telegramovém účtu tehdy napsal, že „kyjevský režim“ zahájil operaci k obklíčení ruských jednotek u východoukrajinského Bachmutu. Po necelé hodině doplnil zprávu z Charkova, jak kolem města celý den jedou kolony ukrajinské vojenské techniky směrem k ruské hranici.

Obrázek o dění uvnitř prokremelských médií přinesl opoziční zpravodajský web Vjorstka, který se odvolává na vyprávění svého nejmenovaného zdroje z jedné federální redakce. Vyplývá z něj, že se v redakcích ruských médií rozšířil „pocit blížícího se neúspěchu na ukrajinské frontě“, respektive „smíření se s nevyhnutelným“.

Zajímavé bylo už to, jak novináři snadno přijali původní informace válečného korespondenta, které vyvolaly dojem, že očekávaná ukrajinská protiofenziva začala velkým náporem a že ruská vojska ustupují.

Vysvětlení může být v tom, že zhruba ve stejné době se objevilo více zpráv, které nevycházely pro ruskou stranu zrovna nadějně – kromě té o údajně ukrajinském dronu nad Kremlem to byla hlavně pesimistická prohlášení šéfa žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a zároveň jeho ironická slova o „šťastném dědečkovi“, která si mnozí přeložili jako do té doby neslýchanou kritiku samotného Putina.

Analýza

Maniak? Člověk, jemuž ambice přerostly přes hlavu? Možný sok Putina? Anebo naopak věrný spojenec, který velmi dobře zná a plní přidělený scénář? Jedna z nejtemnějších postav války na Ukrajině – Jevgenij Prigožin.

Počáteční obavy z ukrajinského nástupu každopádně zažehnalo ruské ministerstvo obrany, které oficiálně popřelo zahájení protiofenzivy.

Uklidnění však netrvalo dlouho. Během následujících dnů ministerstvo postupně přiznávalo, že aktivita na ukrajinské straně skutečně stoupá, protože Rusové na téměř stokilometrovém úseku fronty odrazili celkem 26 útoků, že část ruských jednotek u Bachmutu ustoupila, že padli dva vysocí důstojníci a že ruská armáda přišla o několik leteckých strojů.

Tyto zprávy v redakci prohloubily šířící se skepsi, která kontrastovala s nadšením z doby po začátku invaze.

„V prvních dnech války byla většina kolegů v euforii. Byli zahlceni pýchou, přerůstající až do megalomanství. Zdálo se, že o osudu Ukrajiny je již rozhodnuto, a tak se na rychlých schůzkách vážně diskutovalo o tom, jak si brzy ‚rozdělíme Polsko s Němci‘, jak se ‚do zimy rozpadne Evropská unie‘ a podobně,“ vylíčil zdroj ruského opozičního webu.

Foto: Profimedia.cz

Vůdčí propagandista Kremlu Vladimir Solovjov má pravidelné pořady v televizi a rozhlasu.

Koncem května 2022 už bylo chytřejší části redaktorů jasné, že se bleskové vítězství nekoná a že se válka posouvá do vleklé fáze. Ostatní vystřízlivěli v listopadu, po stažení ruských jednotek z jihoukrajinského Chersonu. Převládl prý pocit zmatku a jistého zklamání – ruská zimní ofenziva nezačala, Evropská unie se nezhroutila, Evropa bez ruského plynu nezamrzla a Ukrajina přestála silné ruské bombardování.

Během podzimu také přestaly chodit nové manuály shora, jak „speciální vojenskou operaci“ interpretovat. Poslední se týkal zářijových referend o připojení okupovaných území k Rusku.

Nyní se propagandistický přístup zřejmě ocitl v nové fázi. Jakkoli může v redakci převládat dojem, že Rusko neuspělo, navenek se s o to větší naléhavostí burcuje k vítězství. Nasvědčuje tomu projev, který vyšel od vedení redakce jen pár dnů před panickými zprávami od zpravodaje Poddubného.

„Děcka! Nyní je před námi jediná cesta – pouze vpřed! Pouze vyhrát! Jinak se Rusko rozpadne a Moskvu ovládnou Američané a Chochlové (hanlivý ruský výraz pro Ukrajince – pozn. red.). Nemyslete si tedy, že se můžete potichu odplazit a žít jako dříve,“cituje web Vjorstka.

Sdělení v podobném duchu – zdůrazňující soudržnost a výzvy k obraně země před Západem v čele s USA – bývá ostatně v poslední době zřetelné i z veřejných vystoupení ruských vrcholných politiků.

Rusko v ohrožení

Co řekl prezident Vladimir Putin v projevu 9. května.

„Proti naší vlasti se znovu rozpoutala skutečná válka,“ prohlásil prezident Vladimir Putin na úvod tradiční vojenské přehlídky ke Dni vítězství 9. května. Pro Rusko je podle něj nejdůležitější úspěch proti Ukrajině. „Na světě není nic silnějšího než naše láska k vlasti. Za Rusko! Za naše statečné ozbrojené síly! Za vítězství! Hurá!“ zakončil Putin svůj projev na Rudém náměstí.

Současně sílí hlasy proti jakýmkoli otevřeným projevům, že Moskvě hrozí porážka. Například nacionalistický publicista a vědec Sergej Kurgiňan v nedávné televizní diskuzi na jednu stranu uznal oprávněnost kritiky za loňské ztráty měst Lyman nebo Charkov. Ruský „stroj“ ale podle něj přesto jakžtakž funguje a všichni „panikařící alarmisté by měli jednou provždy zmlknout“.

„Budou nepříjemné události, ale pokud se udrží ruský duch, všechno to skončí přinejmenším porážkou Kyjeva,“ prohlásil Kurgiňan.

Reklama

Doporučované