Hlavní obsah

Ruský šrot i hrozba ostřelování. Ukrajinci se připravují na oslavy

Foto: Profimedia.cz

Výstava ruského vojenského šrotu v centru Kyjeva.

Reklama

Letos to bude symbolika jako ještě nikdy dřív. Ukrajina se připravuje na oslavy svého Dne nezávislosti. Zároveň kvůli tomu očekává intenzivní ruské ostřelování.

Článek

Ve středu to bude přesně půl roku, co ruská vojska přepadla Ukrajinu a na východě vytáhla na Charkov a Donbas, na jihu na Cherson a Mariupol a ze severu pak přímo na metropoli Kyjev. Právě na středu připadá nejdůležitější ukrajinský státní svátek. Uplyne totiž 31 let od vyhlášení nezávislosti země na Sovětském svazu v roce 1991.

Ukrajinské úřady v neděli obyvatele varovaly, že kvůli svátku se zřejmě zintenzivní ruské ostřelování měst. Cílem bude i Kyjev, varoval poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Rusko je archaický stát a své činy váže k určitým datům. Pro ně jsou to jakési obsedantní myšlenky – udělat něco, aby se lidé cítili zle. Nenávidí nás, a tak to 23. až 24. srpna zkusí a zvýší počet odpálených střel s plochou dráhou letu na určitý počet našich měst. Kyjev bude jistě součástí jejich seznamu,“ řekl v neděli Podoljak.

Obyvatele vyzval, aby respektovali signály leteckého poplachu a vždy vyhledali úkryt. V metropoli také kvůli riziku raketových nebo bombových útoků platí v následujících dnech zákaz hromadných akcí.

V Charkově pak bude od úterního podvečera až do čtvrtečního rána platit zákaz vycházení.

Dojde na další „nevídaně krutý čin”?

Podle vojenského experta Olega Ždanova naznačuje přípravu na brzké ruské ostřelování to, že se Moskva ještě nijak nepomstila za sérii výbuchů na Rusy okupovaném poloostrově Krym, ke kterým došlo v minulých týdnech.

„Pokud to neudělali hned, znamená to, že se na něco připravují. Putin má velmi rád symboliku, velmi rád se váže k nějakým datům, symbolům a významným událostem, a pro nás je Den nezávislosti velmi významný,“ vysvětlil Ždanov.

O tom, že by Rusové mohli spáchat nějaký „nevídaně krutý čin“, mluvil už v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinské ministerstvo obrany očekává, že se kolem ukrajinského svátku zhorší situace na frontě.

Ruské drancování Ukrajiny

Rusové se při invazi na Ukrajinu zmocnili dvou třetin uhelných ložisek či pětiny nalezišť zemního plynu. Co dalšího Putinova vojska na Ukrajině ukradla, rozebíráme v textu zde:

Portál Hromadske už 10. srpna napsal o „ruské informační a psychologické speciální operaci“, která ve státní svátek počítá se zorganizováním protestu u parlamentu s cílem diskreditace poslanců. Účastníci akce mají požadovat, aby se na frontu poslali poslanci a jejich příbuzní, a v krajním případě se na sociálních sítích objevují i výhrůžky smrtí.

„Ruské speciální služby se na Den nezávislosti Ukrajiny pokusí zorganizovat rozsáhlý protest poblíž budovy parlamentu s cílem zobrazit v masmédiích proruské narativy ohledně údajné nespokojenosti obyvatel Ukrajiny se současnou vládou. K akci navíc může dojít za porušení veřejného pořádku a různých provokací (fyzická konfrontace, zranění účastníků akce, zejména s použitím výbušných zařízení),“ varovala tajná služba.

Přehlídka ruské techniky

V Kyjevě už teď výročí nezávislosti připomíná výstava zneškodněné ruské vojenské techniky. Zničené a už zrezivělé tanky, bojová vozidla pěchoty, houfnice a další ruský vojenský šrot stojí přímo v centru ukrajinské metropole na bulváru Chreščatyk.

Rusové chtěli pár dní po začátku invaze na Chreščatyku pořádat vítěznou přehlídku, a teď mají takovou, jakou si zaslouží, podotýká vícero ukrajinských médií.

Na Den nezávislosti úřady rovněž nasvítí významná místa v Kyjevě barvami ukrajinské vlajky. Žluto-modře bude svítit například stometrová socha Matka vlast. V areálu při chrámu svaté Sofie se budou za Ukrajinu modlit kněží všech církví, uvedlo ministerstvo kultury.

Za padlé v boji proti ruským invazním jednotkám budou lidé držet minutu ticha. V každé kyjevské čtvrti navíc vzniknou květinové instalace spojené se současnou obranou země. Například ve čtvrti Obolon vznikl záhon s dronem Bayraktar.

Foto: Kyivcity.gov.ua

Květinový záhon stylizovaný do podoby dronu Bayraktar.

Ještě o den dřív se bude slavit den státní vlajky. Na ten už se v pondělí připraví metropole výměnou obří vlajky umístěné na nejvyšším ukrajinském stožáru u Národního muzea dějin Ukrajiny za druhé světové války.

Ku příležitosti dvou svátků vydá ukrajinská pošta novou sběratelskou známku „Svobodná, nezdolná, neporazitelná“.

Reklama

Doporučované